Avcı: Batı kaynaklı bir eğitim sistemine mahkum değiliz/Video

Eğitimde pek çok değişiklik yaptık. Bizden önce de yapıldı. Biz de yaptık. Bundan sonra da yapacağız. Değiştireceğiz, sürekli değiştireceğiz. Bunun yolu yöntemi, konusunda yapılan eleştiriler haklı olabilir"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Mayıs 2014 16:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, ortaöğretime geçiş sınavlarından memnun olduklarını belirterek, "İyi yaptık o sınavları çok güzel yaptık. Çok güzel değiştirdik. Çok güzel bozduk ve yaptık. SBS iyi bir düzenleme değildi. Çocuklarımız, öğretmenlerimiz, ailelerimiz, çok zorlanıyorlardı" dedi.

Avcı, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezince (ESAM) "Türkiye'nin Milli Eğitim Sistemi: Dünü, Bugünü ve Geleceği" konulu sempozyumda, dün olduğu gibi bugün de çocukları bir yandan yaşadığı dönemin ihtiyaçlarına göre eğitirken, diğer yandan milli ve manevi değerlere haiz şahsiyetler olarak yetiştirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Çocukları geleceğe hazırlarken dünyanın eğitim ve bilim sisteminde aldığı mesafelerin görmezden gelinemeyeceğini vurgulayan Avcı, "Ancak bunu gözetmek, Batı kaynaklı bir eğitim sistemi anlayışına mahkum olduğumuz anlamına da gelmez. Bin yıl süreceği söylenen 28 Şubat döneminin dayatması olarak devraldığımız 8 yıllık zorunlu eğitimden, 12 yıllık kademeli eğitime geçişimizi özellikle bu açıdan değerlendirmenizi istiram ederim" diye konuştu.

Bu dönemde bir yandan, güzel sanatlar ve sosyal bilimler liseleri kurarken diğer yandan da imam hatip liselerini yeniden canlandırdıklarını kaydeden Avcı, bugün bu okulların yeniden vatandaşların teveccühüne mazhar olduğunu belirti.

Avcı, "Kılık kıyafet dayatmalarıyla insanımızın eğitim ve çalışma hakkının engellendiği bir düzenden, inançlara saygılı demokratik bir eğitim sistemine geçişte epey bir mesafe aldığımızı hatırlatmak isterim" dedi.

Konuşmasının bu kısmınında resmi görüşlerini ifade ettiğini dile getiren Avcı, kendisinden önceki konuşmacıların bahsettiği konulara değinmek için metne bağlı kalmadan konuşmak istediğini söyledi. "Epey Milli Eğitim Bakanlığına dokandırıldı, onun için ben de biraz dokandırarak başlayayım, müsaade ederseniz. Önce biz de burada biraz küçük şapka devrimi yapalım. Milli Eğitimi uzun süredir biz şapkalı yazmaya çalışıyoruz. Milli derken ikinci i'nin üzerine uzatma işaretimizi koyuyoruz. ESAM'dan da sempozyumu düzenleyen arkadaşlardan da şapkamızı geri vermelerini rica ediyoruz" diye konuştu.

"Alman Hitler'in Propoganda Nazırı Goebbels'in bir konuşmasında "Ne zaman kültür kelimesi duysam elim tabancama gidiyor' dediğini anımsatan Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben de epeydir ama özellikle Milli Eğitim Bakanlığı vazifesine tayin edildikten sonra ne zaman sistem kelimesini duysam, tabancamız olmadığı için elimiz kalemimize gidiyor. Bu sistem kelimesi çok tehlikeli bir kelime çünkü hemen arkasından, benim konuşmamda da var sistem bazılarını düzenleme olarak düzelttim ama... Bu sistem diye başlayan konuşmaların hemen arkasından artık çok yaygın bir klişe haline gelmiş olan 'eğitim yaz boz tahtasına döndü' cümlesi geliyor. Mecliste'ki bir tartışmada da muhalefet milletvekili arkadaşlar da benzer söylemleri dile getirince eğitimin yaz boz tahtası olduğuna dair söylemler fazla söylenince şunu söyleme ihtiyacı duymuştum, 'Aranızda önce bir anlaşın, çünkü bazı arkadaşlar diyorlar ki 'eğitimde şunlar şunlar şunlar yanlış.' Peki. 'Bunlar, bunlar bunlar düzelmeli mi? 'Evet düzelmeli' Demek ki eğitimde, epey bozulacak ve yapılacak şey var. Bunları yapmaya kalktığımız zamanda diyorsunuz ki 'sistemle bu kadar oynanmaz.' O zaman bir karar verelim. Ya mevcut sistemden memnunuz, olduğu gibi devam etsin, hiçbir şeye dokunmayalım veya bunların bazılarının yanlış, bazılarının tashihe muhtaç, bazılarının tasfiyeye muhtaç olduğunu kabul ediyorsak o zaman lütfen yaptığımız düzenlemeleri, 'canım eğitimle bu kadar da oynanmaz ki' diye biraz insaf sınırlarını zorlayarak eleştirmeyelim. Bunları yapmak zorundayız. Bir bu nedenle geriye doğru yanlışlar var. Halıların altında çok süpürülmüş şey var. Bunların düzelmesi lazım "

-"Değiştireceğiz, sürekli değiştireceğiz"

Eğitim teknolojilerinin, bilişim teknolojilerinin çok hızlı değiştiğini dile getiren Avcı, herkesin cep telefonları, bilgisayarları olduğunu, kimsenin iletişimdeki değişimden şikayet etmediğini söyledi.

Bakan Avcı, "Eğitimde pek çok değişiklik yaptık. Bizden önce de yapıldı. Biz de yaptık. Bundan sonra da yapacağız. Değiştireceğiz, sürekli değiştireceğiz. Bunun yolu yöntemi, konusunda yapılan eleştiriler haklı olabilir. Daha çok istişareye açık, daha geniş katılımlı daha çok uzmanın bir şekilde işin içinde olduğu süreçlerden geçerek bu değişiklikleri yaparsak tabii daha iyi olur. Biz Milli Eğitim Bakanlığı olarak bu istişare çevresini olabildiğince genişletmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Eğitimin paydaşları sayılansendikalar, öğretmen ve yöneticilerle istişarelerini sürdürdüklerini anlatan Avcı, bunun herkesin her söylediğinin, her yerde kabul edildiği anlamına gelmediğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber