Yeşil karta kısıntı yok, ayakta tedavi tartışması sürüyor

Haber Giriş : 27 Haziran 2006 09:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uluslararası Para Fonu (IMF), üçüncü ve dördüncü gözden geçirme sürecinde sağlık harcamalarında artışa dikkat çekmişti. Bunun üzerine hükümetin gündeme getirdiği 4.5 milyar YTL'lik ek tedbir paketi üzerindeki çalışmalar sürüyor. Bu paketin yaklaşık 1.4 milyar YTL'lik bölümü sağlık harcamalarına ilişkin tedbirleri içeriyor. Bu konudaki çalışmalar 1 hafta-10 güne kadar şekillenecek.
Konuya ilişkin hazırlıklarını sürdüren bürokratlar, yakında bir bütçe talimatı yayımlanacağını kaydetti. Ayakta tedavilerle ilgili tedbirlerin ağırlıklı olması beklenirken yeşil kartlılar için herhangi bir kısıntı öngörülmediği vurgulandı. Ayakta tedavilerin tek fiyatta sabitlenmesi konusu üzerinde durulurken ilk etapta gündeme gelen 25 YTL'nin hâlâ tartışıldığı ve karar verilemediği ifade edildi.
IMF'nin üçüncü ve dördüncü gözden geçirme çalışmalarının tamamlandığının açıklandığı basın toplantısında gündeme gelen tedbirlere ilişkin arayış devam ediyor. Hâlâ tedbirlerde bir netlik sağlanamadığı belirtilirken "Her şey hâlâ flu" tanımı yapıldı. Buna karşılık tedbir arayışının da 1 hafta 10 güne kadar tamamlanacağı belirtildi. Sağlık harcamalarında tedbir maddelerinin IMF'ye sunulacak niyet mektubunda da yer alması nedeniyle tedbir arayışının hızlandırıldığı kaydedildi.

Ayakta tedavi için 25-30 YTL düşünülüyor

Şu ana kadar üzerinde durulan en önemli tedbir, ayakta tedavinin tek bir fiyatta sabitlenmesi. Ayakta yapılan tedaviler sıkılaştırılacak ve ortak fiyat uygulamasına başlanacak. Geçen yıl ayakta tedavilerin adet maliyetinin 8.5 YTL ile 60 YTL arasında değiştiğini tespit eden bürokratlar, bunun ortalama bir maliyetini bulmaya çalıştı. İlk düşünülen fiyat 25 YTL'ydi. Ancak bu sefer de 25 YTL üzerinde bir türlü anlaşma sağlanamadığı öğrenildi.

30 YTL üzerinde de durulduğu, ortak bir fiyat için uzlaşma arandığı ifade edildi. Ayakta tedavi belli bir rakamda sabitlenirse sağlık ocakları, Sağlık Bakanlığı hastaneleri, özel hastane ve üniversite hastanelerinde bu fiyat geçerli olacak. Ayakta tedavinin ilk basamak olması, ikinci basamakta ise kan tahlili ve diğer tahlillerin istenmesi üzerinde de duruluyor. Bu nedenle tahlillerin belli şartlar taşıyarak gündeme getirilmesi üzerinde durulduğu kaydedildi.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber