32 yıl çalıştı, kendisi değil adaşı emekli oldu

Haber Giriş : 23 Temmuz 2006 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aynı isim ve soyismi taşıyan köylüsüyle SSK numarası karışan Mehmet Karaçöl, iki yıldır İzmir'deki 38 firmada çalıştığını ispat etmek için uğraşıyor.

Mehmet Karaçöl, 32 yıl çalıştıktan sonra emekli olmayı beklerken SSK'ya başvurduğunda büyük bir sürprizle karşılaştı. Kendisinin yerine köylüsü olan adaşı emekliliğe hak kazandı. Yıllar önce aynı ismi paylaştığı köylüsü ile İzmir'e çalışmaya gelen 60 yaşındaki Mehmet Karaçöl'ün sigorta primleri, 62 yaşındaki adaşına yatırılmış. Karaçöl, yanlışlığın düzeltilmesi için 2 yıldır hukuk mücadelesini sürdürüyor.

Türk filmlerini aratmayacak olayın başlangıcı 1973 yılına dayanıyor. Aralarında iki yaş fark olan adaşlar, Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesine bağlı Kucakköyü'nden çalışmak için İzmir'e gelir. 1973'te inşaat işinde çalışmaya başlayan Mehmet Karaçöl'e SSK'dan 6815290, köylüsüne de 7881310 numarası verilir. Köylüsü, üç ay sonra ?Ben buralarda yapamayacağım.? diyerek Ağrı'ya geri döner. İşyerini değiştiren Karaçöl, yeni işyerinden sigorta girişi yaptırmak ister. İşyerinin bir süre sonra numarada bir yanlışlık olduğunu bildirmesi üzerine SSK İl Müdürlüğü'ne giden Karaçöl'e, SSK numarasında yanlışlık yapıldığı ve bundan sonra 7881310 numarasının kendisine tahsis edildiği söylenir. Okuma yazma bilmeyen Karaçöl, o günden sonra toplam 38 firmada çalışır. Bu süre içinde birçok defa tedavi amaçlı vizite kâğıdı alan Karaçöl'ün ana baba adı dahil bir yanlışlığa rastlanmamış. Karaçöl, 32 yıl sonra emeklilik için günlerini toplatmış. SSK'dan ?320 gün eksiğin var' denilmesi üzerine bir yıl daha çalışan Karaçöl, günlerinin tamamlandığı düşüncesiyle tekrar başvurunca büyük bir sürprizle karşı karşıya kalır. Yapılan hesaplamada hiç ödenmiş priminin olmadığı ortaya çıkar. Böyle bir şeyin olamayacağını belirterek, duruma itiraz eden Karaçöl, yapılan incelemede kendisi yerine aynı ismi taşıyan köylüsü Mehmet Karaçöl'ün emeklilik hakkı kazandığını öğrenir.

Yanlışlığın düzeltilmesi için 4 Mart 2004'te İzmir 5. İş Mahkemesi'ne dava açan mağdur vatandaş, durumu adaşına bildirir. Köylüsünün 17 Nisan 2004'te Ağrı Doğubayazıt İş Mahkemesi Hakimliği'ne verdiği yazıda, ?Ödenen primler gerçekten benim değil. Davacı Mehmet Karaçöl'ün günleridir.? ifadeleri yer alıyor. SSK İl Müdürlüğü'nü mahkemeye veren Mehmet Karaçöl'ün avukatı Ali Karip, mağduriyetin giderilmesini ister. Ancak SSK, hata yapanın sadece kendisi olmadığını, sigorta yapan diğer kurumların da davaya muhatap olmalarını talep eder. Bunun üzerine mahkeme heyeti, 38 kurumdan resmî yazı isteyerek Karaçöl'ün şirketlerinde çalışıp çalışmadığını sorar. Davacılar, 2 yıldır evrakların tamamlanması ve tarafların bir araya getirilmesi için uğraşıyor. Bugüne kadar 7 defa mahkemeye gittiklerini belirten Karip, çok ilginç olan davanın sonuçlanma aşamasına geldiğini ifade etti. Mahkemenin uzamasını ise şirketlerin birçoğunun adres ve isim değiştirmesine bağlayan Karip, ancak bütün şirketlerin müvekkilini yakından tanımasının memnuniyet verici bir gelişme olduğunu söyledi. 2 yıldır 38 şirketi tek tek aradığını belirten Karaçöl ise çok yıprandığını söylüyor. Karaçöl, ?Param olmadığı için çok sıkıntılar çektim. Gerçeğin eninde sonunda ortaya çıkacağına inanıyorum.? diyor. Mahkeme kararıyla bilgi istenen tüm şirketler Mehmet Karaçöl'ün yanlarında çalıştığını, adaşının hiç çalışmadığını belgeli olarak sundu. SSK yetkilileri ise geçmiş dönemlerde yapıldığı iddia edilen yanlışlığın, mahkeme heyetinin haklı bulması halinde düzeltilebileceğini kaydetti.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber