Generalin istifa gerekçesi hergün değişiyor. İşte yeni iddialar...

Haber Giriş : 15 Temmuz 2006 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tümgeneral Taşkesen, istifasına gerekçe olarak yaptığı ilk açıklamada TSK'yı eleştirip özel yaşamı ve icraatlarının sorgulanmasını onuruna yediremediğini belirtirken dün ise "Silahlı Kuvvetler ve Orgeneral Büyükanıt'a zarar gelmesin diye istifa ettim" dedi.

Kara Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Reha Taşkesen'in istifa gerekçesinin arkasındaki esrar büyüyor. İstihbarat teşkilatları Taşkesen'in telefonlarını kendilerinin dinlemediğini açıklayınca gündeme kurum için hesaplaşma ihtimali geldi. Taşkesen'in istifasının ardından Genelkurmay'dan özel yaşamı ve icraatlarıyla ilgili kapsamlı bir sualname yollanıp savunması istendiği, tümgeneralin siciline yansıyacak bu sorular karşısında emekliye ayrılmayı seçtiği belirtilmişti. Reha Taşkesen istifa ettikten sonra yaptığı ilk açıklamalarda özel hayatıyla ilgili sorgulanmayı onuruna yediremediğini belirterek "Ömrümü verdiğim teşkilat, benim güvenimi, vatanseverliğimi, haysiyetimi ve onurumu sorguluyordu. Evladına bu tip ithamlarda bulunan babanın yanında kalmamın doğru olmadığını düşünerek, Türk Silahlı Kuvvetleri"nden istifa etmeye karar verdim" demişti.

ÖNCE ELEŞTİRDİ

Geçen Çarşamba günü Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Ergin Saygun tarafından çağrıldığını ve kendisine bazı bayanlarla yaptığı özel görüşmelerin dökümlerinin verildiğini kaydeden Taşkesen, "Bunlar benim çok özel konuşmalarımdı. Özel hayatıma girilmişti. Saygun Paşa onları bana okuttu. Oraya çağrıldığım zaman zaten bazı tatsız gelişmeler olacağını hissediyordum. Askerlikten istifamı orada verdim. Benim yadırgadığım konu şudur: TSK bu olayı sadece bir bayan ilişkisiyle sınırlayıp basit bir düzeye indirerek gündeme getirdi. Hukuk dışı dinleme olayına TSK dahil hiç kimse dikkat etmedi. Genelkurmay bildirisinde 'özel hayatın dokunulmazlığı var' deniliyor ama benim özel hayatıma yasadışı yollarla girildi, özel hayatımın dokunulmazlığı yok edildi. Ben bu yaşananları kişisel bir olay olarak görmüyorum. Yapılan dinlemeler hukuka uygun mudur? Bu soruyu soruyorum" dedi.

YOLSUZLUK İDDİASI

İstifasının ardından yaptığı ilk açıklamalarda Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki yolsuzluk iddialarından rahatsız olduğunu da ifade eden Taşkesen'in, daha önce de bazı yolsuzluk iddialarına dikkat çektiği basında yer almıştı. Taşkesen'in TSK'daki bazı yolsuzluk iddialarından son derece rahatsız olduğu, yakın çevresine, "Bazı paşa eşleri kuaför paralarını bile Ordu'ya ödetiyor. Veya bakıyorsunuz her askeri ihalede üst düzey komutanların oğulları, damatları karşımıza çıkıyor. Bunlarla ilgili dosya tutuyorum" dediği ifade edilmişti.

BÜYÜKANIT PAŞA İÇİN

Kara Harp Okulu Komutanlığı görevinden 'telefonlarının dinlendiği' şüphesiyle istifa eden Tümgeneral Reha Taşkesen, dün ise istifasına yol açan gelişmeleri ABD'deki Watergate skandalına benzeterek "tele-kulak girdabı içinde olduğumuzu anladım, Silahlı Kuvvetler ve Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a zarar gelmesin diye istifa ettim" dedi.

Taşkesen gazetelere yansıyan açıklamasında 5 Temmuz'da Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Ergin Saygun'un kendisini makamına çağırdığını ve imzasız ihbar mektuplarıyla, telefon kayıtlarının deşifrelerinden oluşan iki dosya gösterdiğini söyledi. Taşkesen, Orgeneral Saygun'un, "dinlemenin kim tarafından yapıldığını bilmiyorum" cevabı üzerine, Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Genelkurmay Başkanlığı'na giden süreçte bilinçli olarak başlatılan yıpratma kampanyasını göz önüne alıp görevden ayrılma kararını aldığını açıkladı.

ŞEMDİNLİ'YE UZANDI

Taşkesen, "Harp Okulu içinde irticai hiçbir yapılanmaya göz açtırmadım. Bu tip bir yaklaşımın kimleri rahatsız ettiği, hangi illegal oluşumların bizi dinlemeye sevk ettiğini herkesin takdirine bırakıyorum" diye konuştu. En baştaki komutandan altlara yayılarak birçok generalin telefonlarının dinlendiği şüphesine sahip olduğunu söyleyen Reha Taşkesen, yıpratma kampanyasının Şemdinli iddianamesiyle başladığını belirtti.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber