Uzman ekipler de İmralı'ya gidiyor

Öcalan'ın devlet heyeti ile görüşmelerine uzman teknik ekip de katılmaya başlıyor. Silah bırakmada üzerinde tartışılan formüllerden biri belli süre içinde silahlı eylemlere katılmayan örgüt üyelerinin dosyalarının kapatılması

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 09 Eylül 2014 08:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Uzman ekipler de İmralı'ya gidiyor
HAZAL ATEŞ

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç koordinasyonunda yürütülen çözüm sürecine ilişkin çalışmalarda kritik dönemece girildi. HDP heyetinin İmralı ziyaretinden, çözüm sürecinin "pratikleşme-uygulamaya geçiş" aşamasına geldiği mesajı gelirken Kamu Güvenliği Müsteşarlığı da silah bırakma kapsamındaki çalışmalarını yoğunlaştırdı. Çözüm sürecinde önemli bir rol üstlenen Kamu Güvenliği Müsteşarlığı'nca yürütülen çalışmada silahların nasıl bırakılacağına kadar tüm ayrıntılar yer alıyor. Belli süre içinde silahlı eylemlere katılmayan örgüt üyelerinin dosyalarının kapatılması da tartışılan önemli maddelerden birini oluşturuyor. Öcalan'ın devlet heyeti ile görüşmelerine uzman teknik ekip de katılmaya başlıyor. İzleme Kurulu'nun yanı sıra kayıtların tutulması için uzman ekiplerden oluşan sekretarya oluşturulacak. Silahları bırakma takviminde Ortadoğu'daki IŞİD terörü de dikkate alınıyor. Yol haritası ile beraber Kandil'le doğrudan görüşmeler başlayacak. Öte yandan devlet heyeti ile İmralı arasında yürütülen görüşmelerde silah bırakma kapsamında temel ilkelerde uzlaşı sağlandı. HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, İdris Baluken ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in önceki gün İmralı'ya gerçekleştirdiği ziyarette sürece ilişkin gelişmeler değerlendirildi. HDP Grup Başkanvekili Buldan, bu hafta Ankara'da da hükümet yetkilileri ile görüşeceklerini söyledi.

ÖCALAN'DAN 6 MESAJ

Öcalan, "Yeni bir format altında ve yakın dönemde önemli bir pratikleşme aşamasına gelmiştir" dedi. İmralı, HDP heyeti ile görüşmesinde devlet heyeti ile görüşmelerin ayrıntılarına ilişkin ipucu niteliği taşıyan 6 mesaj verdi. Türkiye halkının desteğini sürdürmesi gerektiğini belirten Öcalan, "Süreçte pratik aşamaya geçiliyor. Görüşmeler format değiştirdi, tartışıyoruz. Temel ilkeler imzalı metne dönüşmeli. Sekretarya iş başı yapmalı. Uzlaşılan İzleme Kurulu konusunda somut adım atılmalı. Türkiye halkının desteği sürmeli" dedi. Görüşmelerde sürece dönük iyi niyet adımı olarak ağır hasta tutukluların serbest bırakılması da gündemde.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber