Öğretmenlik programları SOS veriyor

Haber Giriş : 29 Haziran 2006 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğretmenlik programları üniversite tercihi yapacak pek çok adayın listesinde yer alıyor. Adaylar büyük ilgi gösterse de Eğitim Fakülteleri ilginin paralelinde gelişme gösteremiyor. Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nin 68 eğitim fakültesi dekanı ile görüşerek yaptığı araştırmanın sonuçları eğitim fakültelerinin iflas noktasına geldiğini açık bir şekilde ortaya koyuyor.

En önemlisi eğitim fakülteleri, alanında uzman öğretmenler yetiştirmek yerine, öğretim görevlisi açığı, fiziksel olanakların yetersizliği, öğrenci sayısının fazla olması gibi çeşitli sorunlarla uğraşıyor. Öğrenci sayısı her yıl artarken fakültelerin ders verimliliği giderek düşüyor.

FAKÜLTE SEÇİMİ

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof Dr. Gönül Akçamete'nin başkanlığında hazırlanan 'Türkiye'de Eğitim Fakültelerinin Durumu' çalışmasının çarpıcı sonuçlarına göre 10 eğitim fakültesinde hiç kadrolu profesör bulunmuyor. Bazı fakültelerdeki dekanlar farklı alanlardan geliyor ve eğitimin herhangi bir alanından mezun değil. Eğitim fakültelerinin büyük çoğunluğunda 10 ve daha az sayıda profesör ve doçent bulunuyor. Yine fakültelerin büyük kısmında 1 - 20 arasında yardımcı doçent çalışıyor. İdare personel sayısı da oldukça yetersiz. 36 fakültede 1- 20 arasında idari personel çalışıyor.

KONTENJAN YÜKSEK

Fakültelerde 3-4 bin öğrenci ders görüyor. ÖSS'de kontenjanlarını yüksek tutmaları giderek yığılan ve atama bekleyen işsiz mezunlar yaratıyor. Ayrıca öğrenci sayısının fazla olması, her türlü hizmetin niteliğinin düşmesine neden oluyor. Haftada 48 saat derse giren öğretim elemanları, sınıf öğretmenlerinden daha fazla saat derse giriyor.

Kadrolu profesörü olmayanlar

Akdenİz Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Atatürk Üniversitesi Ağrı Eğitim Fakültesi, Dumlupınar Üniversitesi Simav Teknik Eğitim Fakültesi, Dicle Üniversitesi Siirt Eğitim Fakültesi, Fırat Üniversitesi Muş Eğitim Fakültesi, Gaziantep Üniversitesi Kilis Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi, Gaziantep Üniversitesi Eğitim Fakültesi, KTÜ Rize Eğitim Fakültesi, KTÜ Giresun Eğitim Fakültesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sinop Eğitim Fakültesi.

İdari personeli en düşük olanlar
Maltepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi: 2
Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi: 4
Afyon Kocatepe Üniversitesi Uşak Eğitim Fakültesi: 4
Dicle Üniversitesi Batman Eğitim Fakültesi: 4

En yüksek öğrenci sayısına sahipler
Atatürk Üniversitesi K. Karabekir Eğitim Fakültesi: 10.250
Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi: 10.193
Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi: 8.989
Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi: 7947
Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fak. 7728

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber