Pozitif ayrımcılık kalktı: Kadın savcıların yeri kurayla belirlendi

Haber Giriş : 01 Haziran 2006 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ADALET Bakanlığı, bayan hakim ve savcı adaylarına uyguladığı pozitif ayrımcılıktan vazgeçti. Yeni savcı adayları, bu kez görev yerlerini kura çekerek belirlediler. Hakim ve savcı atamalarında sınavı kazanıp staja başlayanlardan kimin hakim, kimin savcı olacağı daha önce kurayla belirleniyordu.

Geçtiğimiz günlerde yapılan değişiklikle, görev yeri belirlemede bayan hakim ve savcı adayına kura çekimi yapmadan hakim olma şansı tanınmıştı. Bu durumun kadın-erkek eşitliği ilkesine aykırı olduğu yönündeki itirazlar üzerine Adalet Bakanlığı, ayrımcılıktan vazgeçerek hakim ve savcı adaylarının tamamının kurayla belirlendiği sisteme geri döndü. Stajları süren hakim ve savcı adayları arasında yapılan kura çekimine katılan 66 kadından 41'i hakim olarak görevlendirildi. Kura çekiminde, 25 aday Cumhuriyet savcılığına atanmak üzere ayrıldı. Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun yönetmeliğine göre, hakimlik-savcılık stajını bitiren stajyerlerin hangi göreve atanacakları ve nerede görev yapacakları kurayla belirleniyor.

Yetki bakanlıkta

Geçtiğimiz yıl yapılan bir düzenlemeyle hakim ve savcıları görevlendirme yetkisini alan Adalet Bakanlığı, ilk uygulamasında bayan hakim adaylarına torpil geçmişti. Bakanlık, savcılık mesleğinin 'çalışma şartlarının daha zor' olduğu ve 'savcıların gece yarısı bile göreve gidebildiğini' dikkate alarak, bayan adaylara istedikleri takdirde kura çekimine katılmayarak, hakim olabilmelerine imkan tanımıştı. 572 hakim ve savcı adaylarını görev yerinin belirlenmesi için kura çekimi düzenlenmişti. 104 bayan stajyerden 102'si hakimlik mesleğini seçerek istedikleri görev yerlerini belirlemiş, geriye kalan 2 bayan aday ise gönüllü olarak savcılık mesleğini seçmişti. Kurada, 388 erkek aday kura ile savcılığı seçerken, 80 erkek aday ise bayanlardan boş kalan hakimlik kadrolarına yerleştirilmişti.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber