Dalga konuta çarptı, faiz 1.65'e çıktı

Haber Giriş : 10 Haziran 2006 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

PİYASALARDA yaşanan dalgalanma ve Merkez Bankası'nın faizi 1.75 puan artırarak yüzde 15'e çıkarması vatandaşın ev sahibi olma hayallerine darbe vurdu. Bankalar artan maliyetlerini bireysel kredi faizlerine hızla yansıtırken, özellikle konut kredilerinde faiz oranlarında 0.50 puana varan artışlar gündeme geldi. Dün Fortis'in yüzde 1.34 olan konut faizini yüzde 1.65'e kadar çıkarmasının ardından 'faizler hangi seviyelere kadar çıkacak' sorusu gündeme oturdu. Bankaların bireysel kredi sorumluları bu sorunun yanıtının dalgalanmanın boyutuna göre şekillendiğini belirterek, bono faizlerindeki artışa bağlı olarak bireysel kredi faizlerindeki artışın da devam edeceğini savundu.

BONOYA BAKIP YÜKSELTTİLER: Bankalar yükselen bono faizlerine paralel olarak hemen maliyet hesaplamalarına başladı. Bono bileşik faizleri yükseldikçe bankaların bireysel kredi faizlerinde de artışlar gündeme geldi. Mayıs ayı başında ortalama yüzde 1.07 olan konut faizleri ilk şokla yüzde 1.20'ye yükseldi. Ancak bu artış bankaların maliyetlerini karşılamaya yetmedi. Çünkü piyasada bono bileşik faizleri yüzde 18 seviyelerinin üzerine tırmandı. Bankalar da hızla önce yüzde 1.30 ardından bu hafta Merkez Bankası'nın faiz artırımı sonrasında konut kredisinde faizleri ortalama 1.45'e yükseltti.

MALİYET ARTMAYA DEVAM EDİYOR: Bankacılar, 5 yıllık bono bileşik faizinin yüzde 19.5 seviyelerine dayandığını hatırlatarak, bunun aylık fazinin yüzde 1.50 seviyesine denk geldiğine dikkat çekerek, "Konut ve diğer tüketici kredi faizleri maliyetin altında kalıyor ve bankalar zarar yazıyordu. Bu nedenle bankaların piyasadaki faiz artışına karşı durması mümkün değil. Bankaların şu anda ortalama yüzde 1.45 ile kullandırdıkları konut kredi faizleri hala bu maliyetin altında" yorumunu yapıyor. Bankacılara göre, bireysel kredi faizlerinde şu anda en yüksek noktaya ulaşıldı ve bu seviyelerden sonra hızlı bir yükseliş yaşanmayacak.

YURTDIŞI FONLAMA DURDU: Uzun vadeli olan konut kredilerini fonlamak için yurtdışı kaynakları kullanan bankalar şimdi bu kaynaklardanda uzak duruyor. Buradaki maliyetlerinde arttığını dile getiren bir bankacı, bu piyasanın da daralmaya başladığını ve bankaların bir süredir bu kaynakları kullanamadığını ifade ediyor. Bankacılık sektöründe bireysel kredilerde taşıt, tüketici gibi kredi faizlerinde de artışlar gündeme geldi. Bireysel kredilerin yanısıra bankaların mevduat faizlerinde de artışlar devam ediyor. Dalgalanma öncesi yüzde 13 seviyesinde mevduat faizleri ortalama yüzde 15 seviyelerine kadar yükseldi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber