Ödenek yerine kredi verildi hem hastane hem Maliye zorda

Haber Giriş : 20 Haziran 2006 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2006 Bütçesi'nde yeterli ödenek ayrılmadığı için hastanelere ocakta bir defaya mahsus verilen 249 milyon YTL'lik kredi sorun yarattı. Maliye'nin geri istediği krediler zorunlu ihtiyaçlar için kullanıldı. Mayısta dolan ödeme süresi ise ekime kadar uzatıldı.

Sağlık sisteminde yapılan değişikliğin yarattığı sıkıntılar gün geçtikçe artarak karmaşık bir hal alıyor. 2006 Bütçesi'nde gerekli ödeneğin yer almaması nedeniyle baş gösteren sıkıntıyı aşmak için başvurulan geçici yöntemler yeni sorunları beraberinde getirdi. IMF'nin artan harcamalar nedeniyle talep ettiği tedbirlere bir türlü karar verilemezken hastanelere ödenek yerine verilen 249 milyon YTL'lik kredilerin geri dönmemesi hem Maliye'yi hem hastaneleri sıkıntıya soktu.

Maliye'nin geçici bir çözüm olarak ortaya attığı hastanelere kredi verilmesi mekanizması işlemedi. Yılın başında ödenek aktarılamadığı için Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelere kredi olarak ocak sonunda bir defaya mahsus 249 milyon YTL'nin kredi verildi. Ancak kredinin geri ödenmesi gerekiyor. Hastaneler ise zor durumlarından dolayı geri ödemeyi yapamadı. Mayıs ayında dolan süre ekime kadar uzatıldı. Mayısta Bağ-Kur'a Hazine'den hiç yardım yapılmadı. Sosyal güvenlik kuruluşlarına nisanda 1 milyar 708 milyon YTL olan Hazine yardımı böylece 827.4 milyon YTL'ye gerilemiş oldu. Yeşil kartlıların 5 aylık tedavi giderleri ise yıllık ödeneğin bile üstüne çıktı ve 1 milyar YTL'ye yükseldi.

Tüm hastanelerin Sağlık Bakanlığı'na bağlanması ve bu süre içinde verilen hizmet nedeniyle ortaya çıkan maliyet, 2006 Bütçesi hazırlanırken silinmek istendi. Bütçe Kanunu'nda 2005 yılı sonu itibariyle SSK ve yeşil kartlı hastalardan kaynaklanan maliyetin silinmesine ilişkin düzenleme yer aldı. Ancak Sağlık Bakanlığı'nın tepkisi üzerine bu uygulama, 2004 olarak başka bir kanun içinde değiştirildi. Bu arada 2006 başında hastaneler ödeme güçlüğü çekince Sağlık Bakanlığı kendilerine avans olarak ödeme yapılmasını istedi. Bu istek kabul gördü ve 31 Ocak tarihinde avans talebi, 249 milyon YTL kredi açılarak hastanelere gönderildi.

Yasaya göre ise avansların 1 ay, kredilerin ise 3 ay içinde geri ödenmesi gerekiyor. 3 ay içinde ödenmesi gereken kredi için Sağlık Bakanlığı; mayısta Maliye'ye bir yazı yazarak hastanelerin alacaklarının tahsil edilememesi nedeniyle hizmetlerin aksadığını, hastaneler adına açılan kredilerin firmalara olan borçlar ve zorunlu olan ihtiyaçlar için kullanıldığını belirterek mahsuplaşmanın süresinin uzatılmasını istedi. Bunun üzerine süre ekime kadar uzatıldı.

30 Eylül'de süre dolacak

Yetkililer, açılan kredinin harcırah olarak kabul edilmesi gerektiğini belirterek yapılan harcamanın belgelenmesi ve belgelenemeyen kısmın iade edilmesi gerektiğini söylediler. Ocak ayında gönderilen ve süresi mayısta dolan 249 milyon YTL'nin büyük bölümünün harcandığının tahmin edildiğini anlatan yetkililer, "Ancak bazı hastaneler yeterince hizmet üretememiş olabilirler. Kredi tutarı kadar hastaya bakmamış olabilirler. Bir de alacaklarını tahsil edemeyenler olduğu bize iletildi. Ancak hangi hastanenin ne kadar alacağını tahsil edemediğini de bilmiyoruz" dedi. Sağlık Bakanlığı hastanelerinde SSK, Bağ-Kur ve yeşil kartlı hastalara bakıldıktan sonra fatura düzenleniyor ve faturalar ilgili kurumlara gönderiliyor. SSK ve Bağ-Kur, faturaları kabul ederse ödemeyi Sağlık Bakanlığı'na yapıyor. Ancak SSK ve Bağ-Kur'un çoğunlukla faturaların şişirildiği gerekçesiyle itiraz ettiği de söyleniyor. Sağlık Bakanlığı'nın alacaklarını tahsil edemediği için Maliye'den aldığı krediyi ödeyemediği anlatıldı. Bunun için ek süre talep edildiği ve mahsup süresinin 30 Eylül 2006 olarak tespit edildiği bildirildi.

IMF uyardı, Bağ-Kur mayısta yardım almadı

Mayısta 3. ve 4. gözden geçirme çalışması için gelen IMF heyeti, sağlık harcamalarındaki sapmaya dikkat çekerek önlem istemişti. Sağlık harcamalarındaki 1.4 milyar YTL'lik sapma için önlem arayışında olan hükümet, "Kimse mağdur edilmeyecek" sözünden hareket ediyor. Tedbir arayışı sürerken mayıs bütçe gerçekleşmelerinde Bağ-Kur'a hiç transfer yapılmadığı anlaşıldı. Mayısta sosyal güvenlik kuruluşlarına 827.4 milyon YTL Hazine yardımı yapıldı. Bunun 625 milyon YTL'si SSK'ya, 150 milyon YTL'si Emekli Sandığı'na, 52.4 milyon YTL'si de İşsizlik Sigortası'na oldu. Buna karşılık Bağ-Kur'a aktarılan yardım karşılığı hanesinde sıfır rakamı yer aldı. Nisan ayında ise toplam 1.7 milyar YTL Hazine yardımı yapılmış ve Bağ-Kur'a 602 milyon YTL aktarılmıştı. Böylece ocakta 2.1 milyar YTL, şubatta 2.3 milyar YTL, martta 2.2 milyar YTL, nisanda da 1.7 milyar YTL olan Hazine yardımı mayıs ayında yarı yarıya azalarak 827.4 milyon YTL'ye geriledi.

Bağ-Kur yetkilileri ise prim borçlarının yapılandırılmasından dolayı ödenek istenmediğini ifade etti. Toplam 14.7 milyar YTL'lik borcun yeniden yapılandırılmasının hedeflendiğini, mayısta yaklaşık 6 milyar YTL'nin taksitlendirildiğini ve 1.5 milyar YTL de peşin tahsilat sağlandığını anlatan yetkililer, Bağ-Kur'a Hazine'den transfer yapılmamasının IMF önlemleri ile ilgili olmadığını savundu.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber