Sigarayla ilgili 50 yıllık bilançoyu açıkladı

ABD Sağlık Bakanlığı, sigarayla ilgili 50 yıllık bilançoyu açıkladı. Dumana bağlı yeni hastalıklar keşfedildi. Ağız ve yüz yarıkları, körlük ile tüberküloz sigaranın yeni marifetleri arasında.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 17 Haziran 2014 07:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sigarayla ilgili 50 yıllık bilançoyu açıkladı

Berda Özdiktaş

SİGARANIN neden olduğu kanser gibi birçok hastalığa yenileri eklendi. Karaciğer, kalın bağırsak, rektum kanserlerinden de sorumlu olan duman ayrıca gözdeki ana görme noktasını bozuyor. Tüberküloz (verem), diyabet (şeker hastalığı), dış gebelik, erkeklerde cinsel işlevsel bozuklukları, romatoid artrit (romatizma) ve bağışıklık sistemi bozukluklarının da sigarayla ilişkisi kesin olarak saptandı.

SON YÜZYILDA ARTIŞ GÖSTERDİ

ABD Sağlık Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde 50 yıllık bilançoyu açıkladı ve sigarayla ilişkili olduğu yeni keşfedilen hastalıkları bildirdi. Bu hastalıklar arasında sigarayla daha önce ilişkilendirilmeyen birçok hastalığın tütünle bağlantısı tespit edildi.

BİRÇOK HASTALIKLA BAĞLANTILI

Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, "Sigaranın neden olduğu birçok hastalığı biliyorduk ama ilişkilendirmediğimiz diğer hastalıklarla da bağlantısı ortaya çıktı. Sigaranın, karaciğer, kalın bağırsak, rektum kanserlerinden de sorumlu. Hamilelerin sigara içmesinin ise doğacak bebekte çeşitli ağız ve yüz yarıklarına neden olduğu tespit edildi" şeklinde konuştu.

YÜZDE 13'E DÜŞTÜ

Bloomberg Fonu Başkanı Michael R. Bloomberg, "Türkiye tütün kontrolünde dünya lideri. Dünya Sağlık Örgütü'nün tütün kontrolü için önerdiği bütün yöntemleri kullanan ilk ülke. Sigara kullanımı 2008'den 2012 yılına kadar %13 azaldı. Bu dört yılda, 1.2 milyon daha az sigara içicisi demek. 2008 yılında restoranlarda pasif sigara dumanına maruz kalma oranı % 56 iken 2012 de % 13'e indi" diye konuştu.

FELÇ RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA

Yapılan araştırmada, pasif içici konumunda bulunan kişilerin beyin felci geçirebileceği tespit edildi. Duman, beyin damarlarını tıkıyor. Ayrıca, kol-bacak hissizliği ve bazı yüz felçleri gibi çeşitli hastalıkların sigarayla ilişkili olduğu ortaya çıktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber