Büyük mükellefe özel vergi dairesi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Haziran 2006 11:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelir İdaresi Başkanlığı, ekonomide söz sahibi kuruluşlara özel hizmet sunacak ''Büyük Mükellefler Vergi Dairesi''ni, yıl sonuna kadar faaliyete geçiriyor.

Gelir İdaresinin yeniden yapılandırılması kapsamında ele alınan Büyük Mükellefler Vergi Dairesi, IMF ile yapılan 3 ve 4. gözden geçirme çalışmalarının da gündem maddelerinden birisi oldu.

Gelir İdaresi Başkanlığı, IMF'nin ısrarla istediği Büyük Mükellefler Vergi Dairesi için bu kuruluşa bir de takvim sundu. Söz konusu takvimin ve buna ilişkin taahhüdün, IMF'ye verilecek ek niyet mektubunda da yer alacağı öğrenildi.

KRİTERLER BELİRLENİYOR

Gelir İdaresi Başkanlığı, büyük mükelleflere özel vergi dairesinin kuruluş çalışmalarını da hızlandırdı.

Ay sonuna kadar bu vergi dairesi bünyesine girecek büyük mükelleflere ilişkin kriterler belirlenecek. Gelir İdaresi, büyük mükelleflerin seçiminde, cirolar, ödenilen vergi ve aktif büyüklük kriterleri üzerinde duruyor. Büyük mükelleflerin bu kriterleri göre mi yoksa karma bir sistemle mi tespit edileceği konusu, yürütülen çalışmaların ardından kesinleşecek.

Büyük mükellef kriterinin belirlenmesinin ardından, kriterlere uyan büyük mükelleflerin listesi hazırlanacak. Daha sonra, bu mükelleflere hizmet verecek olan çalışanlar saptanacak. Gelir İdaresi Başkanlığı, isimler belirlenir belirlenmez, Büyük Mükellefler Vergi Dairesi personelini, özel eğitime alacak.

Yeni dairenin hizmet vereceği yer konusu da, bu süreçte açıklığa kavuşmuş olacak.Bu çalışmalar tamamlanır tamamlanmaz, büyük mükelleflere özel vergi dairesi, yıl sonuna kadar hizmete sokulacak.

HER MÜKELLEFE ÖZEL MÜŞTERİ TEMSİLCİSİ

Büyük Mükellefler Vergi Dairesinde, bankalardaki özel müşteri temsilciliğine benzer bir çalışma sistemi bulunacak. Dairede, her büyük mükellefe hizmet sunan özel bir görevli olacak.Mükellefin vergiyle ilgili bütün işlemlerini bu görevli yürütecek.

Mükteza gibi durumlarda da aynı görevli, gerekli çalışmaları yapacak. Söz konusu görevli, yeni bir faaliyetin vergisel boyutları konusunda da, mükellefe yol gösterecek. Mükellefe yönelik vergi denetimleri ise görevlinin de yardımıyla, vergi inceleme elamanları tarafından gerçekleştirilecek. Büyük mükellefler Vergi Dairesi bünyesinde bulunan mükellefler, bu şekilde Maliye'den bir nevi özel hizmet alacak.

3 BÜYÜK İLDE ŞUBE AÇILACAK

Bu arada Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu, Büyük Mükellefler Vergi Dairesi'nin Ankara, İstanbul ve İzmir'de birer şube de açacağını bildirdi.Vergi Dairesi Başkanlıkları ve denetim birimleriyle de irtibatlı çalışacak bu Dairenin, mükellef odaklı hizmet sunacağını kaydeden Arıoğlu, ''Dairede her mükellefe hizmet sunan bir görevli bulunacak.

Bir kişi, sadece bir mükelleften sorumlu olabileceği gibi, aynı görevliye birden fazla mükellefin sorumluluğu da verilebilecek. Ancak
burada mükellefin sıralamadaki yeri de belirleyici olacak'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber