Vicdani retçilerde umut

Haber Giriş : 15 Temmuz 2006 11:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi, Askeri Ceza Kanunu'nun 'emre itaatsizlikte ısrar' başlıklı maddesini esastan görüşecek. Madde iptal edilirse vicdani retçileri kurtaracak

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Güney Deniz Saha Komutanlığı Askeri Mahkemesi, Askeri Ceza Kanunu'nun "emre itaatsizlikte ısrar" başlıklı 87. maddesinin iptali istemiyle yaptığı başvuruyu, Anayasa Mahkemesi esastan görüşmeyi kararlaştırdı.

Askeri Mahkeme, başvuruyu, kışla içerisinde cep telefonu ile yakalanan askerin cezalandırılması istemiyle açılan davada yaptı. Davanın Anayasa'daki "haberleşme özgürlüğü" ilkesine aykırı olduğunu savunan mahkeme, düzenlemenin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne de uygun olmadığını ileri sürdü.

Esastan görüşecek

Sözkonusu düzenleme, "Hizmete ilişkin emri hiç yapmayan asker kişiler 1 aydan 1 seneye kadar, emrin yerine getirilmesini söz veya fiili ile açıkça reddeden veya emir tekrar edildiği halde emri yerine getirmeyenler 3 aydan 2 seneye kadar hapis cezası ile cezalandırılırlar" ifadesini içeriyor.

Askeri Mahkeme'nin yaptığı başvuruyu esastan görüşmeyi kararlaştıran Anayasa Mahkemesi, dava sonunda iptal kararı verirse, karar "emre itaatsizlikte ısrar" suçunun cezasının uygulandığı diğer tüm davaları da etkileyecek.

Bu yöndeki karar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) vicdani retçiler için getirdiği kriteri de sağlamış olacak. Vicdani retçiler de ömür boyu hapse kadar uzanan cezalardan kurtulabilecek.

AİHM kriteri

AİHM, askerliğini dünya görüşü nedeniyle yapmak istemeyen Osman Murat Ülke kararında, Türkiye'nin "vicdani ret" nedeniyle sürekli nitelikte cezalar vermesini mahkûmiyet nedeni saymıştı. Kararda, Ülke'nin askerlik yapmayı bir kez kabul etmediği için cezalandırıldığı, ancak daha sonra yine aynı gerekçeyle "emre itaatsizlikte ısrar" suçundan ayrı ayrı cezalara mahkûm edildiği, bunun da insan haklarına aykırı olduğu belirtilmişti.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber