Türkiye bin militanı sınır dışı etti

ABD ve AB 6 bin kişilik liste verdi

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 08 Eylül 2014 08:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye bin militanı sınır dışı etti

Bahar BAKIR / HT GAZETE

Suriye ve Irak'taki IŞİD gruplarına katılmak üzere İstanbul'u transit geçiş için kullanarak çatışma bölgelerine sızan yabancılarla ilgili Türkiye; AB ve ABD'nin verdiği listelerin de ışığında 7 ayda 6 bin kişiye yurda giriş yasağı koydu, bin kişiyi de sınır dışı etti.

Türkiye, Suriye ve Irak'ta IŞİD'e katılmak için giden ve ülkeyi transit yol olarak kullanan yabancı örgüt militanlarıyla kritik bir mücadeleye girdi. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve ABD Türkiye'ye, IŞİD'e katılan kişilerden oluşan 6 bin isimlik bir liste verdi.

Dünyada 81 ülkeden 12 bin kişinin Suriye ve Irak'ta IŞİD'e katıldığı istihbarat raporlarına yansırken, bunların 3 bininin AB ülkelerinden geldiği biliniyor.

AB'nin bu kişilerin Türkiye'yi transit ülke olarak kullanarak Suriye ve Irak'a gitmelerini önlemek için geçtiğimiz aylarda 6 bin kişinin isminin yer aldığı bir listeyi Türk makamlarına ilettiği ortaya çıktı.

Listede, IŞİD'e katılma potansiyeli olan ve radikalizmle bağlantılı olan "potansiyel" IŞİD militanları yer aldı.

TUTUKLANDILAR

Türkiye bu listelerin de ışığında yaklaşık 3 bini son 7 ay içerisinde olmak üzere, 6 bini aşkın kişiye yurda giriş yasağı koydu. Bunun haricinde, çatışma bölgelerine gitmeye çalışırken Suriye'ye sınır illerde yakalanarak sınır dışı edilen yabancıların sayısının ise ağustos ayı itibarıyla bini geçtiği bildirildi.

Terör örgütleriyle ilişkisi olduğundan şüphelenilen ve yasadışı yollarla Türkiye'ye giriş yapan yabancılar, ilgili kurumlarca

tespit edilerek önce tutuklandı, sonra sınır dışı edildi.

ANLIK İSTİHBARAT

AB ülkeleri, yabancı IŞİD militanlarının IŞİD'e katılmadan Türkiye'de durdurulması için Türkiye'den işbirliğinin daha da gelişmesini istedi.

Ankara, Avrupa başkentlerine gönderdiği mesajında, "Şüphelendiğiniz kişilerle ilgili yapacağınız bildirimler çok önemli. Şüphelendiğiniz kişileri mutlaka takip edin. Gerekli bildirimleri anında bize yapın. Biz de bu kişiler Türkiye'ye girdikleri andan itibaren gerekli önlemleri alalım 910 kilometrelik sınırı kontrol etmek çok zor. Ayrıca, Türkiye'ye gelen yabancıların, eğer pasaportları ve giriş belgeleri nizamiyse, seyahat özgürlüğü var. O nedenle yabancı savaşçıları ayırmak için yakın işbirliği ve anlık istihbarata ihtiyaç var" yanıtını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber