Milletvekillerini 'İçtüzük ve ikazlar engelleyemiyor'

TBMM Başkanı Çiçek: -"İçtüzükte yer alan disiplin hükümlerinin ve TBMM Genel Kurul birleşimini yöneten başkanvekillerinin ikazlarının, hakaretleri, kaba ve yaralayıcı nitelikteki konuşmaları, fiili saldırıları maalesef engelleyemediği görülmektedir"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Ağustos 2014 11:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Milletvekillerini 'İçtüzük ve ikazlar engelleyemiyor'

MELTEM ÖZTÜRK - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis İçtüzüğü'nde yer alan disiplin hükümlerinin ve birleşimi yöneten başkanvekillerinin ikazlarının, hakaretleri, kaba ve yaralayıcı nitelikteki konuşmaları, fiili saldırıları engelleyemediğini belirtti.

Çiçek, MHP'nin, "TBMM Genel Kurulu'nda 4 Ağustos'ta MHP'li İdare Amir Ali Uzunırmak ve MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan'a yönelik fiili saldırılar ile sahte oy pusulası düzenleyenlerin tespitine" dair yaptığı üç ayrı başvuruya yanıt verdi.

MHP Grup Başkanlığı'na gönderdiği cevabi yazısında Çiçek, Genel Kurul'da yapılan oylama veya yoklama sonuçlarında bir tereddüt oluşması halinde oylama veya yoklamaya pusulayla katılan milletvekillerinin Genel Kurul'da bulunup bulunmadıklarının Başkanlık Divanı'nca tespit edildiğini anımsattı.

-"İçtüzükte yaptırım bulunmuyor"

Pusulada imzası olan milletvekillerinin Genel Kurul'da bulunmadığının tespiti halinde, bu milletvekillerinin pusulalarının oylama veya yoklamalarda dikkate alınmadığını belirten Çiçek, "Pusula gönderdikten sonra, yapılan tespit sırasında Genel Kurul'da hazır bulunmayan milletvekillerinin durumları hakkında İçtüzük'te herhangi bir yaptırım bulunmamaktadır. Gönderilen pusulaların geçersiz sayılması dışında bugüne kadar Başkanlık tarafından bir işlem yapılmadığı görülmektedir" bilgisini verdi.

-"Meclisimize yakışmıyor"

Çiçek, İçtüzüğün, Genel Kurul'da kaba ve yaralayıcı sözler sarf edilmesi ve fiili saldırıda bulunulmasını yaptırıma bağladığına işaret etti. İçtüzüğün ilgili hükümlerinde disiplin cezasının uygulanmasının, doğrudan oturumu yöneten başkana verildiğini vurgulayan Çiçek, TBMM teammüllerinde de TBMM Başkanı'nın birleşim sonrasında Genel Kurul'a ceza önerme uygulamasının bulunmadığını belirtti.

TBMM Başkanı Çiçek, şunları kaydetti:

"İçtüzükte yer alan disiplin hükümlerinin ve birleşimi yöneten başkanvekillerinin ikazlarının, hakaretleri, kaba ve yaralayıcı nitelikteki konuşmaları, fiili saldırıları maalesef engelleyemediği görülmektedir. Bu tür ifadelerin ve eylemlerin milli mücadeleyi yürüten gazi Meclisimize yakışmadığı, Meclis'in, milletvekillerinin ve genel olarak siyaset kurumunun halk nezdindeki itibarını zedelediği açıktır. Genel Kurul'da yapılan konuşmalarda hakaret, kaba ve yaralayıcı sözlerden kaçınılmasını teminen Başkanlığımız tarafından siyasi parti genel başkanları nezdinde girişimde bulunulmuştur."

MHP'nin, "Fiili saldırıların failleri hakkında hukuki, cezai işlemlerin başlatılması"na yönelik talebine ise Çiçek, bu konularda cezai işlem başlatılabilmesi amacıyla ilgili kişilerin doğrudan girişimde bulunmalarının mükün olduğunu vurguladı. Çiçek, bu konuda TBMM Başkanlığı'ndan bilgi ve belge sağlanmasında gerekli kolaylığın gösterileceğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber