Depremlerin yeni yönü Batı Anadolu

Süleyman Demirel Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şakir Şahin: Ege ve Akdeniz'de 3 yıldır yoğun deprem aktivitesi var. Depremler bir yıl kadar daha sürecek sonra da Batı Anadolu'ya kayacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Ağustos 2014 07:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Depremlerin yeni yönü Batı Anadolu

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Şakir Şahin, son bir yılda Akdeniz ve Ege kıyılarında "sismik fırtına" adı verilen çok sayıda deprem meydana geldiğini belirterek, "Ege Denizi ve Akdeniz'deki deprem aktiviteleri bir süre daha devam edecek. Sonra da bunun Batı Anadolu'ya kaydığını göreceğiz" dedi. Prof. Dr. Şahin, 2 yıldır deprem dalgalarının istasyonlara varış hızları, pozisyon oranı dağılımları, yoğunluğa duyarlı dalgalar ile gerilme ve sıkışma alanlarını belirleyen dalgalar üzerinde yaptıkları araştırmanın ilk verilerini paylaştı. Akdeniz ve Ege Denizi'nde yer yer "sismik fırtına" şeklinde deprem aktivitelerinin en az bir yıl daha devam edeceğini söyleyen Şahin, Ege'deki depremlerin tamamının, Orta Anadolu'nun batıya doğru Ege'yi sıkıştırmasından kaynaklandığına işaret etti.

RODOS'TA SİSMİK FIRTINA

Ege kabuğunun güney batıya hareketinin görüldüğünü belirten Prof. Şahin, bu sıkışmaya bağlı olarak, deprem yoğunluğunun arttığına değinerek, şöyle konuştu: "Ege Denizi ve Akdeniz'de deprem aktivitesi son 3 yıldır yoğun şekilde devam ediyor. Aynı zamanda bu bölgede gerilme alanı, Ege'nin ortasına doğru kaymakta. Bu da bize, Ege Bölgesi'nin orta kısımlarında gerilme alanlarının biriktiğini gösteriyor. Bir süre daha Ege yitim kuşağının ortalarında yoğunlaşacak. Sonra gerilme alanlarının, Batı Anadolu'ya doğru kaydığını göreceğiz. İşte İstanbul depremini o zaman tartışmaya başlamamız gerekiyor." Ege Denizi ve Akdeniz'de son bir ayda 4 ve üzerinde 15 deprem meydana geldiğini kaydeden Şakir Şahin, "Rodos civarında sismik fırtına, Saros Körfezi'nde deprem yoğunluğu bekliyoruz. Burada büyüklük 5'e kadar çıkabilir" diye konuştu. Ege'deki fayların kısa mesafelerde ve deniz içinde olması sayesinde endişe edilecek durumun bulunmadığını ifade eden Prof. Şakir Şahin, bu depremlerin sahile yakın bölgelerde, mühendislik hizmeti almamış binalarda hasara neden olabileceğini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber