İade yerine 'asgari geçim indirimi' yolda

Haber Giriş : 22 Haziran 2006 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vergi Konseyi, çalışanlara, vergi iadesi uygulaması yerine belge toplamaksızın indirimi kapsayan yeni bir model üzerinde çalışıyor

Hükümet, emeklilerin ardından çalışanlara da vergi iadesini kaldırmak için formül arayışına girdi. Vergi Konseyi Başkanı Mustafa Uysal, vergi iadesi sisteminin kayıtdışıyı önlemede çok etkili olmadığını ve çalışanlar üzerinde yük oluşturduğunu kaydederek, vergi iadesinin alternatiflerinden birisinin, belirlenecek asgari geçim standartı tutarının belge toplama şartına bağlı olmadan vergi indirimi olarak uygulanması olduğunu açıkladı.

Vergi Konseyi, Gelir Başkanlığı ve Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü temsilcilerinin yürüttüğü Gelir Vergisi Kanunu'nun yeniden yazımında ücretlilerin vergi rejiminde değişikliğe gidilmesi görüşünde birleşildi.

Kayıtdışı problemi
Vergi Konseyi Başkanı Uysal, Milliyet'e yaptığı açıklamada, belge toplamaya dayalı bir vergi sisteminin dünyada geçerliliğini yitirdiğini ve yeni sistemin vergi toplama alışkanlığını zaafa uğratmayacak şekilde olmasını hedeflediklerini söyledi.
Uysal, fiş toplamanın vergi düzeninin yerleşmesinde ve vergi alışkanlığının oluşmasında önemli rol oynadığını, ancak naylon fatura gibi bazı sorunlara da neden olduğunu anlattı.

İdari yük oluşturuyor
Uysal, "Sistemin bu şekilde devam edip edemeyeceğini sorguluyoruz. Henüz net bir karar yok. Ancak dünya ülkelerindeki uygulamalara benzer bir sistem olabilir. Bu da asgari geçim standartının herhangi bir belge şartına bağlı olmaksızın gelirden indirilmesidir" diye konuştu. Belge toplama sistemini tamamen yok etmeden bir sistem oluşturulmasının da söz konusu olduğunu anlatan Uysal, tamamen belge toplamaya dayalı olan sistemin idari yük oluşturduğuna dikkat çekti.

Kademeli geçiş
Asgari ücretin tamamen vergi dışı tutulmasının da tartışıldığını kaydeden Uysal, bunun çok ciddi bir vergi kaybına neden olacağını ve bütçe dengelerini olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Bütçe faktörü
Uysal, bütçe disiplininin tam olarak sağlanması ve bütçenin tam düzene oturması durumunda asgari ücreti vergi dışı bırakacak bir sisteme geçilebileceğini ifade etti. Uysal, "Maliye Bakanlığı'nın yapacağı gelir-gider hesaplarına göre bu sisteme kademeli geçiş yapılabilir" diye konuştu.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber