Gezici görev yapmayan polise seyyar tazminat ödenmez

Sayıştay, bölge trafik istasyonlarında görevli olup da fiilen gezici görev yapmayan amir ve memurlara seyyar görev tazminatının ödenmemesi gerektiğini belirtti.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 10 Ekim 2014 00:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gezici görev yapmayan polise seyyar tazminat ödenmez

Sayıştay, bölge trafik istasyonlarında görevli olup da fiilen gezici görev yapmayan amir ve memurlara seyyar görev tazminatının ödenmemesi gerektiğini belirtti.

Sayıştay Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğüne yönelik kurumsal incelemesinde, Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlükleri ile Bölge Trafik istasyon Amirliklerinde görevli personele fiili olarak gezici görev yapmadığı günler için seyyar görev tazminatı ödemesinde bulunulduğunu tespit eti.

6245 sayılı Harcırah Kanununun "Seyyar Olarak Vazife Gören Memur ve Hizmetliler" başlıklı 49 uncu maddesinde asli görevleri gereği memuriyet mahalli dışında ve belirli bir görev bölgesi içinde fiilen gezici olarak görev yapan memur ve hizmetlilere gündelik ve yol masrafının ödenmeyeceği hükme bağlanmış, bu görevlilerden Maliye Bakanlığınca görev unvanları ile iş ve çalışma özellikleri uygun görülenlere; vize edilen cetvellere dayanılarak fiilen gezici görev yaptıkları günler için almakta oldukları aylık/kadro derecelerine göre müstehak oldukları yurtiçi gündeliklerinin üçte birinin günlük tazminat olarak verileceği belirtilmiştir.

Yukarıda bahsedilen ilgili Kanun maddesine istinaden Maliye Bakanlığınca vize edilen cetvellere göre Emniyet Genel Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlükleri ve Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliklerinde görev yapan personelden uygun görülenlere seyyar görev tazminatı verilmektedir.

Ancak, Sayıştay Başkanlığınca yapılan incelemelerde, illerde bölge trafik denetleme şube müdürlükleri ile bölge trafik denetleme istasyon amirliklerinde görevli personele fiili olarak gezici görev yapmadığı günler için seyyar görev tazminatı ödemesinde bulunulduğu görülmüştür. Bir personele kanunen seyyar görev tazminatı tahakkuk ettirilebilmesi için Maliye Bakanlığı tarafından vize edilen cetvellerdeki kadro ve gün sınırlaması içinde bulunması ve tazminat verilecek günde fiilen gezici olarak görev yapması gerekmektedir. Personelin büro personeli veya koruma personeli olması yada sabit başka bir görev ifa etmesi fiilen gezici görev yapma şartını sağlamayacağından seyyar görev tazminatı ödenmesinin mümkün olmadığı düşünülmektedir.

Sayıştay'ın bu tespitine yönelik olarak Emniyet Genel Müdürlüğü, Danıştay 5'inci dairesinin 30/04/1986 ve 18/05/1993 tarihli kararlarını ekleyerek fiilen gezici olarak görev yapmayan personele de seyyar görev tazminatı ödenebileceğini belirtmiştir.

Ancak, Sayıştay savunmada yer alan Danıştay kararlarının, 6245 sayılı Kanunun Seyyar Görev Tazminatına ilişkin 49 uncu maddesinin 311 sayılı KHK ile getirilen değişiklikten önceki haline ilişkin olduğunu belirtmiştir. Bir başka deyişle mevzuat değişmiştir. 311 sayılı KHK ile Kanunun 49 uncu maddesinde seyyar görev tazminatı verilebilmesi fiilen gezici olarak görev yapma şartına bağlanmıştır. Bu nedenle memurlardan fiili seyyar görev yapanlara fiilen seyyar görev yaptıkları günler için seyyar görev tazminatı ödenebilecektir. Bunun dışında sabit olarak görev yapan memurlar seyyar görev tazminatı ödenebilmesi kanunen mümkün değildir.

Diğer taraftan sıralı amirlerde eğer fiilen gezici görev yapan personeli denetlemek maksadıyla veya başka bir nedenle gezici görev yapması gerektiğinde bu gezici görevi yaptığı günler itibariyle tazminattan faydalanabilecek diğer günler için ise tazminattan faydalanamayacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber