Merkez Bankası'ndan sürpriz faiz artırımı:%1.75

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Haziran 2006 19:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez Bankası kısa vadeli faizleri 1,75 puan artırdı. Buna göre gecelik faiz oranı yüzde 13,25'den yüzde 15'e yükseldi.

Para Politikası Kurulu'nun bu artırımı beklentilerin oldukça üzerinde geldi. Piyasada beklentiler 0,5 ya da 1 puan artacağı yönündeydi.

Mayıs ayı enflasyon rakamlarının yüksek gelmesinin ardından, Para Politikası Kurulu Haziran ayı toplantısını 13 gün öne aldı. Bugün saat 14:00'te toplanan Kurul, kararının saat 19:00'da açıkladı.

Toplantıda alınan kararlara ilişkin açıklama şöyle:

'Para Politikası Kurulu, Bankamız bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo?Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarının (politika faizleri) aşağıdaki gibi artırılmasına karar vermiştir:

a) Gecelik faiz oranları: Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 13,25'ten yüzde 15'e, borç verme faiz oranı yüzde 16,25'ten 18'e, b) Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00?16.30 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 9,25'ten yüzde 11'e, borç verme faiz oranı yüzde 19,25'ten yüzde 21'e, c) Açık piyasa islemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo islemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 15,25'ten yüzde 17'ye yükseltilmistir.

Nisan ve Mayıs aylarındaki enflasyon gerçeklesmelerinin ardından yıllık enflasyon, hedefle uyumlu patikanın belirgin olarak üzerine çıkmıstır. Bunun yanında, yakın zamanda mali piyasalardaki dalgalanmaların ardından olusan döviz kuru hareketlerinin dogrudan etkileriyle, önümüzdeki aylarda yıllık enflasyon rakamlarının geçici olarak bir miktar daha yükselmesi söz konusu olabilecektir. Para Politikası Kurulu, söz konusu kısa vadeli gelismelerin orta vadeli bekleyisler ve fiyatlama davranısları üzerinde kalıcı etkiler olusturmasını önlemek ve orta vadede enflasyon egiliminin hedeflerle uyumlu kalmasını saglamak amacıyla politika faizlerini gözden geçirme geregi duymustur.

Bugünkü bilgiler ısıgında, kısa vadede politika faizlerinin yukarı yönlü olma olasılıgı bir önceki döneme kıyasla azalmıstır. Ancak para politikası kararlarının yönünün, enflasyon görünümüne iliskin gelismelere baglı olarak farklılasmasının mümkün oldugu da unutulmamalıdır. Kararlar olusturulurken, enflasyonun 2007 yılının sonlarına dogru hedefe yakınsayacagı bir perspektif gözetilecektir. Dolayısıyla orta vadede, enflasyonda öngörülen düsüsle beraber politika faizlerinin de düsüs yönünde olacagı bir görünüm esas alınmaktadır.

Enflasyon görünümüne iliskin açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Para Politikası Kurulu'nun gelecege yönelik durusunu tekrar gözden geçirmesine neden olacagı özenle vurgulanmalıdır.

Para Politikası Kurulu degerlendirmelerinin özeti 5 iş günü içinde yayımlanacaktır.'

'DOLARIN HIZI KESİLİR'

Piyasa uzmanları Merkez Bankası'nın bugünkü toplantısından 0,5 ile 1 puan aralığında bir faiz artırımı çıkmasını bekliyordu. Ancak Para Politikası Kurulu'nun, beklentilerin oldukça üzerinde, 1,75 puanlık artırıma gitmesi, 'cesur bir karar' olarak nitelendirildi. Bu gelişmenin üzerine piyasada yarın doların biraz daha gevşemesi, 1,5000 YTL seviyelerine gerilemesi bekleniyor. Bu artırım kararından sonra Merkez Bankası'nın döviz piyasasına doğrudan müdahale etmesine pek olası bakılmıyor.

MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ KARARLARI

Kısa vadeli faizlerde son dönemde yaşanan gelişmelere bakıldığında da, Merkez Bankası 2005 yılında, aldığı kararlarla uyguladığı kısa vadeli faizlerde 4,5 puan indirime gitmişti.

2005 yılı başında borçlanma faiz oranı yüzde 18 iken, bu oran yıl sonunda yüzde 13,50'ye gerilemişti. Merkez Bankası geçen yıl 9 kez, uyguladığı kısa vadeli faiz oranlarını indirirken 3 kez de değiştirmedi.

Para Politika Kurulu'nun, ''karar alıcı'' konumuyla bu yıl şimdiye kadar yaptığı 5 toplantıda ise bir kez faiz indirim kararı alınırken, dört kez de sabit bırakıldı.

Kurul Nisan ayında aldığı kararla, kısa vadeli borçlanma faiz oranını 0,25 puan düşürerek yüzde 13,25'e çekerken, 25 Mayıs tarihindeki son toplantısında, faizlerde bir değişikliğe gitmemişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber