Erdoğan -Davutoğlu uyumu yeni anayasayla taçlanmalı

'Kaybedecek vaktimiz yok' diyen Güler Sabancı: "Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın birlikte iyi çalıştıklarını görmek memnuniyet verici. Şimdi odaklanmanın gereken anayasa değişikliği olmalı."

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 13 Ocak 2015 07:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Erdoğan -Davutoğlu uyumu yeni anayasayla taçlanmalı

Mehmet Ali ERGÜN

Geçen hafta yazmıştık... Sabancı Topluluğu çatısı altında faaliyet gösteren Kordsa Global, Endonezya'nın başkenti Jakarta'da ikinci üretim merkezini açtı... Açılışın ardından sohbet ettiğimiz Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, ilk önce ekonomik öngörülerini paylaştı. Bu iktisadi tarafı. Birazdan anlatacağız...

'ÇÖZÜM' YOLU DA ANAYASADA

Bana göre Güler Hanım'ın söylediklerinden asıl önemlisi madalyonun siyasi tarafıyla ilgili. Sözü doğrudan 'çözüm sürecine' getiren Sabancı, "Türkiye çok önemli bir barış sürecinden geçiyor" dedi ve ekledi: "Uzun zamandır hırpanlanmış ve yorulmuş bir Güneydoğu var. Kalkınmak istiyor, barış istiyor. Bunun yeni Anayasa'dan geçmesi gerekiyor. Barış sürecinin orada da ayağı var."

ANAYASAYA ODAKLANMALIYIZ

'Türkiye'nin kaybedecek vakti yok' diyen Güler Sabancı, belli çevrelerce oluşturulmaya çalışılan "Ankara'da fikir ayrılığı var" havasına yanıt verircesine şunları söyledi: "Türkiye ilk defa halk oylamasıyla Cumhurbaşkanı'nı seçti. Türkiye'nin anayasası parlamenter sistemi ön görüyor. Dolayısıyla bence Türkiye'de bütün partilerin odaklanması gereken; Anayasa değişikliği olmalı.

MEMNUNİYE VERİCİ

Sistemleri sistemler ile çözmeliyiz. Sistemleri konuşuyorsak, burada bir sıkıntı var. Şu anda bu sıkıntıya rağmen Sayın Başbakan ve Sayın Cumhurbaşkanı'nın birlikte iyi çalıştıklarını görmek bizim açımızdan memnuniyet verici. Şu anda kişilerin uyumlu çalışması ile bu yapı devam ediyor. Ama sistem açısından bakıldığında Anayasa'da değişikler yapılması gerektiği ortada."

RİSKLER VE FIRSATLAR VAR

Sohbetin ekonomik tarafındaysa 'riskler ve fırsatlar' olmak üzere iki ana ayak var... Güler Sabancı, geçen ay Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla gerçekleşen Kompozit Teknolojileri Mükemmelliyet Merkezi temel atma törenine gönderme yaptı: "Son 5 yıldır Türkiye'de önemli inovatif çalışmalar var."

ÖNÜMÜZDE YENİ FIRSATLAR VAR

Ardından da bu alana yapılan desteklerin önemine değindi: Hükümet kanadında yeni teknojilere ve inovasyona çok ciddi kaynak ve destek var. Bu da bana umut veriyor."

Bu konuda Hükümet'in açıkladığı 1250 maddeden oluşan eylem planına da değinen Güler Sabancı, "Dolayısıyla Türkiye yeni bir döneme giriyor" diye konuştu.

Güler Sabancı'nın 'yeni dönem vurgusu' sadece yukarıdakilerle sınırlı değil. Bu yıl ev sahipliğini üstlendiğimiz G-20 ve B-20 ile düşen petrol fiyatları Türkiye için yeni fırsatlar demek...

PETROL: KORDSA ÖRNEĞİ

Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, petrol üzerinde ısrarla durdu ve Kordsa örneği verdi: "Kordsa'nın ham maddesi petrol bazlı bir hammadde. Dolayısıyla sadece petrol değil, yan ürünler açısından da pozitif etkilerin olduğu bir döneme giriyoruz. Bu, beraberinde enflasyonu da düşürecek."

TEHDİT: EURODAKİ ERİME

Özetle bunları sıraladıktan sonra Güler Sabancı olası tehditlere de değindi: "Euro/Dolar paritesinin düşmesi Türkiye'nin ihracatında yüzde 40-45 arası olan euronun payında bazı kayıplar yaratacak. Ama ben 2015 yılının Türkiye için birçok fırsat getirdiğine inanıyorum."

'Niyetimiz aynı inşallah duyarsınız'

Sabancı Topluluğu olarak 2015 yılındaki beklentilerini de paylaşan Güler Sabancı, topluluk olarak bu yıl 1.4 milyar dolarlık yatırım planladıklarını söyledi. Güler Sabancı'ya "Sizden bu yıl yeni bir şirket satın alması duyacak mıyız" diye de sorduk. Güler Hanım'dan esprili bir şekilde "İnşaallah duyarsınız. Benimle beraber aynı niyettesiniz" yanıtı geldi.

Sabancı'da 'kadınlar' öncelikli

GÜLER Sabancı, Holding'in kadınlara yönelik proje ve eylemlerinden bahsederken şunları söyledi: Topluluk olarak baktığımızda, toplam kadın çalışan oranımız yüzde 32. Beyaz yaka içinde kadın çalışan oranı yüzde 38. Tüm beyaz yakalı çalışanlarda, kadın çalışan terfi oranımız yüzde 49. 2014'te beyaz yakada işe alımlarımızın yüzde 40'ı kadın. Bunu yeterli bulmuyoruz ve bu konuda çalışmaya devam ediyoruz. Diğer taraftan bildiğiniz gibi, kuruluşunun 40'ıncı yılını geride bırakan Sabancı Vakfı da çok kapsamlı projeler yürütüyor ve yürütmeye devam edecek. Kadınların ve kız çocuklarının insan hakları odaklandığımız ana konulardan biridir.

Enerjide tempo ayarlıyoruz

TOPLULUK faaliyetlerini değerlendiren Sabancı, Enerjisa'da 8 yılda 20 milyar lira yatırım yaptıklarını ve 5 bin MW hedefine koştuklarını söyledi. Sabancı, enerjide Türkiye'de fazla kapasite oluştuğu için tempolarını ayarladıklarını kaydetti ve "İklim şartları yardımcı olursa bir kaç ay içinde Tufanbeyli'yi devreye sokacağız. Bu Enerjisa için bir eşiktir. Onun dışında Brisa'da büyüyoruz. Bu yıl yatırım düğmesine basıyoruz. Aksaray fabrikasının çevre düzenlemesini yapıyoruz. Yıl içinde temel atacağız" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber