YSK'da müdürler değişiyor

Yüksek Seçim Kurulu Teşkilat Yasa Taslağı'nda sona gelindi. 600'ü bulan ilçe müdürleri üniversite mezunu olacak. Rotasyona tabi tutulup, nüfusa kayıtlı oldukları şehre atanamayacaklar

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 03 Mayıs 2014 07:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
YSK'da müdürler değişiyor

ZÜBEYDE YALÇIN
Eda IŞIK

Hükümetin önümüzdeki günlerde Meclis'e sevk etmeye hazırlandığı Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Teşkilat Yasa Taslağı'nın detayları ortaya çıkmaya başladı. YSK'nın talepleri doğrultusunda hazırlanan taslağa sayıları 600'ü bulan ilçe seçim müdürleri ile ilgili köklü değişiklik yapılacak. Üzerinde çalışılan düzenleme yasalaştığında YSK'nın ilk kez bir teşkilat yasası olacak. Taslak, YSK'nın ihtiyaç ve taleplerine göre hazırlandı ve Başbakanlığa sunuldu. Düzenlemenin bir an önce yürürlüğe girmesini sağlamak için seçim yasası içinde değil, teşkilat yasası olarak TBMM'ye getirileceği bildirildi. Taslak kapsamında YSK'nın işlemlerini daha rahat yürütmesi için Dış Türkler başta olmak üzere daireler kurulacak. En önemli düzenlemeler ise sayıları 600'ü bulan ve seçim dönemlerinde özellikle de Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde tartışmalara yol açan ilçe seçim müdürleri ile ilgili olacak. Yapılan düzenleme ile ilçe seçim müdürlerine yönelik, "Büyük çoğunluğu üniversite mezunu değil. Bir yerde 20 yıl kalıyorlar. Birçok spekülasyona isimleri karışıyor" şikayetlerini gidermeye dönük olacak. Taslak kapsamında ilçe seçim müdürleri ile ilgili düşünülen değişiklikler şöyle:

ROTASYON GELİYOR:
İlçe seçim müdürleri uzun süre aynı yerde görev yapıyor. Şu andaki müdürler içinde 10-20 yıl aynı yerde kalanların sayısı oldukça yüksek. Taslak kapsamında bunlara rotasyon gelecek. Bir yerde 4-5 yıl kalıp başka yere atanacaklar.

ÜNİVERSİTE ZORUNLULUĞU
Seçim müdürü olmak için üniversite mezunu olma zorunluluğu getirilecek.

NÜFUSA KAYITLI İLDE OLAMAYACAK
Tarafsızlıklarına gölge düşmesini önlemek için ilçe seçim müdürleri nüfusa kayıtlı oldukları illere atanamayacak.

TİB'İN BASIN YETKİSİNE DARALTMA
TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülen internet haber sitelerine ilişkin düzenlemede, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB) geniş yetkiler veren maddede değişikliğe gidiliyor. Yasa tasarısının 7'nci maddesiyle TİB'e verilen "internet haber sitelerine reklam ilan ve basın kartına ilişkin haklarını ortadan kaldırma yetkisi" geri alınacak. Alt Komisyona havale edilen tasarıdaki maddeye göre, TİB, haber sitesine yayın durdurma yerine o sitelerin gazetecilerine basın kartı verilmemesi, resmi ilan ve reklamlardan yoksun bırakılması kararı verebiliyor.

PROFESÖRÜN ÖLÜM NEDENİ 'İĞNE ALERJİSİ'
Uzmanlık alanı olan ve bugüne kadar çok sayıda operasyon gerçekleştirdiği bağırsak kanserinden vefat eden Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rahmi Hatipoğlu dün toprağa verildi. Prof. Hatipoğlu'nun ameliyat öncesi vurulan iğnenin alerjik reaksiyon göstermesi sonucu hayatını kaybettiği bildirildi.

DÜŞEN YILDIRIM 23 BİN TAVUĞU TELEF ETTİ
Balıkesir'in Bandırma ilçesinde Şükrü Tan'a ait tavuk çiftliğine yıldırım isabet ettikten sonra yangın çıktı. Bandırma Belediyesi'ne bağlı itfaiye ekiplerince 1 saatlik çalışmayla söndürülen yangında, çiftlikteki 33 bin dolayındaki tavuktan yaklaşık 23 bini telef oldu. Depolarda bulunan sevkıyata hazır 25 bine yakın yumurta da yandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber