Çalışan kadının çocuğu sorunlu

Prof. Dr. Erol Göka: Bebek ne kadar uzun süre anneyle ya da temel bakım veren insanla birlikte kalırsa ruh sağlığı o kadar yerinde oluyor...

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 05 Ocak 2015 08:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çalışan kadının çocuğu sorunlu

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun "Anneler, annelik kariyerinin dışında bir başka kariyeri merkeze almamaları gerekir" sözleri tartışmalara neden olurken, çocuk gelişimi uzmanları da annesi çalışan birçok çocuğun sorunlarla boğuştuğunu belirtiyor. Uzmanlar, çocuk gelişiminde ilk yılların önemli olduğu ve bu sebeple de annesi tarafından yetiştirilmesi konusunda fikir birliği içinde.

Konuyu gazetemize değerlendiren Psikiyatrist Prof. Dr. Erol Göka, "Bu tartışmasız bir konu" diyerek şu değerlendirmeyi yaptı: "Bugün psikolojik bilimlerdeki bütün gelişmeler gösteriyor ki bebek ne kadar uzun süre anneyle ya da temel bakım veren insanla kalırsa o kadar çok ruh sağlığı yerinde oluyor. Sonraki kişilik gelişimi daha sağlıklı ilerliyor. Batı ülkeleri de bu gerçekten yola çıkarak doğum sonrası izinleri çok uzun tutmaya çalışıyor. Bu sadece işsizliğe karşı bir önlem değil, çocuk psikolojisine katkısının da bir değerlendirmesidir." dedi.

Çocuğun belirli saatlerde anneden ayrı kalmasının bazı psikolojik sorunlara neden olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bunların başında anneyi kaybetme korkusu geldiğini, bu durumun ağlama, bağırma, içe kapanma, endişe, anne-babaya karşı soğuk davranma gibi davranışların ortaya çıkabildiğini ifade ediyorlar. Kısa ayrılık hallerinde bazı küçük çocuklarda huysuzluk, endişe, kaygı ve huzursuzluk gibi durumların da ortaya çıkabildiğini belirten uzmanlar, çocuğun ilk 2-3 yılda annesi tarafından büyütülmesinde büyük yarar olduğuna dikkat çekiyor.

Psikiyatri uzmanlarına göre, doğum yapan annelere verilen doğum öncesi ve sonrası 2'şer aylık izin yeterli değil. 'Annelik kariyeri' için izin gibi konularda iyileştirmeler yaparak devletin elini taşın altına koyması lazım. Doğum sonrası ücretli iznin 1 yıl izin olması gerektiğini vurgulayan Prof. Göka şöyle devam etti: "Hükümetimiz bunun için çok çaba gösteriyor. Annenin bebeği ile daha uzun kalmasının ve bu süre zarfında geçen anne çocuk ilişkisi kalitesinin artırılabilmesi için ülkemizde birçok şey yapılacak. Bu çalışmaları bilen biri olarak söylüyorum. Benim gönlümden geçen çalışan annelerin 3 yıla kadar ücretli izinli sayılmasıdır."

DOĞURGANLIK HIZI 2.07

Kadın başına düşen doğum oranlarının da her geçen yıl hızla düştüğü ortaya çıktı. Toplam doğurganlık hızı 2012'de 2.09 çocuk iken 2013'te 2.07 çocuk olarak gerçekleşti. 2013'te toplam doğurganlık hızının en yüksek olduğu il, 4.31 çocuk ile Şanlıurfa oldu. En düşük olduğu il ise, 1.43 çocuk ile Kırklareli.

YÜKÜ HAFİFLETİLMELİ

Annesi çalışan çocuk için işverenin de yapabilecekleri var...

Doğum sonrası iş hayatına devam etmek zorunda kalan kadınların 'annelikte kariyer' yapabilmeleri için işverenlerin de üzerine düşenler bulunduğu ifade ediliyor. Annelik kariyeri için hayata geçmesi gereken uygulamalardan bazıları şöyle;

*Çalışan anneler için daha esnek bir çalışma programı uygulanması ve iş yükünün belli bir süre hafifletilmesi gibi seçenekler sunulmalı.

*Çalışan kadının doğumdan sonra, iş yerinden bir yıla kadar "maaşlı" ya da en azından "yarı maaşlı" izin alabilmeli.

*İş yerlerinde kreş, yuva, çocuk kulübü gibi bakım ve eğitim yerleri açılmalı.

*Okul öncesi eğitim kurumları sayı ve nitelik olarak geliştirilmeli.

Annenin ihtiyaç duyabileceği yardımı, bilgiyi ve beceriyi sağlayacak destek programları uygulanmalı.,

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber