Ulaştırma Bakanı'ndan 'çok cep telefonu alıyoruz' tepkisi!..

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Haziran 2006 14:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ülke kaynaklarının bol olmadığını belirterek israftan kaçınılması gerektiğini belirtti.

Bakan Yıldırım, Eskişehir'de kurulu Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii AŞ (TÜLOMSAŞ)tarafından düzenlenen "Türkiye'de Demiryolu Çeken Araçları Üretim Teknolojileri" konulu sempozyumda, Türkiye'nin 80 milyon cep telefonu aldığını belirterek bunun ülkeye yaklaşık maliyetinin 35-40 milyar dolar olduğunu söyledi.

Bu parayı ülkenin kıt kaynaklarından toparladıklarını ve teknolojiye sahip ülkelere verdiklerini ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:

"Ne için verdik? Fiyaka için verdik. Telefonumuz cebimizde, fiyakamız yerinde ama bu paralar başkalarının cebinde. Burada herkesi düşünmeye davet ediyorum. Ülkenin kaynakları bu kadar bol değil bunları hoyratça israf etme lüksümüz yok.

Teknolojiyi kullanacağız, teknolojiye karşı değiliz, ancak teknolojiyi sadece kullanan veya gelişmeleri sadece seyreden ülke olmayacağız. Teknolojiyi geliştirmesinde payı olan, üreten, hem kullanan hem de başkalarının kullanımına veren bir ülke olacağız. Bu da Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) ile olacak." Bakan Yıldırım, bu bağlamda Türkiye'nin geçmiş randımanının "maalesef" iyi olmadığını belirterek, "ama son bir kaç yılda bunun önünü açtık. Hükümet olarak Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa bütçeye Ar-Ge için 450 milyon YTL kaynak ayırdık. Bu yıl bunu yüzde 50 artırarak 670 milyon YTL'ye çıkardık" diye konuştu.

Amaçlarının, üyesi olmaya çalıştıkları AB seviyesinde Ar-Ge bütçesine ulaşmak olduğunu ifade eden Bakan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Yani Gayrı Safi Milli Hasıla (GSMH)'nın yüzde 2 ile 2,5 oranına ulaşmak. Buna belki 2015 yılında ulaşacağız. Bu konudaki adımları attık. Araştıran, geliştiren, bulan, sonuçlandıran ülkeler veya bireyler öne geçer. Küresel güç gösterisinde 'biz de varız' demek istiyorsak yapacağımız şey araştırmak ve geliştirmektir. Bunu havaya giden, boşa harcanan kaynak gibi görmeyelim.

Bizim beyinlerimiz başka ülkeler için araştırıyor, başka ülkelerin bize pazarladığı şeyleri geliştiriyor. Bu da ülkemiz açısından çok acı bir durumdur."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber