Meslek liseliler ?Koç' bursuyla okuyacak

Haber Giriş : 20 Temmuz 2006 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Reel sektörün ara eleman ihtiyacını sağlayan meslek liselerine Koç Holding burs desteği sağlıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği kapsamında başlatılan ?Mesleki-Teknik Eğitimi Özendirme Programı' çerçevesinde her yıl 2 bin öğrenciye burs verilecek. Her yıl yeni verilen burslarla birlikte 4 yıl içinde burslu öğrenci sayısı 8 bine çıkacak. ?Staj destekli meslek lisesi bursları' Türkiye'nin her ilinden en az bir meslek lisesini kapsayarak yaklaşık 150 okulun öğrencilerine ulaşacak. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, meslek liselerinde okuyan kız öğrenci sayısının erkeklerden az olmasına rağmen eşit sayıda burs vererek pozitif ayrımcılık yapacaklarını söyledi.

Koç, mesleki ve teknik eğitimin en önemli problemlerden biri olduğunu söyledi. İşsizlik oranının yüksek olduğu günümüzde mesleki ve teknik eğitimin vasıflı iş gücü imkanı sağladığını belirten Koç'a göre gençlere de iş bulma yönünde önemli destek sağlıyor. Bu konuya sahip çıkan topluluk, meslek liseleri konusuna toplumun dikkatini çekmek istiyor. Koç, şu gerçeklerin altını çizdi: Mesleki-teknik eğitim ekonominin yapısal dönüşümünü sağlamak ve verimliliği artırmak için önemli bir anahtar. Toplumun bu konuda bilinçlendirilmeye ihtiyacı var. Konunun aciliyeti nedeniyle öğrencileri bu alana özendirip bilinçlendirmeli, eğitimin kalitesini yükseltmesi ve ihtiyaçların karşılanması için harekete geçilmeli. Mesleki ve teknik eğitim formasyonu; katma değeri yüksek ürün üretmek, kalite ve markayı dünyaya satmak için kritik önem taşıyor. Hem büyük hem de küçük ve orta büyüklükteki işletmelerde yeterli sayıda eğitimli ve sertifikalı eleman yok. Bu problemin çözümü ise piyasanın beklentilerine uygun ve uyumlu bir mesleki eğitimle mümkün. Koç, bu noktada eğitim alanında atılacak her adımın, her reformun uzun soluklu bir yaklaşım içermesinin üzerinde duruyor. Devlet, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği gerekiyor. ?Meslek liseleri fonksiyonel hale getirilirse istihdam problemi çözüme kavuşmaz mı?? sorusuna Koç, ?Çabamız bu yönde, bu yüzden konuyu memleket meselesi olarak algıladığımızı söylüyoruz.? cevabını veriyor. Koç, İşsizlik Sigorta Fonu'ndaki 21 milyar YTL'lik birikimden mesleki eğitimi teşvik için fon ayrılmasını istiyor.

Staj destekli meslek lisesi bursları, gelecek eğitim yılından itibaren verilmeye başlanacak. Toplam 4 eğitim öğretim yılı boyunca sürecek programda her yıl yeni 2 bin öğrenciye burs verilecek. 4'üncü yılda burs verilen öğrenci sayısı 8 bine ulaşacak. 7. yılın sonunda ise bu öğrencilerin hepsi mezun edilmiş olacak. Burs verilecek öğrencilerde şu şartlar aranacak: Yatılı ilköğretim veya pansiyonlu ilköğretim mezunu, kız öğrenci, anne veya babanın vefatı, sosyal güvenceden yoksunluk; babanın harp, terör malulü ve şehit olması; sağlık sorunları, korunmaya muhtaç duruma düşme, anne babanın ayrılığı veya birinin ölümü nedeniyle aile bütünlüğünün bozulması; doğal afet, savaş ve olağanüstü durumlar nedeniyle korunmaya muhtaç düşme; mazeretsiz devamsızlığın bulunmaması; takdir ve teşekkürle ödüllendirme ile ilköğretim okulu diploma notunun yüksekliği. Her yıl öğrenci başına 10 ay süreyle 50 yeni lira verilecek ve bu miktar enflasyon oranında artırılacak. Konu hakkında ayrıntılı bilgi www.koc.com.tr ve 0 216 531 02 61 numaralı telefondan edinilebilir.

?Koç'u Türkiye'de kimse geçemiyor?

Öte yandan Alman ?Frankfurter Allgemeine Zeitung' gazetesi, Koç Holding'i ?Rahmi Koç'un Türkiye'nin en büyük holdingi haline getirdiğini, oğlu Mustafa Koç'un ise dünyanın ilk 500 büyük firması arasına soktuğunu' yazdı. Gazetede ?Koç'u Türkiye'de kimse geçemiyor' başlığıyla verilen haberde, grubun geçmişten günümüze sağladığı başarılara yer verildi. Holdingin 2002'de cirosunu 2012 yılına kadar 18,2 milyar dolara çıkarmayı hedeflediği, bu hedefe yıllık yüzde 40'lık büyüme hızıyla 2005'te ulaştığı belirtildi. Türkiye'nin büyüme hızı ve ihracat atağının holdingin büyümesine katkı sağladığı; ancak grubun büyümesindeki en büyük etkenin, ?şirket yapısının saydam ve yönetiminin profesyonellerin elinde olması' olduğu ifade edildi. Haberde, aileden sadece Mustafa Koç'un, başkan olarak yönetimde bulunduğuna işaret edildi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber