Bireysel kredi faizleri yüzde 2'lere dayandı

Haber Giriş : 11 Haziran 2006 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Para artık eskisi kadar ucuz değil. Bir ara yüzde 1.20'lere kadar gerileyen tüketici kredi faizleri 1.90'nı geçti, kampanyalar ve reklamlar azaldı. Yükselişin devam etmesi bekleniyor

Piyasalardaki dalgalanma önce doları, ardından faizleri yukarı çekti. Yaklaşık bir aydır devam eden hareketlilikten sonra dengelerin değiştiğini gören bankalar hem mevduat hem de bireysel kredi faizlerini yukarı çekmeye başladı. Birkaç ay önce 1.20'lere kadar gerileyen tüketici kredi faizleri yüzde 1.90'lara dayandı. Artışın önümüzdeki dönemde de devam etmesi bekleniyor. Artık paranın değeri artıyor. Konut ve otomobil kampanyalarına yönelik reklamlar azaldı. Üreticiler faiz ve dövizdeki artışı fiyatlara yansıtmanın formülünü arıyor. Otomobil şirketleri fiyat ayarlamasını 3-4 aya yayarken, konut üreticileri ise şaşkın. Bazı kampanyalar devam ediyor, ama tüketici faizlerindeki artış talebi önemli oranda kısıyor.

Birkaç ay daha yüksek çıkması beklenen enflasyon rakamlarının etkisiyle faizlerdeki artışın devam edeceği belirtiliyor.

Piyasayı bozmayacağız

Faiz artırmak için bankalar sıraya girdi. Geçen hafta Ziraat Bankası, konut kredisi faizlerini, aylık yüzde 1.43'e yükseltti. Banka, daha önce aylık yüzde 1.06 olan konut kredisi faiz oranını, 29 Mayıs'ta yüzde 1.18'e yükseltmişti. Banka, tüketici kredilerinde aylık yüzde 1.75, bireysel destek kredisinde yüzde 1.90, taşıt kredisinde yüzde 1.55 faiz uyguluyor. Bu arada, Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, kredi faizleri konusunda, Merkez Bankası ve diğer bankaların davranışını bekleyeceklerini belirterek, ''Piyasayı bozan bir tutum içinde olmayacaklarını'' bildirmişti. Çağlar, şu değerlendirmeyi yapmıştı: ''Şunu yapmak istemiyoruz; piyasayı bozan tavır içinde olmamak gibi bir tavrımız var. Piyasa içinde en düşük olmayacağız. Piyasa 1.30-1.40'lara giderse, kar etme-zarar etme anlamında değil, piyasanın gerisinde kalıp da (kamu bankaları piyasayı bozuyorlar) dedirtmemek için piyasayı bu anlamda takip etmek mecburiyetinde hissediyoruz.

Rakamsal verilerin zorunluluğundan değil. Piyasayı bozmama tavrı içinde olacağız.''

Dengeler değişiyor

Kredi faizleri ve kurlardaki düşüşle birlikte altın yılını yaşayan otomotiv sektöründe dengeler tamamen değişti. Faizlerdeki artışla birlikte kurlardaki yukarı hareket fiyatların artmasına neden oluyor. Otomobilciler ilk etapta küçük zamlarla bunu geçiştirmeye çalışsalar da önümüzdeki dönemde fiyat artışının sürmesi bekleniyor.

Bu arada kredi faizlerinde son ayarlamayı Tekfenbank yaptı. Tekfenbank'tan yapılan açıklamaya göre banka, otomobil kredileri için 3-36 ay vadede uyguladığı yüzde 1.39 faiz oranını, yüzde 1.49'a çıkardı. İkinci el otomobil için verilen kredilerin faiz oranı da 3-24 ay vadede yüzde 1.60'tan yüzde 1.75'e yükseltildi.

Mevduat faizi yükseliyor

Kredi faizlerini yanı sıra mevduat faizlerindeki artış da sürüyor. Bir ara yüzde 13'lere kadar gerileyen mevduat faiz oranları şimdi yüzde 15'lerin üzerine çıktı.

Garanti Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, YTL cinsinden vadeli mevduata uygulanan faiz oranları tüm vadelerde 1 puan artırıldı. 25 bin YTL'ye kadar yüzde 14 olarak belirlenen faiz oranı, 25 bin YTL üstü için yüzde 15 olarak düzenlendi.

Bireysel krediler

Türkiye İş Bankası da, bireysel kredi faiz oranlarını yeniden belirledi. Türkiye İş Bankası'ndan yapılan açıklamada, bankanın nakit kredi faiz oranlarını tüm vadelerde yüzde 1.70'ten yüzde 1.80'e çıkarttığı bildirildi. Açıklamaya göre, maaş kredisi faiz oranları da yüzde 1.60'dan yüzde 1.70'e, konut kredisi faiz oranları yüzde 1.40'tan yüzde 1.45'e yükseltildi. Sıfır kilometre taşıt kredisi faiz oranları da yüzde 1.40'tan yüzde 1.45'e, 2. el taşıt kredisi yüzde 1.45'ten yüzde 1.50'ye çıkarıldı. Tüketici destek kredisi faiz oranları yüzde 1.50, eğitim kredisi yüzde 1.45, faturalı alışveriş kredisi faiz oranları yüzde 1.70, Maksimum faturalı alışveriş kredisi faiz oranları yüzde 1.44, konut ve yapı güçlendirme kredisi faiz oranları yüzde 1.45, Maksimum ev paketi faiz oranları yüzde 1.44 olarak belirlendi.

5 ay sonra konut fiyatları artacak

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkan Vekil Erdoğan Bayraktar, kredi faizleri ve inşaat maliyetlerindeki artışın konut fiyatlarına yansıtılmayacağını, fiyatlarda iyileştirme için çalıştıklarını söyledi. Bayraktar, bir televizyon kanılında soruları yanıtlarken, konut üreten müteahhitlerin de maliyet artışlarını tüketiciye yansıtmamak için, sabit döviz kuru veya faiz belirlediğine işaret etti. TOKİ'nin de yüzde 50-60 seviyesinde olan konut inşaatlarında deklare edilen fiyatları uygulamaya devam edeceğini, satışa sunulan konutlarda da lüks konut projelerinden sübvanse ederek fiyat artırmayacaklarını anlatan Bayraktar, ancak 4-5 ay sonra konut fiyatlarında artış olabileceğini kaydetti. Bayraktar, sektörü rahatlatmak için demir ve çimentoda ithalatın gündeme gelebileceğini de açıkladı.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber