Soma Komisyonu yurtdışına da gidecek

Soma'da 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden kazasıyla ilgili kurulan TBMM Araştırma Komisyonu, yurtdışında da incelemelerde bulunacak.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Haziran 2014 18:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Soma Komisyonu yurtdışına da gidecek

TBMM - Melda Çetiner

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Soma'da üç gün boyunca incelemelerde ve ziyaretlerde bulunan Komisyon, Meclis'in tatile gireceği ay sonuna kadar çalışmalarını sürdürecek. Kişi ve kurumları dinleyecek olan Komisyon, kazanın meydana geldiği ocakta da incelemelerde bulunacak.

Komisyon Başkanı AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, Soma'daki incelemeleri sonucunda, "büyük bir ihmal ve kusur sonucu meydana gelen kazanın önlenebilecek nitelikte" olduğunu belirterek, kazaya yapılan müdahalenin doğru olduğunu vurguladı.

Ocakta kazaya maruz kalan 23 işçiyi dinlediklerini hatırlatan Alaboyun, "Orada çalışan bazı işçiler, ısı artışını kazadan önce dile getirdiklerini, ancak uyarılarının ciddiye alınmadığını söyledi. Bir işçi, 'ben bir hafta-10 gündür ısı artışını hissettim, bunu da ifade ettim, bana işime bakmamı söylediler' dedi. Biri 'en son Mart ayında müfettişi ben ocağa getirdim. Ocaklarda da şartlar iyi değil' dedim, bana 'konuşma sen işine bak' karşılığını verdi" diye konuştu.

Kazanın meydana geldiği maden ocağının halen kapalı olduğunu, bunun iki ay süreceğinin kendilerine iletildiğini anlatan Alaboyun, ocak güvenli ortam haline geldiğinde Soma'ya gidip yerinde incelemelerde bulunacaklarını söyledi. Maden ocağının genel müdürünü, ilgili kurumları, Maden Mühendisleri Odası yetkililerini dinleyeceklerini, ayrıca hizmet üretimini masaya yatıracaklarını kaydeden Alaboyun, yurtdışında da temaslarda bulunacaklarını bildirdi.

Avrupa'da Fransa'nın kömür üretimini terkettiğini, halen en büyük üretimin Slovenya, Polonya, Almanya ve İngiltere'de yapıldığına işaret eden Alaboyun, Komisyon olarak iki veya üç ülkeye gideceklerini söyledi. "Gideceğimiz ülkelerden biri Slovenya olacak, bize benziyor" diyen Alaboyun, ayrıca Almanya'ya gideceklerini, Polonya'ya da gidebileceklerini kaydetti.

-"Madencilik Bakanlığı kurulmalı"

Alaboyun, Türkiye'de "Madencilik Bakanlığı" kurulması gerektiğini savunarak, ayrıca tüm madenlerle ilgili düzenlemenin yer aldığı Madencilik Kanunu'nun kömür, taş ocakları ve metal için ayrı yasalar çıkarılmasını önereceklerini söyledi. Bunlar arasında kömür üretiminin riskli olduğuna dikkati çeken Alaboyun, "Madencilik kendi başına bir kültür, yaşam tarzı...." dedi.

Maden ocağında işe başlayacak işçilerin öncesinde en az iki ay eğitim alması, bunun devlet tarafından karşılanmasını önereceklerini belirten Alaboyun, mevcut işçilerin de eğitimden geçirilmesi gerektiğini savundu. Eğitimin kaliteyi artıracağını ifade eden Alaboyun, "Ayrıca denetimi sendika ile ilişkilendirmemiz lazım. Bazı ülkelerde bu var. Bunun şartları oluşturulacak. Ocağa inecek denetçinin en az 10 yıl deneyimi olması lazım. Devlet, sertifakalı olanı alacak" diye konuştu.

-"Altı saatlik sınırlama kömür alanında olması gerekir"

Alaboyun, madenlerde yeraltı çalışma ve taşeronla ilgili düzenlemeleri içeren ve halen TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu gündeminde bulunan Torba Yasa Tasarısı'yla getirilen bazı hususların kötüye kullanıldığını belirterek, madenlerde yeraltında çalışma süresinin 6 saatle sınırlandırılmasının, yeraltında risk taşımayan başka alanlara da yaygınlaştırılmasının doğru olmayacağını söyledi.

"Böyle bir şey olursa, kömür madenciliğini öldürürüz, madenleri kapatırız" diyen Alaboyun, kömürün kazıldığı alana gitmenin 45-50 dakika sürdüğünü, çıkışı ve molanın da hesaba katılması halinde iki saatin tutacağını belirterek, geri kalan dört saatte verimli üretim yapılamayacağını savundu. ABD ve Avrupa'da "hut seat" denilen yedi saat çalışmanın esas olduğunu belirten Alaboyun, altı saatlik sınırlamanın kömür alanında olması gerektiğini kaydetti.

Alaboyun, "Kömür madenlerinde yanlış çok, tedbir almama var ama bu sektörü de canlı tutmak zorundayız. Enerjimizin yüzde 30'unu kömürden elde ediyoruz. 50-60 bin kişi bu alandan ekmek yiyor. Belli yerlerin ekonomisini kömür canlı tutuyor. Tedbirler iyi alınsın, 'daha az çalışsın' diyene kadar maaşına yüzde 20 zam yapılsın, o da altı saat güvenli şekilde çalışsın. Parlamento olarak çalışma saatlerine müdahale edersek, sektörü öldürürüz" görüşünü ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber