Özürlü üniversitelilere kolaylıklar

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Haziran 2006 11:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yükseköğrenim gören özürlü öğrencilerin, öğrenim hayatlarını kolaylaştırabilmek için gerekli tedbirleri almayı amaçlayan "Yükseköğretim Kurumları Özürlüler Danışma ve Koordinasyon Yönetmeliği", Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğe göre, özürlü üniversite öğrencileri için araç-gereç temin etmek, özel ders materyalleri hazırlamak, özürlülere uygun eğitim, araştırma ve barındırma ortamları oluşturmak amacıyla YÖK bünyesinde "Özürlüler Danışma ve Koordinasyon Birimi" kurulacak.

YÖK Başkanlığınca özürlü öğrencilerin ihtiyaçlarını belirlemek ve belirlenen ihtiyaçlara göre yapılması gerekenlerle ilgili yükseköğretim kurumları arasında koordinasyonu sağlamak üzere 3 kişilik komisyon oluşturulacak. Komisyon üyeleri özür ve özürlülük alanında bilgi sahibi tercihen ilgili alanlardaki akademisyenlerden seçilecek.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) bünyesinde "Özürlü Öğrenci Danışma Merkezi" oluşturulacak. Merkez, yükseköğretim programlarında öğrenim görmek isteyen özürlü öğrencilere öğrenim görebilecekleri program hakkında danışmanlık yapacak, diğer teknik işlemleri yürütecek.

Yükseköğretim kurumları, bir rektör yardımcısı sorumluluğunda, özürlü öğrencilerin akademik, idari, fiziksel, psikolojik, barınma ve sosyal alanlarla ilgili ihtiyaçlarını tespit etmek ve bu ihtiyaçların karşılanması için yapılması gerekenleri belirleyip, yapılacak çalışmaları planlamak, uygulamak, geliştirmek ve yapılan çalışmaların sonuçlarını değerlendirmek üzere, mediko-sosyal sağlık, kültür ve spor işleri daire başkanlığına bağlı "özürlü öğrenciler birimi" oluşturacak. Birim, yükseköğretim programlarına kaydı yapılan özürlü öğrencilerin öğrenimlerini sürdürdükleri sırada ihtiyaçlarını karşılamak ve karşılaşabilecekleri engelleri ve bunlara karşı alınması gereken önlemleri belirlemek ve ortadan kaldırmak için çözüm önerileri sunacak, gerekli düzenlemeleri yapacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber