Meclis'ten geriye kalanlar

21 Ağustos'a kadar çalışması planlanan Meclis sürpriz şekilde tatile girdi. Genel Kurul yeni döneme, görüşülmeyi bekleyen gensoru ve soruşturma önergeleri ile 21 maddesi kalmış torba yasayı devretti.

Haber Giriş : 14 Ağustos 2014 17:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Meclis'ten geriye kalanlar

Dilara Küçükerdoğan

TBMM 12 Ağustos'ta 9 gün daha çalışarak tatile girme kararı aldı. Meclis Başkanvekili Sadık Yakut, "28 Ağustos'tan önce Meclis'in tatile girmesini ümit ediyoruz" diyenlere Genel Kurul'da şakayla karışık "Gerçekten tatile girecek mi Meclis?" diye sordu. Meclis tatile girdi. Tatil duyurusunu yapan Meclis Başkanvekili Sadık Yakut Genel Kurulu' Çok şükür' diyerek kapattı. Muhalefetin görüşülmesini istediği bir gensoru ile soruşturma önergesi de yeni döneme kaldı. 4 eski bakanla ilgili kurulan ancak çalışmalarına başlamayan soruşturma komisyonu da Ekim ayında faaliyete geçecek.

'Önce 21 Ağustos'a kadar' dendi

Meclis Genel Kurulu'nda Haziran ayından bu yana beklenti, 148 maddelik torba yasa görüşmelerinin tamamlanarak tatile girmesiydi. Ancak yerel seçim ve sonrasında cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle yaşanan aksaklıklar çalışmaları uzattı. Bölümler halinde görüşülen 148 maddelik tasarının 127. maddesine kadar gelindi. 12 Ağustos'ta Meclis'in 21 Ağustos'a kadar çalıştırılması kararı alındı.

Öyle ki Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hakkındaki "Musul baskınıyla ilgili Meclis'i bilgilendirmediği için" verilen gensorunun görüşmesinin haftasonunda 16 Ağustos Cumartesi günü yapılması kararlaştırıldı.

Erdoğan hakkındaki soruşturma önergesi

13 Ağustos'ta CHP, Başbakan Tayyip Erdoğan hakkında 17 ve 25 Aralık soruşturmalarıyla, görevi kötüye kullanma, yargıyı etkilemeye teşebbüs, suçluyu kayırma ve haksız mal edinme suçlarını işlediği gerekçesiyle verdiği soruşturma önergesinin Genel Kurul'da görüşülmesini istedi.

CHP'li bazı milletvekilleri görüşmeler sırasında bazı tapeleri Genel Kurul kürsüsünden okudu, Erdoğan'a sert eleştiriler yöneltti. AK Partililer karşılık verdi, ortam gerildi. MHP'liler Başbakan Erdoğan'ı istifaya çağırdı. Muhalefet milletvekilleri Meclis soruşturmasının üzerinin örtülemeyeceğini, sandığın yolsuzlukları kapatma yeri olmadığını ifade etti. Konuşmaların ardından Erdoğan'la ilgili soruşturma önergesinin gündeme alınması reddedildi.

Sürpriz tatil kararı

Bu görüşmenin ardından torba kanun tasarısı görüşmelerine devam edildi. 148 maddelik tasarının 5.bölümü kabul edildikten sonra Danışma Kurulu önerisi kabul edilince Meclis 1 Ekim Çarşamba gününe kadar tatil edildi. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut birleşimi, 1 Ekim Çarşamba günü saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı. Yakut, kapatırken "Çok şükür" diyerek, espri yaptı.

Torba tasarının görüşmeleri Meclis'in tatile girmesi nedeniyle yeni yasama yılına kaldı. 148 maddelik tasarının geriye kalan 21 maddesi tatilin ardından görüşülecek. Ancak Meclis 1 Ekim'den önce Cumhurbaşkanının yemin etmesi için 28 Ağustos Perşembe günü toplanacak. Yemin sonrası yeni hükümetin güvenoyu alması ve hükümet programının okunmasının ardından Meclis yeniden tatile girecek.

Sürpriz tatil kararı nedeniyle Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hakkındaki gensorunun gündeme alınıp alınmaması yeni yasama dönemine kaldı.

Erdoğan: Oturumlara ara verilsin dedik

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın partisinin il başkanlarıyla yaptığı istişare toplantısında yaptığı konuşma tatil kararının , AK Parti'nin kongre sürecinde partiyi tartışmalardan uzak tutmak amacıyla alındığını gösteriyordu. Erdoğan "seçimlerde muhalefetin hezimeti yerine AK Parti'nin tartışılmasını isteyenler var" dedi ve devam etti:

"Yani gelin şu 10 Ağustos'un bir heyecanını, bir mutluluğunu yaşayalım. Yani bunu yaşatmamak için elinden gelen gayreti gösterenler var ve bu tuzağa düşenler de var. Arkadaşlar bu tuzağa düşmeyelim. Bak onun için de biz '28'ine kadar Meclis oturumlarına ara verilsin, 28'inden sonra inşallah kalınan yerden yola devam edilsin' dedik. Onun için de Meclis şu anda kapatılmış oldu."

CHP: Arkasında önerge bırakarak gidiyor

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise Meclis'in sürpriz tatil kararının "AK Partili milletvekillirin parti içi seçim sürecinde Ankara'dan kovma" gerekçesiyle alındığını savundu:

"Seçim zamanında bile milletvekillerini Meclis'te tutan Başbakan'ın, parti içi seçim süreci başlarken milletvekillerini Ankara'dan kovma anlamına gelebilecek karar almasını, kendi iç meseleleri olmakla birlikte hayret ve ibretle izledik."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında verdikleri soruşturma önergesinin gündeme alınmamasını eleştirdi. Altay, "Erdoğan, arkasında soruşturma önergesi bırakarak Çankaya'ya gidiyor" diye konuştu.

CHP, Musul'daki baskının ardından geri çektiği soruşturma önergesini 28 Temmuz'da Meclis Başkanlığı'na tekrar vermişti. Bu önergenin Çarşamba günü gündeme alınması reddedilse de CHP, Erdoğan Köşk'e çıktıktan sonra yeni yasama döneminde de bu önergeyi yeniden gündeme getirmeye hazırlanıyor.

Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olması, Başbakanlık döneminde işlediği iddia edilen suçlarla ilgili soruşturma komisyonu kurulmasına engel değil. Ancak AK Parti'nin oyları belirleyici olacağı Erdoğan hakkında bir soruşturma komisyonu kurulması beklenmiyor.

4 eski bakan hakkındaki komisyon

Soma faciasının ardından gündeme gelen ve madencilerin çalışma koşulları ile maddi koşullarını iyileştiren Torba Yasa Tasarısı'nda 35 bin öğretmen atamasının yapılması da öngörülüyordu. Tasarı bazı prim ve vergi borçlarına da af içeriyordu.

Torba yasa tasarısı dışında 4 eski bakanı yolsuzluk ve rüşvet suçlamasıyla soruşturacak komisyon da yeni yasama döneminde yani 1 Ekim'de çalışmaya başlayacak. Komisyonun üyeleri oluşturulmuş ancak fezlekelerde dizi pusulası eksik olduğu gerekçesiyle dosya yeniden savcılığa gönderilmişti.

Al Jazeera

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber