AYM'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tavır

12 Eylül darbecilerini ziyaret eden, 28 Şubat Yargı brifingine katılan AYM, Türkiye tarihinin seçimle iş başına gelen ilk Cumhurbaşkanı'ı Erdoğan'a nezaket ziyaretinde bile bulunmadı.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 04 Ocak 2015 09:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AYM'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tavır

Türkiye'de yüksek yargı vesayetinin en önemli kurumu olan Anayasa Mahkemesi 1960 Askeri Darbesi'nden sonra kuruluşundan beri ülkede tartışmaların odağında oldu. AYM, 12 Eylül Darbesi'nin ardından kısa süre sonra Kenan Evren'e ziyaret gerçekleştirirken, halkın seçtiği ilk Cumhurbaşkanı olan Erdoğan'ı ise 10 Ağustos 2014'teki seçimden sonra henüz ziyaret bile etmedi. Son dönemde debir çok konuda yine çok tartışmalı kararlara imza atan ve tepki çeken açıklamalarda bulunan AYM ve Başkanı Haşim Kılıç'ın emekliliğne kısa bir süre kala yine önemli davalara bakması ise tartışma konusu oluyor.

27 Mayıs'ın ürünü

AYM, hukuk sistemine 27 Mayıs 1960 Askeri Darbesi'nin ürün olan 1961 anayasası ile girdi. AYM(nin tartışmalı kararları arasında darbe ile iş başından edilen Cumhurbaşkanı Bayar'ın siyasi haklarını veren yasayı iptal etmek de var.

12 Eylül'e ilk selam

AYM, 12 Eylül 1980'den darbesini gerçekleştiren Kenan Evren'i kutlayan ilk kurumlardan oldu. Özal Hükümetinin, başörtünü serbest bıraktığı YÖK yasası Evren'in isteğiyle AYM tarafından iptal edildi.

28 Şubat'ta en öndeydi

28 Şubat döneminde de Asker - AYM flörtü devam etti. Genelkurmay Başkanlığı'ndaki irtica brifinglerinde AYM Başkan ve üyeleri katılıyor, Refah Yol hükümetine karşı asker tarafından bilgilendirilerek hukuk savaşındaki yerleri belirleniyordu.

AYM, AK Parti hükümetinin 2008'de hazırladığı başörtülü öğrencilerin üniversitelerde derslere girebilmesinin önünü açan anayasa değişikliğini CHP ve DSP'nin başvurusuyla iptal etti.

367 kaosuna AYM desteği

AYM'nin en çok tartışmalı kararları arasında 367 kararı oldu. 2007'de Cumhurbaşkanı Sezer'in görev süresi dolunca TBMM'deki Cumhurbaşkanlığı seçiminde AK Parti Adayı Abdullah Gül, ilk tur oylamasında kullanılan 361 oyun 357'sini aldı. Eski Yargıtay Başsavcısı Kanadoğlu'nun gündeme getirdiği 367 tezi AYM'de iptal edince, Türkiye Cumhuriyeti'nin 11'inci Cumhurbaşkanı seçilemedi. Türkiye, AYM kararıyla siyasi ve ekonomik kaos yaşadı.

17-25 Aralık videolarına vize

YM 17-25 aralık darbe girişimlerinin propaganda ağı olarak kullanılan ve özel hayata karşı işlenen suçlar nedeniyle Twitter ile Paralel Yapı tarafından Dış İşleri Bakanlığı'ndaki Suriye toplantısının yayınlanmasının engellendiği youtube yasaklarını da kaldırdı.

AYM'ye 1990'da üye olarak seçilen Başkanı Haşim Kılıç, emekli olacağı Mart 2015 tarihine yaklaştıkça siyasi açıklamalar yapmaya başladı. Önce 2010 Anayasa Referandumundan sonra "yargının vesayet altına alınmaya çalışıldığını" söyleyen Kılıç, kendisinin de "baskı altında olduğunu" iddia etti. Kılıç'ın son olarak seçim barajı konusunu gündeme almasına ise büyük tepki yağdı.

Emekliliğinde siyasete girecek

2015'te de siyasi açıklamalarını sürdüren Kılıç, AYM olarak siyasi baskı altında olduklarını ileri sürdü. Sözcü gazetesine konuşan ve emekli olduktan sonra siyasete gireceğini söyleyen Kılıç, emekli olmadan önce eğer TBMM'deki komisyon karar verirses AK Partili 4 eski Bakan'ın yargılanacağı Yüce Divan'da da bulunacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber