Reçetesiz antibiyotik satan eczanelere ağır ceza geliyor

Haber Giriş : 22 Temmuz 2006 15:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Depresyon ve tansiyon ilaçları ile antibiyotikler artık eczanelerden reçetesiz alınamayacak. Sadece ağrı kesici ve vitamin hapları kapsam dışında tutulacak.Müşteri gibi denetime çıkacak olan bakanlık yetkilileri, kurallara uymayan eczaneye ceza verecek.

Sağlık Bakanlığı, doktor kontrolünde ilaç kullanımını sağlamak için eczanelerde reçete olmadan da satılabilen ilaçlarla ilgili yeni bir uygulama başlattı. Buna göre vatandaş daha önce kolaylıkla alabildiği ilaçları artık reçetesiz alamayacak. İlaç listesini güncelleyen bakanlık, yaklaşık 6 bin kalem ilacın bundan sonra reçetesiz satılamayacağına karar verdi. Listeye antibiyotik ilaçları, depresyon, tansiyon, obezite ilaçları dahil edilirken aspirin, vermidon gibi ağrı kesiciler kapsam dışı tutuldu.

İlaç Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç, vatandaşın önceden reçetesiz ilaç alabildiğini belirtirken, "Bundan sonra eczaneler bu ilaçları reçetesiz satamayacak. Aslında kanunen reçetesiz satılması yasak. Ancak yıllardır uyan yok. Vatandaş, reçete olmadan eczaneye gidip bu tür ilaçları alabiliyordu. Bundan sonra böyle olmayacak." dedi. Eczaneleri reçetesiz ilaç satmamaları konusunda uyardıklarını kaydeden Tokaç, uygulamanın dışına çıkan eczanelere disiplin cezası vereceklerini söyledi. Basit ağrı kesiciler, vitamin ve soğuk algınlığı ilaçları dışında reçetesiz ilaç satılamayacağını kaydeden Genel Müdür Tokaç, ?Bu konuda bütün eczaneleri uyardık. Sattıkları her ilacın reçete kaydını yapacaklar. Biz de zaman zaman denetime çıkacağız. Gerekirse bir vatandaş gibi eczaneye gidip reçete olmadan ilaç isteyeceğiz.? diyerek eczacıların kurallara uygun davranmasını istedi.

Yeni uygulamaya destek verdiğini belirten Ankara Eczacı Odası Başkanı Hilmi Şener, reçeteyi yazacak yeterli sayıda hekimin olması gerektiğini savundu. Pratisyen hekimlerin sınırlı sayıda ilaç yazabildiğine dikkat çeken Şener, ?Tabii ki insanların rastgele ilaç kullanması sakıncalı. İlaç tüketimi doktor kontrolünde olmalı. Zaten birçok ilacın üzerinde ?Reçetesiz satılamaz' yazısı var. Ancak bugüne kadar Türkiye'de bunu uygulama imkanı olmadı. Bunun için sağlıklı bir altyapı oluşturulmalı. Reçeteyi yazacak yeterli hekim olmalı.? şeklinde konuştu.

Türkiye'de yapılan sağlık harcamalarının yüzde 40'ı ilaç tüketimine ayrılıyor. En çok kullanılan ilaç ise antibiyotik. 2005 yılında satılan ilaçların yüzde 17,8'ini antibiyotikler oluşturdu. Romatizma ilaçları yüzde 12,4 ile ikinci sırada bulunurken, ağrı kesiciler yüzde 9,5 ile üçüncü sırada yer aldı. İlaç Endüstrisi İşveren Sendikası'nın yaptığı araştırmaya göre Türkiye'de 2005 yılında 6,6 milyar dolarlık (8,7 milyar YTL) ilaç satıldı. Sağlıkta Umut Vakfı'nın (SUVAK) yaptığı araştırmaya göre de ilaç tüketimi her yıl artarken yaygın bir şekilde antibiyotik yazılıyor.

Dünyada antibiyotik kullanımı bağışıklık sistemini zayıflattığı gerekçesiyle kontrollü yapılıyor. Özellikle Avrupa'da hekimler mecbur kalmadıkça antibiyotik tedavisi önermezken, Türkiye'de bilinçsiz şekilde tüketiliyor. Hekimlerin aşırı miktarda antibiyotik yazmasının yanı sıra vatandaşlar da kendileri eczaneye giderek ilaç satın alıyor.

Reçetesiz satılamayacak ilaçlar:
Apranax
Zinnat
Zitromax
Amoklavin
Voltaren ağrı kesici
Zyprexa antipsikotik
Risperdal antipsikotik
Ketek
Rocephin
Duacid
Cefatin
Novanorm (şeker)
Norvasc (tansiyon)
Cipram (depresyon)
Glikobay (şeker)
Fungizone (mantar)
Faradil (astım)
Fosamax (osteoporoz)
Efexor (depresyon)
Diamicron (şeker)
Astafen (astım)
Pantec (ülser)

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber