Hakimlere garip itham

Haber Giriş : 22 Haziran 2006 09:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2 astsubayın hapis cezası aldığı Şemdinli davasını, "hızlı sonuçlanması" ve "kararın yedek üyeyle alınması" gerekçesiyle eleştiren Hürriyet'in, mahkeme heyetini "PKK'ya yakın gazete" dediği Gündem'in haberiyle ilişkilendirmesi dikkat çekti.

Şemdinli davasında "çete" suçundan 2 astsubayın 39 yıl hapis cezasına çarptırılması yolundaki mahkeme kararı, yazılı basında farklı şekillerde yorumlandı. Kararın açıklandığı gün haberi çoğu gazete manşetten görürken, kararın "hızlı" verilmesine dikkat çektiler. Haberi "jet karar" diye birinci sayfadan küçük haber olarak görmeyi tercih eden Hürriyet gazetesinin, dün kararı veren mahkeme heyetini itham eden bir haber yayınlaması dikkat çekti.

"O gitti karar çıktı" başlığıyla verilen haberde, cezayı veren Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinde, daha önce sanık astsubayların tahliyesini isteyen Hakim Ferhat Erbaş'ın yer almadığına dikkat çekilerek, Erbaş'ın, Danıştay saldırısını protesto için 19 Mayıs törenlerine cüppesiyle katıldığı ve "Atatürk Anıtına çelenk koyduğu" vurgulandı.

Mahkeme başkanı İlhan Kaya, üye Muammer Ballı ve yedek üye Sinan Sivri ile savcı Metin Dikeç'in adını veren gazete, sadece yedek üye Sivri'nin "cezanın ağırlaştırılması istemiyle" karşı oy kullandığını yazdı. Hürriyet, "PKK'nın yayın organı" diye nitelediği Özgür Gündem gazetesinin haberleriyle de bağlantı kurarak, gazetenin, "Şemdinli davası kararının 19 Haziran'daki 4. duruşmada çıkacağını" 13 Haziran'da yazdığına işaret etti. Hürriyet, Özgür Gündem'in, Mahkeme Başkan İlhan Kaya'nın, "tayininden önce kararı vereceğini" yazmasının "ortalığı karıştırdığını" savunurken, aynı mahkemenin Van 100. Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Yücel Aşkın'ı da yargıladığını hatırlattı.

Gazete, astsubaylara ceza kararının "hukuki" yönden doğru olmadığına dair görüşe ise kısaca yer verdi. Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nin emekli Başkanı Naci Ünver'den yorum alan gazete, Ünver'in, "Sanık Ali Kaya hastanedeyken, hakkında hüküm verilmesinin yanlış olduğu" yönündeki sözlerine yer verdi.

Ancak hukukçuların çoğu aynı fikirde değil. Prof. Süheyl Donay, dava devam ederken hakimlerin izne ayrılması, süren davanın herhangi bir karara bağlanmasına engel olmadığını kaydetti.

HAKİMİN İZNE ÇIKMASI NORMAL

Prof. Donay, "İzne ayrılan hakimin yerine geçen hakim davayı izne ayrılan hakimin bıraktığı yerden takip eder. Davalar devam ederken hakimlerin izne ayrılma olayları çok sık yaşanan bir durumdur" diye konuştu.

Dava süreci boyunca hukukçuların bir sonraki celsede mahkemenin nasıl bir karar vermesi yönünde fikir yürütmelerinin mümkün olduğunu ifade eden Donay, bunların sadece yorumdan ibaret olduğunu vurguladı.

DAVA HAKKINDA TAHMİN YAPILABİLİR

Anayasa Hukukçusu Prof. Burhan Kuzu da, hakimin süren davalarda izne ayrılmasının davayı etkilemeyeceğini belirterek "İzne ayrılan hakimlerin yerine nöbetçi hakimler atanır. Atanan hakimde davayı heyetle birlikte incelemeye devam eder. Hakim izinli diye bir dava asla ertelenemez" dedi.

Prof. Kuzu da, süren bir dava hakkında hukukçuların fikir beyan etmesinin olası bir durum olduğunu belirterek, "Davalar hakkında mahkeme kalemlerinden de çeşitli duyumlar alınabilir. Bunlar normaldir" şeklinde konuştu.

Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk da devam eden bir davayı inceleyen bir hakimin izne çıkabilmesinin doğal olduğunu belirterek, "Hukukta davaların tek duruşmada bitmesi bir ilkedir. Bu ilke Şemdinli davasında çiğnenmedi" diye konuştu.

AB: RÜTBELİLER ARAŞTIRILMALI

Bu arada Avrupa Komisyonu'nundan yapılan açıklamada Şemdinli'de yargılamanın vakit kaybetmeden gerçekleşmesi cesaret verici olduğu belirtilerek, "Yüksek rütbeli askerlerin de Şemdinli olaylarındaki sorumluluğu ve rolü oldukça önemli. Yargının gerekli adımları atacağına güveniyoruz" denildi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber