Morgda çalışan kadınlar erkeklere göre daha duygusal

Trabzon Sosyal Bilimler Lisesi tarafından kentte kamuda ve özel sektörde 39'u morg görevlisi, 21'i hastane imamı olmak üzere 60 kişinin katılımıyla Morg Çalışanlarının İş Doyumu ve Tükenmişlik Düzeyleri ile Arasındaki İlişki projesi gerçekleştirildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Nisan 2014 14:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Morgda çalışan kadınlar erkeklere göre daha duygusal

ZAFER SEL - Trabzon Sosyal Bilimler Lisesi tarafından kentte kamuda ve özel sektörde 39'u morg görevlisi, 21'i hastane imamı olmak üzere 60 kişinin katılımıyla Morg Çalışanlarının İş Doyumu ve Tükenmişlik Düzeyleri ile Arasındaki İlişki projesi gerçekleştirildi.

Proje çalışmasında, morglarda çalışan kadınların erkeklerden daha fazla duygusal tükenme yaşadığı, kişisel başarı alt boyutunda ise erkeklerin kadınlardan daha iyi değerlere sahip olduğu sonucuna ulaşıldı.

Proje danışmanı Eyüphan Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeyi öğrencileri Kübranur Ustaoğlu ile hazırladıklarını ifade etti.

Çelik, iş doyumu ve tükenmişlikle ilgili birçok meslek için araştırmalar yapıldığını ve ortaya çıkan sonuçların incelendiğini belirterek, bu sonuçların bazıları için morg çalışanlarında farklılık göstereceği düşünüldüğünden bu araştırmayı yaptıklarını vurgulayarak, "Bu araştırmada amaç, morg çalışanlarının demografik özelliklerine göre tükenmişlik ve iş doyumu düzeyleri arasındaki farkı ortaya koymak ve tükenmişlik ile iş doyumu arasındaki ilişkiyi tespit etmekti" dedi.

Araştırmaya Trabzon ilinde kamuda ve özel sektörde 39'u morg görevlisi (gassal), 21'i hastane imamı olmak üzere 60 kişinin katıldığını belirten Çelik, araştırmaya katılanların yüzde 80'inin (48 kişi) erkek, yüzde 20'sinin (12 kişi) ise kadın morg çalışanlarından oluştuğunu anlattı.

Çalışmada, morglarda çalışan görevli ve imamların tükenmişlik ve iş doyumu düzeyleriyle, bunları etkileyen değişkenlere bakıldığını ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

"Araştırmamızda, cinsiyet değişkenine göre tükenmişlik puanlarında anlamlı fark olduğu, kadınların erkeklerden daha fazla duygusal tükenme yaşadığı belirlendi. Kişisel başarıda da erkeklerin kadınlardan daha yüksek puan aldıkları görüldü. Kadınların ölüleri yıkaması ve ölü yakınları ile ilişkilerde bulunması erkeklere göre duygusal tükenmeyi daha fazla tetiklediği düşünülebilir. Ayrıca iş doyumunda erkekler kadınlardan daha yüksek puan almıştır. Araştırmamızda, yaş değişkenine göre iş doyumunda da farklılıklar ortaya çıktı. İş doyumunda 40 yaş üstü morg çalışanlarının, 20-25 yaş arası morg çalışanlarından daha yüksek iş doyumuna sahip olduğu belirlendi."

- Çalışma yıllarına göre de tükenmişlik düzeylerinde farklılıklar var

Çelik, morglarda çalışan evli ve bekarlar arasında da tükenmişlik düzeyleri arasında farklılıklar olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

"Araştırmamızda, medeni durumuna göre tükenmişlik düzeylerinde bekarların evlilerden daha fazla duygusal tükenme yaşadığı ve kişisel başarılarda da evlilerin bekarlardan daha yüksek puan aldıkları görülmüştür. Çalışma yıllarına göre ise tükenmişlik düzeylerinde de çok farklılıklar var. Çalışma yılı 3-5 yıl arası olanlar, çalışma yılı 10 yıl üstü olanlardan daha fazla duygusal tükenme yaşarken, kişisel başarı alt boyutunda çalışma yılı 10 yıl üstü olanlar çalışma yılı 3-5 yıl arası olanlardan daha yüksek. İş doyumunda da çalışma yılı 10 yıl üstü olanlar, çalışma yılı 3-5 yıl arası olanlardan daha iyi."

Eyüphan Çelik, ilkokul mezunu olanların üniversite mezunu olanlardan daha fazla duygusal tükenme ve duyarsızlaşma yaşadığını da araştırmada tespit ettiklerini belirterek, "Eğitim durumu yükseldikçe iş doyumu arttığı gözlenmiştir" dedi.

Morg Çalışanlarının İş Doyumu ve Tükenmişlik Düzeyleri ile Arasındaki İlişki konulu projenin TÜBİTAK tarafından Erzurum'da düzenlenen 2014 Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda psikoloji alanında Erzurum'da düzenlenen bölge yarışmasında birinci olduğu ve gelecek ay Ankara'da düzenlenecek finallere katılma hakkı elde ettiği de belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber