Bakanlar Kurulu, 3 kanun tasarısını görüştü

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Haziran 2006 21:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, ekonomide yaşanan dalgalanmanın bir ölçüde dış kaynaklı, bir ölçüde de psikolojik olduğunu belirterek, "İnsanlar yersiz bir şekilde kendilerini panik havasına kaptırmaya çalışıyor" dedi.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından bir açıklama yapan Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Çiçek, toplantına 3 tane kanun tasarısı üzerinde durulduğunu ve bu tasarıların imzaya açıldığını söyledi. Bunlardan bir tanesinin Polis Vazife ve Selahiyetler Kanunu'nda değişiklik yapan kanun tasarısı olduğunu belirten Çiçek, "Bizim açımızdan önemli olan husus Türkiye'de suçun önlenmesidir. Bununla ilgili olarak en önemli yasa Polis Vazife ve Selahiyetler Kanunu'dur" dedi. Bu kanunun günün ihtiyaçları açısından yeni baştan gözden geçirilmesi gerektiğine işaret eden Çiçek, bu kanunla bağlantılı olarak Ceza Muhakemeleri Kanunu'nda önemli değişiklikler yapıldığını, Terörle Mücadele Yasa Tasarısı'nın ilgili komisyonda görüşüldüğünü ve muhtemelen bu hafta içinde TBMM'de görüşüleceğini kaydetti. Bunun bir ayağının da önleyici kolluk hizmetlerinin günün şartlarına uygun hale getirilmesi, polisin suçla mücadelede, suçun önlenmesi konusunda yetkilerinin Avrupa standartlarına uygun hale getirilmesi olduğunu vurgulayan Çiçek, "Çünkü toplumu rahatsız eden en önemli olgu, güvenli bir ortamda yaşayamama olgusudur. Bu nedenle suçun önlenmesi, suçun işlenmesinden sonraki süreçten daha önemlidir. Bu tasarı bugün gözden geçirildi ve imzaya açıldı" şeklinde konuştu.

Ele alınan ikinci tasarının Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu'nun kurulmasıyla ilgili olduğunu açıklayan Çiçek, bu tasarının Türkiye'de tarımsal projelerin desteklenmesi açısından fevkalade önem arz ettiğini dile getirdi. Türkiye'nin, AB bütçesinden 2007-2013 döneminde yaklaşık 1.5 milyar Euro kırsal kalkınma desteği alabileceğine dikkat çeken Çiçek, "Bu kaynağın kullanılabilmesi için böyle bir kurumun kurulmasında zaruret vardır. Bu kurum kırsal kalkınma programının uygulanmasını sağlamak, desteklenecek proje ve faaliyet alanlarını belirlemek, sağlanacak destekleri ülke genelinde duyurmak, proje başvurularını almak, bunları değerlendirmek ve uygulamalarını, kontrollerini yapmak gibi önemli görevleri ifa edecektir. Tabir caizse bu 1.5 milyar Euro'nun Türkiye'de tarımın desteklenmesi noktasında en etkin ve verimli şekilde kullanımını temin için böyle bir kurumun kurulması önem arz etmektedir. Bugün bu kanun tasarısı da imzaya açılmıştır" şeklinde konuştu.

Üçüncü tasarının da Sendikalar Kanunu'nda yapılan değişiklik olduğunu ifade eden Çiçek, işçi sendikaları ve konfederasyonların genel kurul dışındaki zorunlu organlarına seçilebilmek için aranan en az 10 yıl bilfiil işçi olarak çalışma şartının ortadan kaldırıldığını açıkladı. Çiçek, bu tasarının sendikalaşma açısından önem arz eden bir maddelik bir kanun tasarısı olduğunu bildirdi.

AK Parti'nin hafta sonu 2 gün süren bir istişare toplantısı olduğunu hatırlatan Çiçek, toplantıda hükümet icraatlarının milletvekilleri tarafından değerlendirildiğini anlattı. Gerek mahalli olarak gerekse Türkiye açısından uygulamada aksayan yönlerin ifade edildiğini kaydeden Çiçek, "Hükümet olarak bugün 2 günlük toplantıda ortaya çıkan hususları yeni baştan değerlendirmeye çalıştık" dedi.

"KİMSENİN TELAŞ ETMESİNE, PANİĞE KAPILMASINA GEREK YOK"

Toplantıda Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün değerlendirmelerde bulunduğunu ifade eden Çiçek, Gül'ün İran'a yaptığı ziyaret hakkında kurula bilgi verdiğini belirtti. İran'ın nükleer faaliyetleriyle ilgili olarak belli bir süreden beri dış kamuoyunda, Türkiye'yi de yakından ilgilendiren önemli gelişmeler olduğuna dikkat çeken Çiçek, ortada bir sorun bulunduğunu, bu sorunun BM kapsamında çözümü noktasında çabalar sarf edildiğini kaydetti. Çiçek, "İran'a verilen teklifler var. Buna karşılık yapılan açıklamalar var. Sorunun barışçıl yollardan çözülebilmesi noktasında Türkiye önemli bir çaba göstermektedir. Çünkü taraflar arasında yeterli güvenin olmadığı gibi de bir sonuç çıkmaktadır. Bunun ortadan kaldırılması ve sorunun barışçıl yollardan çözülebilmesi açısından bir komşu ülke olarak, İran'la ilişkileri en üst düzeyde süren bir ülke olarak bu çabalara katkı sağlamak adına Türkiye önemli bir görev ifa etmektedir. Bu aynı zamanda bizden de beklentidir. Nitekim Sayın Dışişleri Bakanımız'ın görüşmesinden sonra bugün ABD Dışişleri Bakanı kendisini aramıştır. Başka bakanlar da arayabilecektir. Görüşmelerle ilgili sayın Gül bize bilgi verdi, hem de konunun tarafı olan ülkelere bu yapılan çalışmalarla ilgili bilgi aktarma imkanı olmuştur. Umuyoruz ki bu sorun barışçıl yollarla çözülsün. Uzunca bir süre daha gündemde bir sorun olarak kalmasın. Türkiye bu noktada iyi niyetli çabalarını sürdürüyor. Sürdürmeye de devam edecektir. Ümit ederiz ki kısa sürede bir sonuca varma imkanı bulunsun" değerlendirmesinde bulundu.

Açıklamalarının sonunda basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Çiçek, 'Merkez Bankası'nın dövize müdahale etmesine rağmen döviz düşmedi. Piyasalardaki dalgalanmanın ortadan kaldırılması için yeni bir tedbir alınacak mı?' sorusu üzerine dövizde belli bir ölçüde düşüş yaşandığını kaydetti. Bu konuyla ilgili Başbakan Erdoğan'ın Antalya'da bir açıklama yaptığını, Merkez Bankası'nın da açıklamaları olduğunu ifade eden Çiçek, şunları söyledi:

"Aslında bir ölçüde dış kaynaklı, bir yönüyle de psikolojik bir durum. İnsanlar yersiz bir şekilde panik havasına kendilerini kaptırmaya çalışıyorlar. Türkiye geriye dönük olarak 3-4 yıllık süre içinde ekonomiyi bu tip dalgalanmalara karşı daha mukavim hale getirme noktasında hem yapısal hem de kurumsal olarak birçok tedbir almıştır, almaktadır. Dolayısıyla Türkiye 3 sene 4 sene önceki Türkiye değildir. Kimsenin telaş etmesine, paniğe kapılmasına, kötümser bir havaya kapılmasına bize göre gerek yoktur. Türkiye'de bu politikaları kararlılıkla sürdüren bağımsız bir Merkez Bankası vardır. Onlar konuyu zaten yakinen takip ediyor. Devletin diğer ekonomiyle ilgili birimleri de bu toplantıları yapıyor. Biz de hükümet olarak bu toplantıları yapıyoruz. Hafta sonu Başbakan'ın başkanlığında bir toplantı yapıldı. Bunun ötesindeki açıklamaları da ilgili kurumlar yapıyor."

Çiçek, 'Yerli yatırımcıya da stopaj indirimi gelecek mi?' sorusu üzerine ise, "Stopajla ilgili kanun TBMM'de. İş o noktaya geliyorsa gereği neyse o yapılır, yapılacaktır. Onun için buradan bu inecek, bu inmeyecek tarzı bir şey söyleyemem. Ama konuyu yakinen ilgili makamlar takip ediyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber