Seçim değil bayrak yarışı!

Yurtdışında kullanılan oylar Ak Parti, CHP ve MHP’li temsilcilerden oluşan, sandık koruma ve taşıma kurulu gibi ekipler arasında ‘bayrak yarışı’ gibi 24 saat nöbet tutularak elden ele teslim edilecek

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 11 Haziran 2014 07:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Seçim değil bayrak yarışı!

Önder Yılmaz

YSK, yurtdışındaki seçmenin Cumhurbaşkanlığı için oylarını nasıl kullanacağına ilişkin çalışmalarını yürütürken, Almanya ve Avusturya görüşmelerinde, gurbetçilerin geleceğini karartabilecek taleplerle karşılaştı. Bu iki ülke, 18 yaşından sonra çifte vatandaşlık uygulamasını kabul etmiyor. Almanya'daki imkanlardan mahrum kalmak istemeyen Türkler, Alman vatandaşlığını tercih ederken, Türkiye'de aldıkları özel vatandaşlık kimlikleriyle de oy kullanma gibi işlemlerini yürütebiliyor.

Türkiye, Almanya ve Avusturya'da Cumhurbaşkanlığı seçimleri için görüşmeler yürütürken ilginç bir teklifle karşılaştı. Almanya'daki yetkililer, Türklerden seçmen listelerini istedi. Seçim güvenliği, çıkabilecek olaylarda faillerin yakalanmasını kolaylaştırmak gerekçesiyle istenen listeler Türk heyetinde şüpheyle karşılandı. Almanya bu listelerden kimin Türk vatandaşı olduğunu hazır liste üzerinde tek tek belirleyerek gurbetçileri Alman vatandaşlığından çıkarmak için delil elde etmiş olacaktı. Bu iki ülkeyle çifte vatandaşlık sorununu aşamayan Türkiye, resmi nitelikteki listelerin Almanya'da 1 milyon 380 bin 514 ve Avusturya'da 104 bin 451 oy kullanacak gurbetçi seçmeni zor durumda bırakacağı tespitini yaptı. Durum, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a iletildi. Erdoğan, Almanya'ya gerçekleştirdiği son ziyaretinde konuyu Almanya Başbakanı Angela Merkel'e açtı. Seçmenler açısından sıkıntı yaşanacağını belirten Erdoğan, kolaylık sağlanması talebinde bulundu. Merkel ise bu konuda ılımlı mesaj vermekle yetindi.

Radikal tedbirler alındı

Almanya'ya istediği seçmen listesini vermeme kararı alan Türkiye, ipleri sıkı tutmak için Radikal tedbirler aldı.

Milliyet'in ulaştığı genelgede şu düzenlemeler yer aldı:

4 GÜN SÜRECEK: Türk nufusunun yoğun olduğu bölgelerde 4 günde oy kullanılacak.

RANDEVU ALINACAK: Oy kullanma, randevulu sistemle gerçekleşebilecek. Ülkelerdeki oy kullanma tarihleri belirlenerek YSK'nın internet sitesinde yayınlanacak.

24 SAAT KAPI NÖBETİ: 3 siyasi parti temsilcisinden 'sandık koruma kurulu' oluşturulacak ve bu kişiler gece-gündüz 24 saat bu kapının önünden ayrılmayacak.

BAYRAK YARIŞI GİBİ: Oylama sonunda 3 siyasi parti temsilcisinden oluşacak, 'sandık taşıma kurulu'na teslim edilecek. Böylece oylar, "bayrak yarışı gibi" elden ele teslim edilerek Türkiye'ye ulaştırılacak.

ATO'da sayılacak: Yurtdışı oylarının sayımı Ankara'da yapılacak. ATO Kongre Merkezi binasında 1300 sandık kurulu oluşturulacak. 10 bin kişi sayımla uğraşacak.

Ya tatil ya da oy

Cumhurbaşkanlığı seçiminde tatil yaptığı yerinde oy kullanmak isteyen vatandaşı zorlu bir takvim bekliyor. YSK'ya göre, oturduğu yerden başka bir bölgeye kayıt yaptırılamayacağı bildirilen ikinci adreslerde de oy kullanılamayacağı için, tatilciler tatillerine ara vermek zorunda kalacak. Yazlıkçıların bulundukları yerde oy kullanmaları için muhtarlığa başvurarak, ikametgahlarını tatillerini geçirdikleri yere aldırmaları gerekiyor.

KEMAL GÖKTAŞ Ankara

90 sonrasında doğana çifte vatandaşlık

Almanya'da yapılan son seçimlerle birlikte çifte vatandaşlık düzenlemesinde değişiklikler yapıldı.

Seçim sonrası gelen düzenlemeye göre 1990 ve sonrasında Almanya'da doğan ve bu ülkede 21 yaşına kadar en az 8 yıl yaşayan ya da 6 yıl okula giden gençlere çifte vatandaşlık hakkı veriliyor. Ayrıca yasanın geçerli olduğu tarihten sonra doğanlar da çifte vatandaş olabilecek. Ancak Türk toplumu geçmişe yönelik çifte vatandaşlık hakkı verilmemesine tepki göstermişti.

DIŞ haberler SERVİSİ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber