Başbakanlık 'Kırmızı Kitap'ı yargıya vermedi

Haber Giriş : 23 Temmuz 2006 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık, 'Kırmızı Kitap' olarak bilinen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ni görmek isteyen Danıştay'ı güvenlik ve gizlilik gerekçesiyle reddetti

Başbakanlık, yüksek gizlilik derecesi nedeniyle yayımlanmadan yürürlüğe giren ve 'Kırmızı Kitap' olarak bilinen Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi'ni (MGSB) Anayasa ve uluslararası anlaşmalara uygunluğunu incelemek için tarihi adım atan yargıya kırmızı kart gösterdi. Başbakanlık, 'gizli anayasa' olarak da çok tartışılan belgeyi 'devletin güvenliği ve gizlilik' gerekçeleriyle Danıştay'a göndermedi.

MGSB, 24 Ekim 2005'te MGK'da görüşülerek yenilenmiş ve bu haliyle Bakanlar Kurulu'na tavsiye edilmiş, Bakanlar Kurulu da 20 Mart 2006 tarihli toplantısında MGSB'yi kabul etmişti. MGSB metni, 'yüksek gizlilik derecesi' nedeniyle Resmi Gazete'de yayımlanmaksızın yürürlüğe girmişti.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve İnsan Hakları Derneği adına avukat Öztürk Türkdoğan, 24 Mart'ta Danıştay'a dava açmış Bakanlar Kurulu'nun MGSB'yi kabul eden kararının yürütmesinin durdurulmasını ve iptalini istemişti. Danıştay 10. Dairesi ise şu kararı vermişti: "İsteminin, davalı idarenin savunması alındıktan veya savunma süresi geçtikten sonra incelenmesine, dava konusu Bakanlar Kurulu Kararı ile MGSB'nin de içinde bulunduğu dosyanın aslı veya onaylı örneğinin savunmayla birlikte Danıştay'a gönderilmesi gerektiğinin davalı idareye bildirilmesine, 25.4.2006'da oybirliğiyle karar verilmiştir."

10. Daire kararı, Başbakanlığa 18 Mayıs 2006'da tebliğ edilmişti. Başbakanlık, yanıt vermeyince 18 Temmuz'a kadar ek süre verilmişti. Süre bitiminde Başbakanlık, MGSB'yi Danıştay'a göndermedi. Başbakanlık'tan Danıştay'a gönderilen savunmada, MGSB'nin icrai bir karar içermemekle birlikte devletin güvenliğinin sağlanmasının ve bu konuda politika geliştirilmesinin anayasal bir görev olduğu belirtildi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber