'Yükseköğretim Etik Değer ve İlkeleri' taslağı YÖK'te

YÖK Başkanı Çetinsaya: -"YÖK olarak kendi içimizdeki süreci de tamamlayıp resmileştirmemizin ve üniversiteler ve yükseköğretim camiamız için temel bir kod haline getirmemizin, ardından önemli bir boşluğun dolacağına, dolduracağımıza yürekten inanıyorum"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Mayıs 2014 12:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Yükseköğretim Etik Değer ve İlkeleri' taslağı YÖK'te

Kamu Görevlileri Etik Kurulu, "Türkiye'de Kamu Sektöründe Etiğin Güçlendirilmesi" projesi kapsamında hazırlanan "Yükseköğretim Kurumları Kamu Etik Değer ve İlkeleri" taslağını YÖK'e teslim etti.

YÖK konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıda YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, yükseköğretimde etiğin üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir konu olduğunu belirtti.

Projenin 2013 Eylül ayında başladığını dile getiren Çetinsaya, proje için üniversitelerden 17 akademisyenin de katkı sunduğunu belirtti.

Çalışmada, üniversitelerden, TÜBİTAK, TÜBA, eğitim sendikaları ve öğretim üyesi sendikalarından görüşler alındığını ifade eden Çetinsaya, bu görüşler doğrultusunda metnin tekrar gözden geçirilerek, taslak metne ulaşıldığını söyledi.

Çalışmada emeği geçenlere teşekkür eden Çetinsaya, "YÖK olarak kendi içimizdeki süreci de tamamlayıp resmileştirmemizden itibaren ve üniversiteler ve yükseköğretim camiamız için temel bir kod haline getirmemizin ardından önemli bir boşluğun dolacağına, dolduracağımıza yürekten inanıyorum. Böylece yükseköğretim sistemi için akademik hayatımızda önemli bir aşamayı da gerçekleştirmiş olacağız. Bu metinin, temel metin, temel bir kod haline getirilmesi için tüm gerekli mekanizmaları işleteceğiz" diye konuştu.

Metnin kurallar bütünü olarak yürürlükte iken bunun pratikte uygulanmasına yönelik mekanizmaları da sağlayacaklarını ifade eden Çetinsaya, bunun en önemli araçlarından birisinin de etik derslerine ağırlık verilmesi olduğunu kaydetti.

Çetinsaya, uluslararası akreditasyon ve değerlendirme kuruluşları için de müfredatta etik derslerinin zorunlu bulunmasının gerekli olduğunu belirtti.

Üniversitelerde etik derslerinin nasıl geliştirileceğine ilişkin çalışmalara devam edileceğini anlatan Çetinsaya, dersin yaygınlaşabilmesi için ders materyallerinin de hazırlanması gerektiğini söyledi.

Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Sedat Murat ise etiğin üniversitelerde çok iyi bir şekilde yerleştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

"Etik olmadan iyi bir yönetimin olması mümkün değildir" diyen Murat, bunun en iyi uygulayıcılarının da üniversiteler olması gerektiğini söyledi.

Kamu yönetiminde etik konusunda özellikle yöneticilere büyük görevler düştüğünü kaydeden Murat, "Kamu yönetimde üniversitelerin, akademinin önemli yeri bulunmaktadır. Dünyada uluslararası karşılaşmalarda bulunan göstergelerden birisi de kurum ve kuruluşların etik değerlere bağlılık dereceleridir. Tüm dünyada etik konusunda düzenlemeler yapılıyor. Bunların amacı etik davranış ilkelerine bağlı bir kurumsal kültür oluşturabilmektedir" diye konuştu.

Etik değerler olmadan toplumun huzurlu ve mutlu olmasının mümkün olmadığını dile getiren Murat, ön çalışmanın ilgili paydaşlara sunulmasının ardından taslak metnin oluşturulduğunu aktardı.

Murat, "Üniversitelerle, yüksek öğretimle ilgili bir çalışma başlattık bunu YÖK'e teslim ediyoruz. Artık bu konuda YÖK Başkanımızın da belirtiği gibi gereken adımlar atılacaktır" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber