Başbakan Davutoğlu'ndan Başkent'te kritik zirve

Başbakan Davutoğlu'ndan Başkent'te kritik zirve... Kabine üyeleri ve komutanların katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda; Çözüm Süreci, IŞİD tehdidi ve sınır güvenliği kapsamında atılacak adımlar değerlendirildi.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 11 Eylül 2014 07:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Başbakan Davutoğlu'ndan Başkent'te kritik zirve

HAKKI KURBAN

Türkiye'nin, Irak ve Suriye sınır boyunda sıcak gelişmeler yaşanırken, Ankara atılacak adımlara odaklandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında 'güvenlik toplantısı' gerçekleştirildi. Zirvede üç hassas başlığın masaya yatırıldığı öğrenildi. Ana hatlarıyla üç konuda gelinen nokta şöyle:

YOL HARİTASI: Toplantıda, Çözüm Süreci konusunda yürütülen çalışmaların gözden geçirildiği bildirildi. Hükümet, eve dönüşleri de kapsayacak yeni aşamaya ilişkin 'Yol Haritası ve Eylem Planı' hazırlıyor. Yol haritasında, hangi kurumun, ne zaman, nasıl bir adım atacağı, eve dönüşler, rehabilitasyon sosyal destekler gibi konularda neler yapılacağı yer alacak. Kimi çevrelerin provokasyon girişimlerine karşın süreçte kararlılığını vurgulayan hükümet, komutanların da görüşlerini dinleyerek, ay sonuna kadar planı şekillendirmeyi öngörüyor.

YENİ ÖNLEMLER YOLDA: Suriye'nin ardından Irak'ta yaşanan sıcak gelişmelerle çok sayıda kişi Türkiye'ye akın etmişti. Özellikle IŞİD tehdidinden kaçan binlerce Ezidi'nin gelişinin ardından Ankara tedbirleri devreye sokmuştu. Başta Dohuk olmak üzere bazı bölgelerde, yaşadıkları yerlerden ayrılmak zorunda bırakılan Türkmenler ve Ezidiler için çadır kentler oluşturuldu. Zirvede, hem ihtiyaçların değerlendirildiği hem de atılacak yeni adımların konuşulduğu kaydedildi. Habur üzerinden Türkiye'ye girenlerle ilgili yeni önlemlerin uygulanacağı belirtiliyor. Sınırlardan yasadışı geçişler, kaçakçılık konularında da istihbarat raporları ışığında durum değerlendirmesi yapıldığı belirtiliyor.

ÇEKİRDEK KOALİSYON: Toplantıda, IŞİD tehdidinin geldiği boyut, önümüzdeki süreçte neler yapılacağına dair fikir teatisinde bulunulduğu da kaydediliyor. Irak ve Suriye'deki kaosu büyüten IŞİD'e yönelik olarak ABD yeni stratejisini devreye sokmaya hazırlanıyor. Buna paralel olarak, NATO Zirvesi'nde oluşturulması benimsenen 'çekirdek koalisyon' hükümetin de gündem maddelerinden biri. Bu hususun da güvenlik zirvesi başlıklarından biri olduğu ifade ediliyor.

Asker desteği riskli

Hükümet, gelişmelere göre atılacak adımlar konusunda duruşunu şekillendiriyor. Hassasiyet noktası ise halen IŞİD'in rehin tuttuğu 49 Türk vatandaşının can güvenliği. 'Çekirdek koalisyon'a asker verilmesinin sıkıntı yaratabileceği değerlendiriliyor. Bu noktada, IŞİD'e katılımların önlenmesi için Avrupa ve diğer bölgelerden gelerek Türkiye üzerinden geçenlerin engellenmesi noktasında tedbirler alınması, örgüte ekonomik ve silah desteğinin kesilmesi, IŞİD'den kaçanlara yönelik insani yardımların sağlıklı bir şekilde yürütülmesi gibi adımların gündemde tutulacağı kaydedildi. İncirlik Üssü'nün, yürütülecek hava operasyonlarında kullanımı konusunda ise 'NATO kapsamında olması' noktasına vurgusu yapılıyor.

Fidan da toplantıda

Zirveye Davutoğlu'yla birlikte Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz katıldı. Komutanlardan; G.kurmay Başkanı Org. Necdet Özel, KKK Org.Hulusi Akar, Jandarma Genel Komutanı Org. Abdullah Atay, Genelkurmay 2. Başkanı Org. Yaşar Güler yer aldı. Başbakanlık Müsteşarı Fahri Kasırga, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da toplantıda hazır bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber