Sağlıkta tasarruf ölüm demek

Haber Giriş : 02 Haziran 2006 08:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BAKANLIK yeni bir genelgeyle, osteoporoz (kemik erimesi) tedavisinin yılda birden fazla yapılmasını yasakladı. Bunu aşan doktora mali yükümlülük getirildi.

IMF'nin 'sağlık harcamalarını kısın 'isteğinden sonra, hükümetin, sağlık ocağındaki pratisyen hekimlerin ilaç yazmalarını kısıtlamasıyla başlattığı ölümüne tasarruf, hastalardan sonra doktorları da vurmaya başladı. Kolesterol, mide ve beyin hastalarına ilaçların kesilmesinin ardından, son olarak da osteoporoz (kemik erimesi) tedavisine getirilen kısıtlama, hastaların yanısıra faturayı doktorlara çıkarmaya başladı. Sağlık Bakanlığı, yeni bir genelge ile osteoporoz tedavisinin yılda birden fazla yapılamayacağını ifade etti. Bakanlık birden fazla tedaviyi gerekli gören doktora ise mali yükümlülük getirdi.

Kemik yoğunluğuu

'Osteoporoz tedavisi son 6 ay içinde DEXA ile yapılan Kemik Mineral Yoğunluğu (KMY) ölçümü ile planlanır. DEXA ile yapılan KMY ölçümü en erken 1 yıl sonra tekrar edilebilir ve yılda birden daha sık yapılamaz' denilen genelgede, aktif D vitaminlerinin yalnızca kronik böbrek hastalığı, kronik karaciğer hastalığı, hipoparatiroldizm hastalarında veya 70 yaşın üzerindeki kişilerde kullanılabileceği, bunun dışındaki klinik durumlarda osteoporoz korunma ve tedavi için normal D vitaminleri kullanılacağı bildirildi. Genelgede, doktora 'Hastaya osteoporoz tedavisi amacıyla verilen ilaç bilimsel endikasyon ve güvenlik ilkeleri dikkate alınarak reçete edilmiştir. Bu formda verilen yukarıdaki bilgilerin doğruluğunu beyan eder ve aksi durumda olası tıbbi/etik/hukuksal/mali süreçlerin sorumluluğunu kabul ederim' yazan bir belge imzalatılıyor.

Mesleğe müdahale

Eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş, genelge ile ilgili olarak 'Bu çok çirkin bir şey. Doktora yazdığı reçeteden dolayı tehdit eder şekilde uyarılar yapılıyor, taahhütname imzalatılıyor. Doktorun yetkilerini kullanması sınırlandırılıyor. Reçeteye rağmen taahhütname imzalatılması yanlış. Bu mesleğe müdahaledir'dedi. Durmuş, Bakanlığın osteoporoz ve diğer hastalıkların tedavisine sınırlama getirmesini ise 'Sağlıkta tasarruf öldürür' diyerek yorumladı. Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Orhan Odabaşı ise, uygulamanın şu anda sağlık hizmeti alan insanların mağduriyetine yani tedavilerinin kesilmesine neden olacağını söylerken, uygulama mağdur olacak doktorların ilaç yazmakta da güçlük çekeceğini söyledi.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber