Twitter'in ofis açması neden önemli?

Facebook, youtube veya twitter suç veya suçlu takibi için çok uzun bir prosedür istiyor

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 30 Nisan 2014 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Twitter'in ofis açması neden önemli?

Halihazırda, gerçek alem veya sanal alemde bir suç işlendiği zaman Cumhuriyet Savcıları delil ve belge toplar, tanıkları dinler, duruma göre iddianame düzenleyerek dava açılmasına veya açılmamasına karar verir.

Biz memurlar.net olarak, Türkiye'de kurulmuş diğer internet siteler gibi, Cumhuriyet savcılarının suçlu takibine yönelik bilgi ve belge taleplerine cevap vermekteyiz. Türk Ceza Kanunları ve 5651 sayılı Kanun bunu zorunlu kılmaktadır.

Ancak, bu suç, Türkiye'de kurulmuş sitelerde değilde Amerika'da kurulmuş facebook, youtube veya twitter gibi sitelerde işlendiğinde, suç takibi yapılmamasına yönelik her zorluk çıkarılabilmektedir.

Aşağıdaki facebook Türkiye avukatının yazışmasından da görüleceği üzere, facebook; Türkiye'de yerleşik olmadığını, temsilciliğinin/ofisinin bulunmadığını belirterek, Cumhuriyet Savcılarının taleplerini reddetmektedir. Facebook, youtube ve twitter gibi kurumlar; suçlu takibi için Türk Adalet Bakanlığının Dışişleri Bakanlığına, Dışişleri Bakanlığının Amerika'daki Türkiye Büyükelçiliğine, Türk Elçiliğinin de ABD Adalet Bakanlığına başvurmasını öngören sürecin işletilmesini istemektedir. Bu süreç, çok uzun bir zaman dilimi gerektirmektedir. Bu yolla suç veya suçlu takibi yapılması mümkün değildir.

Facebook, youtube ve twitter konu siyasi veya adli bir vaka olsun olmasın, aynı sürecin işletilmesini talep etmektedir.

Oysaki bu suç Türkiye sınırları içinde işlenmekte ve muhtemel suçlu kişi de Türkiye içinde bulunmaktadır. Yani suçlu kişi yurt dışında değildir. Ancak, facebook, youtube veya twitter, Türkiye'de temsilcilik bulundurmadığı için suç takibinin, Türk mevzuatına göre değil, uluslararası mevzuata göre yürütülmesini istemektedir.

Hem youtube, hem facebook hem de twitter'da hakaret boyutuna varan onbinlerce yazışma bulunmaktadır. Ki bu olay siyasi konularla sınırlı değildir.

Bu bağlamda, son siyasi tartışmalardan bağımsız düşünüldüğünde, facebook, youtube veya twitter gibi kurumların Türkiye'de temsilcilik açmasını talep etmek milli bir meseledir.

Ak Parti bugün vardır, yarın yoktur. Ancak terör, uyuşturucu, istihbarat, kaçakçılık, pornografi, gibi onlarca konuda bir güvenlik zafiyetinin önüne geçebilmek için, suç ve suçlu takibinin mümkün olan en kısa zamanda yapılması gerekmektedir. Şuan dahi Dışişleri Bakanlığındaki görüşmenin ses kaydının kim tarafından youtube'a yüklendiğini bulmak için Amerika merkezli bir şirketin keyfine kalmış durumdayız. Bu güvenlik zaafının ortadan kaldırılması için durumun ciddiyetinin farkında olunması gerekmektedir.

İŞTE "CUMHURİYET SAVCILARININ TALEBİNİ İŞLEME ALAMAYIZ" DİYEN FACEBOOK AVUKATININ YAZISI

UZUN SÜREÇ İŞLETİLDİĞİNDE DAHİ CEVAP ALINMAMAKTADIR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber