Sabit ücretle, hızlı ve kesintisiz internet bağlantısı ADSL, sunduğu pek çok avantaja rağmen yaşanan anlaşmazlıklar sebebiyle Türkiye`de hâlâ tam kapasiteyle kullanılmaya başlamadı.

Haber Giriş : 26 Ocak 2004 17:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sabit ücretle, hızlı ve kesintisiz internet bağlantısı ADSL, sunduğu pek çok avantaja rağmen yaşanan anlaşmazlıklar sebebiyle Türkiye`de hâlâ tam kapasiteyle kullanılmaya başlamadı.

Sabit fiyat, hızlı ve kesintisiz internet. Üstelik şu anki bağlantıdan en az 5 kat hızlı. ADSL`den bahsediyoruz. Tüm dünyada 1997`den bu yana kullanılmaya başlayan, Türkiye`de ise 1999 yılından bu yana kullanılan ancak telekom alanında yaşanan serbestleşmeyle birlikte gündeme gelen hızlı ve kesintisiz internet bağlantısı ADSL` de, sorunlar bir türlü bitmiyor.

Türk Telekom`un 2003 yılı sonunda, serbestleşme öncesi pazarlamaya başladığı 40 bin yeni portun satışı, Rekabet Kurumu kararıyla durduruldu. Kurum`un bu kararı almasındaki sebep, özel sektör şirketlerinin haksız rekabet başvurusu.

Serbestleşmeyle birlikte Türk Telekom ile görüşmeye başlayan İnternet Servis Sağlayıcılardan (İSS) oluşan bir grup, Telekom`dan hat (port) satın alarak, bunları pazarlamak istediğini bildirdi. Türk Telekom Genel Müdürü Mehmet Ekinalan, isteyen her firmanın kendilerinden port satın alıp pazarlayabileceğini söylemesine rağmen, yaklaşık bir aydır bir türlü sonuç alınamadı.

Sektör temsilcilerinden alınan bilgilere göre Türk Telekom, 128 Kbps`lik ADSL bağlantısı için özel şirketlere 47 milyon lira fiyat verdi. Türk Telekom`un ADSL satış fiyatı ise 49 milyon lira. Aradaki 2 milyon liralık fark ile iş yapmanın mümkün olmadığını söyleyen özel sektör temsilcileri, durumu Telekomünikasyon Kurumu`na bildirdi. Böylelikle bu fiyatın ardından herhangi bir anlaşmanın olmadığı ADSL`in pazarlanmasında devreye Telekomünikasyon Kurumu girmiş oldu.

Kurum, her iki tarafında makul karşılayacağı bir fiyata belirlemeye çalışıyor. Geçen süre ise tüketicilerin ADSL ile tanışmasını engelliyor. Aslında şu an çoğu internet sitesinde ve Türk Telekom satış noktalarında talep toplansa ve ADSL anlatılmaya çalışılsa da kafalarda hala soru işaretleri var. Gelin birlikte ADSL`in ne olduğuna ve şu anki dial - up bağlantıdan ne gibi farkları olduğuna bir göz atalım. Her ne kadar henüz ADSL satılıyor olmasa da.

NEDEN YARARLI?

Asimetrik Sayısal Abone Hattı`nın (Asymmetric Digital Subscriber Line) kısaltmalarından oluşan ADSL, basit anlatımla `telefon hattı üzerinden hızlı ve kesintisiz internet bağlantısı` demek. Ayrıca internete 24 saat bağlanırken aynı hat üzerinden telefon görüşmesi de yapılabiliyor. Yani internet bağlantısı aktif iken, telefonunuz meşgul tonu vermiyor.
ADSL ile bağlantı şu an kullanılan normal modemlere göre 5 ila 50 kat daha hızlı bir bağlantı hızını kullanıcılara sunuyor. Kullanıcı, aylık sabit bir ücret ödeyerek, ödediği bu ücretin dışında, internet bağlantısı için hiç bir telefon faturası ödemeden sınırsız ve hızlı internetin keyfini çıkarabilir. Diğer bir avantaj ise bir ADSL ile çok sayıda bilgisayarın aynı anda internete bağlanabilmesi.

haber7

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber