'Başhemşireler duygusal açıdan daha zeki'

Sağlık çalışanları arasında yapılan bir araştırmaya göre, duygusal zekâsı yüksek olanlar, entelektüel zekâsı yüksek olanlara göre daha mutlu ve başarılı.

Haber Giriş : 06 Haziran 2014 17:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Başhemşireler duygusal açıdan daha zeki'

İstanbul'daki kamu hastanelerinde görev yapan başhekim ve başhemşirelerin duygusal zeka düzeyleri ile etik muhakeme yeteneklerini belirlemek amacıyla bir araştırma yapıldı.

Medimagazin'de yer alan habere göre, çalışmada başhemşirelerin duygusal zekasının başhekim grubundakilerden daha yüksek olduğu ifade edilerek, yöneticilerin duygusal zeka düzeyleri ile etik muhakeme yeteneklerinin ortalamanın üzerinde olduğu ve başhemşire grubunda duygusal zeka düzeyi arttıkça etik muhakeme yeteneğinin de arttığı belirtildi.

Araştırmada duygusal zeka kavramı "Sosyal zekanın bir tipi olarak kişinin kendisinin ve başkalarının hislerini ve duygularını denetleme, bunları birbirinden ayırma ve bu bilgileri, düşünce ve davranışlarında rehber olarak kullanabilme yeteneğidir." şeklinde tanımlandı.

Yapılan çalışmada altı çizilen diğer bir nokta, duygusal zekanın başarı için önemli bir faktör olduğu, duygusal zekası yüksek olan bireylerin ise yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde entelektüel zekası yüksek olanlara göre amaçlarına ulaşmış, anlamlı bir hayat süren mutlu ve başarılı bireyler oldukları oldu.

DUYGUSAL ZEKA, İNSAN İLİŞKİLERİNDE ETKİLİ

Duygusal zekaya sahip kişilerin iş hayatında gerek bireylerin gerek kendilerinin, gerekse diğer insanların duygularını çok daha iyi anlayarak yönettiklerinden dolayı, hem kendileriyle hem de başkalarıyla barışık olacakları ve insan ilişkilerinde yüksek bir başarı sağlayacakları öngörülenler arasındaydı.

Araştırmada, duygusal zekası yüksek çalışanların, bireysel ve sosyal becerilerini iş hayatında uygulamada daha başarılı oldukları ve bunun sonucu olarak da kuruma kar sağlayabildikleri belirtildi.

Duygusal zekanın çalışanlar arasındaki saygı ve sevgiyi artırdığının belirtildiği araştırmada; duygusal zekaya sahip kişilerin iş tatmini sağladığı, örgütsel vatandaşlık davranışlarını güçlendirdiği, personel devrini azalttığı, moral ve motivasyonu artırdığı, örgütsel sorumluluğu olumlu yönde etkilediği, ilişkilerin ve iletişimin daha etkin hale geldiği, daha mutlu ve huzurlu bir çalışma ortamının yaratılabildiği ve bunların sonucunda da iş yaşamının kalitesini yükselterek iş performansını da olumlu yönde etkilediği ifade edildi.

Türkiye'de sağlık sektöründe emek harcayan çalışanlar ve yöneticilerin duygusal zeka konusunda herhangi bir bilgiye sahip olmamakla birlikte, bu kavramın öneminin de farkında olmadığı belirtildi.

Başhemşirelerin yaş, medeni durum, mesleki çalışma yılı ve yönetici pozisyonundaki görev süresi ile duygusal zeka ölçeği (DZÖ) puan ortalaması arasında anlamlı fark bulunmazken, eğitim durumunun duygusal zeka düzeyini etkilediği ve bu durumun istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edildi.

KADIN YÖNETİCİLERİN DUYGUSAL ZEKASI DAHA YÜKSEK

Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma Dergisi'nde yayımlanan araştırmada, yöneticilerin cinsiyetine göre, sonuçlar açısından anlamlı fark olduğu, kadın yöneticilerin DZÖ puan ortalamalarının erkek yöneticilere göre daha yüksek olduğu saptandı.

Hekimlerin, fiziksel ve zihinsel olarak gösterdikleri emeğin yanı sıra, duygusal zeka becerisini de göstermeleri bekleniyor. Söz konusu çalışmada ise başhekimlerin duygusal zeka düzeylerinin ortalamanın üzerinde olduğu açıklandı.

Duygusal zekanın gelişmesi açısından üzerinde durulan en önemli faktörler ise yaş, aile ortamı ve cinsiyet olarak sıralandı.

Hemşirelerin bilimsel ve teknolojik gelişmelere paralel olarak klinik uygulamalarda etik sorun içeren durumlarla karşılaşma sıklığının artması, etik karar verme, verdiği kararların sorumluluğunu üstlenme durumunda kalması ve pek çok etik sorunun hasta ve hasta yakınlarını etkilemesi dikkate alındığında, ahlaki karar verebilmenin hemşirelik mesleği açısından da oldukça önemli olduğu öngörüldü.

Hanife Tiryaki Şen ve arkadaşlarının yaptığı araştırmada, başhekim ve başhemşirelerin duygusal zeka düzeyleri ile etik muhakeme yeteneklerinin iyi düzeyde olduğu, yöneticilerin cinsiyet ve eğitim durumunun duygusal zeka düzeyini, yaşın ise etik muhakeme yeteneğini etkilediği, başhemşire grubunda duygusal zeka düzeyi arttıkça etik muhakeme yeteneğinin de arttığı belirlendi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber