'Sakıncalı' denilen memura, askeri mahkemeden vize

Haber Giriş : 23 Temmuz 2006 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay kararına rağmen güvenlik soruşturması olumsuz diye sivil memuru göreve başlatmayan Genelkurmay, askeri mahkemeden döndü.

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Danıştay'ın kararına rağmen, "istihbari bilgileri" gerekçe göstererek sivil memuru işe almayan Genelkurmay'ın bu işlemini iptal etti. Mahkeme, "Yasama yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır" dedi. Sivil memur, Devlet Memurluğu Sınavı'nı kazanarak Genelkurmay Başkanlığı Mors Telsiz Telekomünikasyon Operatörlüğü'ne atandı. Ancak hakkındaki güvenlik soruşturması gerekçe gösterilerek işe başlatılmadı. Güvenlik soruşturmasında, sivil memurun Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na muhalefet etmek suçundan yargılandığı bilgisi yer alıyordu.

MEMURİYETTEN ATILDI

Bu davadan beraat ettiğini belirten sivil memur, Ankara 8'inci İdare Mahkemesi'ne, dava açtı. Mahkeme, "Güvenlik soruşturmasına ilişkin raporlarda yer alan bilgiler istihbari nitelik taşıdıklarından hukuken geçerli başka bilgi ve belgelerle doğrulanmadıkça tek başlarına hukuki delil gücünde kabul edilemez ve aleyhte kullanılmaz" diyerek, işlemi iptal etti. Milli Savunma Bakanlığı, idare mahkemesinin kararını temyiz edince, dosya Danıştay'a taşındı. Danıştay 12'nci Dairesi, idare mahkemesinin kararını onayarak, memurun işe iadesini istedi. Danıştay kararı doğrultusunda, sivil memur işe iade edildi. Danıştay'ın kararı üzerine, sivil memurun yeniden işe başlatılması gerekiyordu. Ancak GATA Komutanlığı, sivil memur hakkındaki tereddütlerin giderilmesi için yeniden yaptığı güvenlik soruşturmasının olumsuz olduğuna karar vererek, dosyayı Milli Savunma Bakanlığı'na gönderdi. Bakanlık da devlet memurluğuna bir daha alınmamak üzere çıkarılmasına karar vererek, ilişiğini kesti.

MAHKEME DURDURDU

Memur, bunun üzerine Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne başvurdu. AYİM, memurun işe dönmesine karar verdi ve Danıştay kararını anımsatarak, "Anayasa yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır. Bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir surette değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez" dedi.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber