Sancak: Biz milli arabayı da milli motoru da yapacağız

Es Mali Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak: "Biz milli arabayı da milli motoru da milli tankı da yapacağız. Batı ne yaptıysa bir fazlasını yapacağız. Bizde o güç var. Biz Biruni'nin, Harezmi'nin torunlarıyız" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Kasım 2014 17:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sancak: Biz milli arabayı da milli motoru da yapacağız

Es Mali Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, "Milli otomotiv işine soyunmak gerçekten babayiğitliktir. Eski Türkiye'de bu işe ilişkin babayiğit çıkamazdı. Şükür son 12 yıldır Türkiye'yi yönetenlerin oluşturduğu iklimde, düzinelerce babayiğitin çıkabileceğini söylüyoruz" dedi.

Sancak, 15. Uluslararası MÜSİAD Fuarı'nın 5. gününde düzenlenen "High Tech Port CEO Forumları-Babayiğit Arayışları" konulu toplantıda, fuarın ezilen milletler için bir umut, İslam ümmeti için de "yarım hac" sayılabileceğini söyledi.

Fuarda 100 ülkeden 7 bin girişimcinin tanıştığını belirten Sancak, bu kişilerin ülkelerine yeni bir ufuk ve anlayışla gideceği temennisinde bulundu.

Sancak, babayiğit olmanın çok aktüel bir iş olduğunu vurgulayarak, "Bugün milli otomotiv işine soyunmak gerçekten babayiğitliktir. Çok şükür artık benim dışımda bu işi yapabilecek düzinelerce girişimcimiz var. Son 12 yılda bu iklim oluşturulmasa, bu babayiğitler çıkmazdı. Çölde buğday yetiştiremezsiniz bu bir iklim meselesidir. Eski Türkiye'de bu işe ilişkin babayiğit çıkamazdı, dört bir yandan derdest edilmiştik. Şükür son 12 yıldır Türkiye'yi yönetenlerin oluşturduğu iklimde düzinelerce babayiğitin çıkabileceğini söylüyoruz" ifadelerini kullandı.

- "Sanayileşmenin motor sektörü, savunma sanayisidir"

Ethem Sancak, tarihte uzun süre Doğu'nun Batı'dan daha ileri bir seviyede bulunduğunu örneklerle anlattı.

İstanbul'un fethi ile karanlık Ortaçağ'ın yıkıldığını ve bilginin Batı'ya yayıldığını aktaran Sancak, "Sultan Mehmet, Batı'nın bilime olan düşmanlığını bildiğinden Batılı bilim adamlarını da devşirerek, ülkesine davet etmiştir. Fatih Sultan Mehmet, o günün koşullarında büyük sanayi tesisleri oluşturmuş ve maneviyatın yanı sıra savaş sanayinin en ileri teknolojilerini kullanarak İstanbul'u fethetmiştir" diye konuştu.

Türkiye'nin sanayileşmesinin montajla başladığını belirten Sancak, özellikle Türk savunma sanayisinin oluşmaması için çaba gösterildiğini söyledi.

Cumhuriyet'in kuruluşundan itibaren bütçesinin büyük kısmını savunmaya ayırdığını aktaran Sancak, şöyle devam etti: "Savunma sanayisizlik stratejimiz vardı. Bunu savunmaya, ordumuza dil uzatmak için anlatmıyorum. Modern dünyada son 200 yıldır savunma sanayisini geliştirmemiş hiçbir ülke, sanayileşememiştir. Sanayileşmenin motor sektörü, savunma sanayisidir. Bunu geliştiremeyen bir ülkenin sivil anlamda sanayileşmesi mümkün değildir. Şu anda en sivil gibi görünen bilgi teknolojileri sanayisi, internet, mobil telefon ve tabletlerin gelişme sebebi, ABD ordusunun haberleşme ihtiyacıdır. İnternet, ABD ordusunun haberleşme sorununu çözebilmesi için geliştirdiği bir sistemdir.

Buzdolabı, en modern jipler bir savaş sanayi ürünüdür. En acil iki ihtiyaç, doymak ve kendini savunmaktır. Bütün yenilikler ve icatlar bu temel üzerinden yükselir. Siz bir ülkenin kendini savunma yeteneklerini yok ederseniz, onun sanayisini geliştirmesi mümkün değil. Geliştirse de bizim gibi montaj ve başkasının fasoncusu şeklinde geliştirir. Babayiğitlik istenen milli marka araba konusuna gelince, geçmiş sanayi stratejimizle bunun olabilmesi mümkün değildi."

- "2008 krizi bir uçurumdu"

Ethem Sancak, uygarlığın merkezinin Asya Pasifik'e kaydığına işaret ederek, Batı'nın çöktüğünü ve 2008'deki krizin, bir uçurum olduğunu ifade etti.

"Biz milli arabayı da milli motoru da milli tankı da yapacağız. Batı ne yaptıysa bir fazlasını yapacağız. Bizde o güç var. Biz Biruni'nin, Harezmi'nin torunlarıyız" diyen Sancak, Türkler'in pek çok şeyi başarabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Amerika kıtasını Kristof Kolomb'un değil, Müslümanların keşfettiği" sözüne atıfta bulunan Sancak, şunları kaydetti:

"(Kolomb) Keşfettiğinin farkında bile değildi, gitti 'Hindistan' dedi Amerika'ya. Kızılderililere 'İndian'dedi. Gittiği harita Piri Reis'in haritasıydı. Piri Reis o haritayı, ondan 400 yıl önce oraları hallaç pamuğu gibi gezen Müslüman denizcilerden almıştı. Bunu bütün uygarlık tarihçileri söylüyor. 'Ümit Burnu'nu kim dolaştı?' diye soruyorsun, Vasco da Gama diyorlar. Portekizli bir yağmacı... 1490'da dolaştı diyorlar. Bütün uygarlık tarihçileri de diyor ki 'Müslüman denizciler, Çin'in Kanton şehriyle Fas'ın Tanca şehri arasında deniz ticareti yapıyorlardı'. Bu şehirler arasında gidebilemek için Ümit Burnu'nu dolaşmamak mümkün mü? Demek ki Müslüman denizciler Vasco da Gama'dan 500 yıl önce buradan gidiyordu.

18 cilt eseriyle insanlık tarihinin en büyük tarihçisi olan Prof. Fuat Sezgin, bunları anlatıyor. Batılılar buna itiraz etmiyor, okullarında okutuyorlar. Bizim aydınlarımız tanzimat kafasıyla ruhlarını dışarıya satmışlar. Artık gerçeği söyleyecek yöneticilerimiz var. 'Dünya 5'ten büyüktür, sisteminiz adil değil' diyen adamlar var. Bu kişilerin dik duruşunu sağlamak için bizim milli arabayı da milli motoru da topu da yapmamız lazım."

Ethem Sancak, Türkiye'yi ileri götürecek ne gibi projeler yapacaklarına ilişkin bir soruya, "Hayallerimiz çok. İnşallah başımızdaki liderlerle bunları gerçeğe çevireceğiz. Tarihin seyri dönüyor. Bu coğrafyalardaki 72 mazlum milleti yine bizim milletimiz bir araya toplayacak ve bu kargaşadan kurtaracaktır. Bütün mazlum devletlerin gözü bizde" cevabını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber