Elektrik ve doğalgaz zammı kapıda

Haber Giriş : 19 Temmuz 2006 17:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki tırmanış elektrik ve doğalgaza zammı zorunlu hale getirdi. Ayrıca, elektrik üreticileri ile Enerji Bakanı Hilmi Güler, elektrikte yaşanan krize çözüm üretmek üzere 24 Temmuz'da Bakanlık'ta bir araya gelecek.

Son 3 ayda yüzde 40 artan maliyet unsurlarının önümüzdeki dönemde daha da artacağını düşünen Enerji Bakanlığı yönetimi, elektrik ve doğalgazda küçük zamlarla aradaki farkı kapatmak istiyor.

Enerji Bakanlığı, zam paketi için öncelikle Başbakan Erdoğan'ın onayını alacak. Pakette yüzde 5'in altında olmamak kaydıyla hem konut hem de sanayi doğalgaz ve elektrik fiyatlarında dönemsel artışlar planlanıyor. Paketin kabul edilmesi halinde ilk zammın önümüzdeki ay devreye sokulması amaçlanıyor.

ELEKTRİKTE ?BORSA' ÖNERİSİ

Enerji Bakanlığı, 24 Temmuz Pazartesi günü elektrik arz güvenliği konusunda yapısal önlemleri içeren paketi özel sektör temsilcileriyle ele alacak. Akaryakıtta olduğu gibi elektrik fiyatlarında da piyasa hakimiyetini sağlamak üzere bir borsa kurulması önerisi paketin önemli maddelerinden biri.

Böylece elektrik fiyatları serbest piyasada belirlenecek.

TRT PAYI KALDIRILMAYACAK

Diğer önlemler arasında elektrik kesintisi durumunda sözkonusu bölgede faaliyet gösteren özel sektör santralinden elektrik alımını içeren bir anlaşma yapılması ve Türkiye Elektrik İletim A.Ş'nin aldığı iletim payının aşağı çekilmesi de bulunuyor.

Elektrikten alınan yüzde 2'lik TRT payının kaldırılması ise şu aşamada düşünülmüyor.

Toplantıda uzlaşmaya varılan önlemler kamuoyuyla da paylaşılacak.

ntv

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber