Bakan, kaçakçılığın bilançosunu açıkladı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, akaryakıt kaçakçılarına yönelik operasyonda 827 bin lira değerinde 204 ton petrol türevi eşya ele geçirildiğini bildirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Ağustos 2014 12:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bakan, kaçakçılığın bilançosunu açıkladı

Yazıcı, yazılı açıklamasında, akaryakıt kaçakçılığı ile her alanda mücadele ettiklerini belirtti. Kaçak akaryakıtın ülke ekonomisine verdiği zararların yanında çevre ve insan hayatı açısından oluşturduğu riskler nedeniyle konuya ayrı bir önem verdiklerini ifade eden Yazıcı, şunları kaydetti:

"Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğüne bağlı İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğünce, akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele kapsamında yürütülen çalışmalar çerçevesinde; tekstil boyası olarak beyan edilen eşyanın yapılan laboratuvar analizi neticesinde yüzde 90'ının petrol yağı içerikli olduğunun tespit edilmesi üzerine firma ile ilgili detaylı araştırmalara başlatıldı. İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğünce yapılan tespitler ve Ege Üniversitesi Petrol Araştırma Merkezi Laboratuvarınca yapılan analiz neticesinde akaryakıt olarak kullanılabildiği ve kaçak akaryakıt sınıfına girdiği belirtilen ve kaçak akaryakıt imalinde kullanılacağı değerlendirilen petrol türevi 20 ton eşyaya el konuldu."

Ayrıca firmanın daha önce ithalatını gerçekleştirdiği ve boya olarak beyan edilen 20 ton eşyanın akıbetine ilişkin herhangi bir belge ibraz edememesinden dolayı eşyanın kaçak akaryakıt olarak kullanıldığı değerlendirilerek yasal işlem gerçekleştirildiğini bildiren Bakan Yazıcı, aynı firmanın daha önceden tescil edilmiş üç adet antrepo beyannamesinde boya olarak beyan edilen eşyanın yapılan analizi neticesinde sıvı kısmın çözücü petrol türevi olduğunun belirlenmesi üzerine toplamda 164 ton eşyaya el konulduğunu belirtti. Yazıcı, şüpheliler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu bildirdi.

Sıkça başvurulan yöntem

"Boya" olarak beyan edilen eşyanın az miktarda ısıl işleme tabi tutulması neticesinde boya kısmının dibe çöktüğü ve üst kısımda petrol türevi cinsi eşyanın kaldığı ve bunun da kaçak akaryakıt olarak kullanıldığının anlaşıldığını kaydeden Yazıcı, bunun akaryakıt kaçakçılarının şıkça başvurduğu yöntemlerden biri olduğunu vurguladı.

Yazıcı, sonuç olarak operasyonda 204 ton petrol türevi ele geçirildiğini ve parasal değerinin 827 bin lira olduğunu kaydetti.

Bakanlık olarak her türlü kaçakçılıkla mücadeleyi etkin şekilde sürdüreceklerini belirten Yazıcı, vatandaşlara ücretsiz "ALO 136" Gümrük Muhafaza İhbar Hattına bildirimde bulunarak, bu mücadeleye destek olmaları çağrısında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber