Meteoroloji: Sıcaklık değişimleri normal

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Haziran 2006 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Adnan Ünal, yurt genelinde son haftalarda yaşanan sıcaklık değişimlerinin anormal olmadığını, bu farklılıkların da iklim değişikliğinden kaynaklanmadığını söyledi.

Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de son haftalarda günlük meteorolojik hava olaylarında kısa aralıklarla büyük değişimler yaşandığını kaydetti.

Mayısın son haftası ve haziranın ilk günlerinde soğuk ve yağışlı hava kütlelerinin orta Avrupa (Almanya-Fransa-İsviçre-İtalya ve Balkan ülkeleri) üzerinde etkili olduğunu belirten Ünal, bu sistemin önündeki sıcak hava dalgasının Türkiye'ye doğru hareketiyle özellikle iç ve batı bölgelerde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 5-6 derece üzerinde seyrettiğini anımsattı.

Ünal, haziran ayının 2. haftasından itibaren ise balkanlar üzerine sarkan daha serin ve yağışlı hava sistemlerinin etkisiyle Türkiye genelinde daha nemli, yağışlı ve serin meteorolojik koşulların etkili olmaya başladığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Son günlerde, günlük en yüksek sıcaklıklar kuzey kesimlerde haziran ayı ortalamalarının 3-5 derece altında, güney kesimlerde ise normaller civarında seyretmektedir. Gece en düşük sıcaklıklar, özellikle yağışın ardından açık ve bulutsuz geçen bölgelerde oldukça düşük değerlere kadar inmektedir.

Ülkemizde yaşanan bu meteorolojik şartlara karşın kuzey ve orta Avrupa (İngiltere Fransa ve Almanya vb.) da ise daha yağışsız ve normallerinin üstünde sıcaklıklar görülmektedir." Adnan Ünal, son haftalarda görülen üst ve alt sıcaklık değerleriyle önceki yıllarda da karşılaşıldığını vurgulayarak, "Bu sıcaklıklar ekstrem (uç) değerler değildir" dedi. Ünal, sıcaklıların son haftalarda mevsim normallerinin 5-6 derece üzerinde ya da altında seyretmesinin anormal olmadığını vurguladı.

Vatandaşların, Türkiye'nin ikliminin değiştiği yönünde yanlış bir izlenime kapılmamaları gerektiğini söyleyen Ünal, iklim değişikliklerinin yüzlerce yılda olabileceğini, bu nedenle son sıcaklık değişimlerinin iklim değişikliğinden kaynaklandığının söylenemeyeceğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber