ÖSS'de başarı kime ait?

Haber Giriş : 25 Temmuz 2006 07:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversite sınavlarında bu yıl 10 öğrenci çeşitli puan türlerinde Türkiye birincisi oldu. Bu başarı dershaneler arasında paylaşılamadı. CNN TÜRK'te dört gün boyunca gerçek başarının okullardaki öğretmenlere mi, öğrencinin kendisine mi, yoksa dershanelere mi ait olduğu sorusunun yanıtı aranacak.

Üniversite sınav sonuçları açıklandıktan sonra birinciler dershane logoları önünde zaferlerini kutladı. Dershaneler zafer sarhoşu iken sınav şampiyonlarına emek veren okullardaki öğretmenler akıllara hiç gelmedi.

2006 ÖSS'de 7 ayrı puan türünden Türkiye birincisi olan 10 adayın 9'u devlet lisesi öğrencisi. Bunların 8'i Anadolu lisesi, 2'si fen lisesini bitirdi.

Fen ve Anadolu liselerinin başarısı

ÖSS'ye giren 6 bin 99 fen lisesi öğrencisinin yüzde 99'u, 185 ve üzeri puan aldı.
ÖSS'ye giren 87 bin 735 Anadolu lisesi öğrencisinin yüzde 96'sı, 185 ve üzerinde puan aldı.
Sınava 6 bin 99 fen lisesi öğrencisi girdi, bunlardan 6 bin 87'si yani yüzde 99'u 160 barajını aştı. 6 bin 48'i ise 185 ve üzeri puan aldı.

Aynı tablo Anadolu liseleri için de geçerli. Sınava giren 87 bin 735 Anadolu lisesi öğrencisinden 87 bin 136'sı 160 puan barajını aştı. 185 ve üzerinde puan alanların sayısı ise yüzde 96'yı bularak 84 bin 660 oldu.

"Dershaneler öğrenciyi sahipleniyor"

Anadolu lisesi öğrencisi olan Abdurrahman Yılmaz ÖSS sözel ve eşit ağırlık puanlarında Türkiye birincisi oldu. Yılmaz, derecesini öğrendiği gün devam ettiği dershanede kameraların karşısına çıktı.

Başarının gerçek sahipleri olan okul öğretmenleri ise, dershane logolarının önünde başarı sevincini yaşayan Türkiye birincilerine o sırada ulaşamıyordu.

Abdurrahman Yılmaz'ın okulu Ankara Atatürk Anadolu Lisesi öğretmenlerinin bu konudaki düşünceleri şöyle:
Müdür Yardımcısı Mesut Dinçer: "Öğrencimiz dershanede olduğu için kendisine ilk gün ulaşamadık, öğleden sonra ulaşabildik. Biraz kırgınlık var ama fazla da üzülmedim bu bir sektör çocuğumuzu almışlar yapacak birşey yok." Kimya öğretmeni Davut İmamoğlu: "Dershane ticari baktığı için önem veriyor. Sabah bizden önce öğrencimizi almışlar dershaneye götürmüşler ama biz devlet okulu olduğumuz için ulaşamıyoruz." Öğretmenlere göre, yüksek puanlarla Anadolu ve fen liselerini kazanan başarılı öğrencilerin zaten altyapısı hazır. Liselerde bu yapı işleniyor, dershaneler de bunun üzerine bina kuruyor.

Sistemden dolayı program yetiştirmek zorunda olduklarını ve teste yüklenemediklerini söyleyen Atatürk Anadolu Lisesi öğretmenleri, "aslında MEB müfredatı serbest bıraksa biz hem testi hem de kendi müfredatımızı yetiştirerek bu işi kapatabiliriz" diyor.

Başarıda süreklilik

Yıllardır ÖSS birincilerini yetiştiren Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nin mütevazı bir gurur panosu var. Okul Müdürü Turgut Kibar, sadece 2006 ÖSS'de 373 mezundan 150'sinin ilk bine girdiğini söyledi. Kibar, iddalarının 21'inci yüzyılın insanlarını yetiştirmek olduğunu vurguladı.

2002, 2003, 2004 ve 2005 birincileri de Anadolu lisesi öğrencileri. Yani Anadolu liselerinde hiçbir dershanenin yakalayamadığı süreklilik arz eden bir başarı grafiği var. Ancak Anadolu liselerinde eksik olan para kaygısı ve reklam organizasyonu.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber