Ev sahibi ?tadilat' gerekçesiyle kiracıyı çıkaramayacak

Haber Giriş : 10 Haziran 2006 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay, ev sahiplerini üzecek bir karar aldı. Yüksek Mahkeme, ?tadilat yapılacak' gerekçesiyle kiracının evden çıkarılamayacağına karar verdi.

Alınan bilgilere göre Eskişehir'de bir kişi, yeni aldığı dairede oturan kiracının çıkmasını istedi. Evin eskidiğini, tamirata ihtiyaç duyduğunu söyledi. Kiracı bu gerekçeye itiraz etti. Konu mahkemeye intikal edince hâkim, evin tahliyesine karar verdi. Kiracının temyiz başvurusu üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 6. Hukuk Dairesi, ev sahibinin inşaat ya da tadilat gerekçesiyle kiracıyı evden çıkaramayacağını belirterek yerel mahkemenin kararını bozdu.

Eskişehir'de daire satın alan Münir Şen, tamirat gerekçesiyle kiracı Nezahat Erözen'den evi boşaltmasını istedi. Kiracı evden çıkmayı kabul etmeyince de tahliye davası açtı. Dava dilekçesinde, eski olan binanın her geçen gün biraz daha yıprandığını, binanın esaslı tamiratının yapılarak korumaya alınması gerektiğini öne sürerek kiracının evi tahliyesi yönünde karar verilmesini talep etti. Kiracı Erözen ise ev sahibinin dairede kendisinin oturmayacağını, dairenin de tahliyeyi gerektirecek ölçüde inşaat ve tadilat gerektirmediğini savunarak tahliye davasının reddini istedi. Davaya bakan Eskişehir 2. Sulh Hukuk Mahkemesi, ev sahibini haklı bularak kiracının evi tahliye etmesi gerektiğine karar verdi.

Kiracı yerel mahkemenin kararını Yargıtay'da temyiz etti. Yargıtay 6. Hukuk Dairesi, kiracının başvurusunu haklı bularak yerel mahkemenin kararını bozdu. Ev sahibinin daireyi 26 Nisan 2004'te aldığı ve 1 ay sonra kiracıya ihtar çekip evde tadilat yapacağını belirterek tahliye istediği hatırlatılan kararda, bu gerekçeye dayanılarak tahliye talebinde bulunulamayacağı belirtildi. 6570 sayılı Kira Kanunu'nun 7/d maddesine göre kiradaki konutun tahliyesi için kiracıya çekilen ihtarda daireyi alan kişinin kendisinin, eşinin veya çocuklarının oturma ihtiyacının belirtilmesi gerektiğine işaret edilerek, söz konusu maddenin dairenin oturma ihtiyacı için kullanılacak olması halinde tahliye hakkı verdiği vurgulandı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber