Valinin toplantıya gönderdiği doçente üniversiteden ihraç

Haber Giriş : 31 Mayıs 2006 10:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dicle Üniversitesi (DÜ) yönetimi, kendisine muhalif gördüğü öğretim üyelerini bir bir üniversiteden atıyor.

2005 yılında 7 profesörün üniversiteyle bağını koparan Rektör Prof. Dr. Fikri Canoruç, şimdi de valilik görevlendirmesiyle toplantıya giden Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Leyla Çolpan'ın görevine son verdi. Rektör Canoruç, Doç. Dr. Çolpan hakkında onlarca kez soruşturma açmış, iki kez de maaş kesintisi cezası vermişti.

Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Leyla Çolpan'ın üniversiteden atılmasına sebep olan süreç 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için valilik tarafından görevlendirildiği bir toplantıya katılmasıyla başladı. Başbakanlık Güneydoğu Anadolu Projesi Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Diyarbakır Valiliği'nden bölgede kadınlara yönelik programlar düzenlenmesini istedi. Valilik ise ABD'nin Ohio Kent Eyalet Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi'nin desteğini alarak Kasım 2004'te ?Lider Kadın Yetiştirme Programı'nı başlattı. Programın ikinci aşamasında sivil toplum örgütlerinin de katıldığı 2 günlük bir program düzenlendi. 8-10 Mart 2005'te Mardin ve Şanlıurfa'da düzenlenen programa Diyarbakır Valiliği'nce Gül Pembe Kadın Eğitim ve Yardımlaşma Derneği üyesi olan Doç. Dr. Leyla Çolpan görevlendirildi. İl Dernekler Müdürlüğü toplantı için Çolpan'ın görevlendirildiğini 2 Mart 2005'te DÜ Tıp Fakültesi Dekanlığı'na bir yazıyla bildirdi. Çolpan, 8 Mart saat 15.30'da Diş Hekimliği Bölümü'ndeki dersine yerine aynı bölümde çalışan Prof. Dr. Belkız Aydınoğlu'nun katılacağını ve programda geçecek üç günlük sürenin de yıllık izninden sayılmasını içeren dilekçesini Biyokimya Bölüm Başkanlığı'na vererek programa katıldı. Ancak rektörlük tüm yazışmalar yapılmasına rağmen Lider Kadın Programı nedeniyle Çolpan hakkında 3 ayrı soruşturma açarak üniversite ile yollarını ayırdı. Üniversiteden 2 gün önce atılan Doç. Dr. Leyla Çolpan ise 10 yıldır görev yapıyordu.

Doç. Dr. Leyla Çolpan, üniversiteden atılmayı hak etmediğine inanıyor. Yasal yollara başvuracağını dile getiren Çolpan, ?Yasal olmayan hiçbir davranışta bulunmadığım halde hakkımda bu karar alınmış. Mardin'deki toplantıya valilik kararı ile gittim.? dedi. Çolpan'ın üniversiteden atılması konusunda görüşlerini almak istediğimiz DÜ yönetimi açıklama yapmak istemediklerini ifade etti.

Çolpan hakkında rektörlüğün açtığı soruşturmaların tarihi 1993 yılına kadar uzanıyor. Bu tarihte tıp fakültesi merkez laboratuvarını kuran, 2000 yılına kadar da biyokimya bölüm başkanlığı yapan Çolpan, Rektör Fikri Canoruç tarafından Ekim 2000'de görevinden alındı. Aynı bölümde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başlayan Çolpan'ın çalıştığı bölüme Rektör Fikri Canoruç, eşi Naime Canoruç'u bölüm başkanı olarak atadı. İzinden dönen Çolpan, odasının yıkılmasını dilekçe ile bildirince hakkında ?rektörlüğü gereksiz meşgul ettiği' gerekçesi ile soruşturma açıldı. Çolpan'a maaş kesintisi cezası verilmesiyle sonuçlanan diğer bir soruşturma ise ?bozulan optik okuyucu' yüzünden açıldı. Çolpan, hakkındaki kararların objektif olmadığı iddiasıyla YÖK'e başvurdu. Buna karşılık olarak 10 Mayıs 2005'te maaşının yarısı kesilerek cezalandırıldı. Dicle Üniversitesi (DÜ) Rektörü Prof. Dr. Fikri Canoruç, 25 Kasım 2005'te aralarında 2000 yılındaki seçimlerde rakibi de bulunan tıp fakültesinde ?kısmi statüde' çalışan 7 profesörün üniversite ile bağlarını koparmıştı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber