Doktorlar tedavi ederken hasta oluyorlar

Türk Tabipler Birliği'nin yaptığı araştırmaya göre her üç sağlık çalışanından biri grip sezonunda gribe yakalanıyor.

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 08 Ocak 2015 18:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Doktorlar tedavi ederken hasta oluyorlar

Ameliyathanede çalışan sağlık çalışanlarının yüzde 83'ü kesici ve delici alet kullanımından kaynaklı yaralanmalara maruz kalıyor.

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun değiştirilmesini isteyen Türk Tabipler Birliği, hekimlere yıpranma hakkı tanıyan bir ek yasa önerisi hazırladı.

Sağlık Bakanlığı'na sunulan ek yasa önerisinin gerekçe bölümünde zor şartlar altında çalışan sağlık personellerinin çalışma koşulları ile ilgili çarpıcı tespitler yer aldı.

İstanbul Tabip Odası tarafından yapılan ve ek yasa önerisinin gerekçe bölümünde yer alan araştırmaya göre mesleki vakalardan kaynaklı HIV ve AIDS virüsü bulaşan her yüz kişiden 24'ü yoğun bakım ünitesinde çalışan sağlık personeli.

Araştırmaya göre her üç sağlık çalışanından biri Eylül-Nisan dönemini içeren grip sezonunda grip hastalığına yakalanırken, ameliyathanede çalışan sağlık çalışanlarının yüzde 83'ü kesici ve delici alet kullanımından kaynaklı yaralanmalara maruz kalıyor.

HİV, Hepatit-B, Kanamalı Kırım Kongo gibi ciddi hatta öldürücü hastalıkların hastaların kanından ve diğer vücut sıvılarından bulaşma ihtimalinin yüksek olduğu da bilimsel bir gerçek.

Yüzde 83 yaralanmaların olduğu bir çalışma ortamının ne denli riskli olduğu da sadece bu istatistiki saptamada görülüyor.

SAĞLIK PERSONELLERİ RİSK ALTINDA

Ek yasa önerisinin gerekçe bölümünde sağlık personellerinin çalışma şartlarıyla ilgili yapılan tespitler şöyle;

- Her üç sağlık çalışanından biri Eylül-Nisan dönemini içeren grip sezonunda gribe yakalanmakta.

- Ameliyathanede çalışan sağlık çalışanlarının yüzde 83'ü kesici ve delici alet kullanımından kaynaklı yaralanmalara maruz kalmakta.

- Mesleksel HIV ve AIDS bulaşan olguların yüzde 24'ünü yoğun bakım ünitesi çalışanları oluşturmakta.

- Diş hekimi, hemşire, hasta bakıcı dahil bütün sağlık çalışanlarının en az bir vücut bölgesinde yüzde 90.3 sıklıkta ağrıya rastlanılmakta.

- Sağlık çalışanları Hepatit B, Hepatit C, AIDS, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gibi kan ve kan ürünleri ile bulaşan hastalıklar; grip, SARS, MERS, Cov gibi solunum yolu ile bulaşan hastalıklar yönünden risk altında bulunmakta.

- Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ile tedavi edilen hastanın kanı sağlık çalışanına bulaşma ihtimali yüzde 30 civarında.

- Belirgin bir süre boyunca dönüşümlü gece nöbetleri ile çalışan kadın sağlık personelinde tip 2 diyabet gelişme riski orta derecede artmakta.

- Akşam ve gece vardiyalarında çalışan sağlık çalışanlarının, gündüz vardiyalarında çalışanlara göre iş kazaları ve sakatlık düzeyi açısından belirgin derecede daha fazla risk altında.

- Akşam ve gece nöbetlerinde hasta ve hasta yakınlarının şiddetine maruz kalan hemşirelerin bu vardiyalarda şiddet ile baş edemediği ve daha fazla fiziksel hasar aldığı saptanmıştır.

- 4.5 yıl veya daha uzun süreyle ya da haftada ortalama üç gece nöbeti ile çalışan sağlık personeli kadınlarda meme kanseri belirgin olarak daha yüksek olduğu, ayrıca ilk gebeliğinden önce gece nöbetleri ile çalışmaya başlayan kadınlarda daha fazla görüldüğü tespit edilmiştir.

'HAKSIZ UYGULANMALAR GİDERİLMELİ'

Hekimlere yıpranma hakkı tanınması için sağlık meslek odalarıyla beraber ek yasa hazırladıklarını söyleyen İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Samet Mengüç sözlerine şu şekilde devam etti:

"Gerek iç hukuk, gerekse uluslararası hukukta sağlık çalışma ortamının yüksek risk taşıdığını kabul eden mevzuatlar düzenlenmiştir.

Bu konuda Türk Tabipler Birliği daha önce yaptığı görüşmelerde konuyu Sağlık Bakanlığı'na ve müsteşarına iletmiştir.

Hükümet yetkilileri görüşmelerde taleplerin haklı ve uygun olduğunu dile getirmişlerdir.

Sağlık çalışma ortamı doğası gereği yıpranma ve hastalanma riski yüksek bir ortamdır.

Ancak sağlık çalışanlarının yıpranma hakkının olmaması bir haksızlıktır.

Bu haksızlığın giderilmesi için Türk Tabipleri Birliği ve Sağlık Meslek-Emek Örgütleri sağlık çalışanlarına verilmesi gereken fiili hizmet zammı ve yıpranma haklarının verilmesi için bir çalışma başlattı.

Türk Tabipler Birliği sağlık personellerine yıpranma hakkı verilmesi için için ek kanun tasarısı hazırlamıştır.

Sağlık çalışanlarının mahrum bırakıldığı bu hakkın verilmesi için hazırladıkları gerekçeli ek yasa teklifini Sağlık Bakanlığı'na, TBMM'de bulunansiyasi partilere ve sağlık alanında çalışmış milletvekillerine iletmiştir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber