Yüzlerce Bağ-Kur'lu rüşvetle emekli olmuş

Haber Giriş : 01 Ağustos 2006 07:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Van'da Cumhuriyet Başsavcılığı'nın gelen ihbarlar üzerine başlattığı soruşturma kapsamında, Bağ-Kur İl Müdürlüğü'nde yüzlerce kişinin, usulsüz emekli edildiği ve prim borçları olanların da primlerinin rüşvetle ödenmiş olarak gösterildiği ortaya çıktı.

Olayla ilgili Bağ-Kur Müdürlüğü'nde görevli bilgisayar memuru Murat Ayyıldız tutuklanıp cezaevine konulurken, devletin ne kadar zarara uğratıldığı araştırılıyor.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, 6 ay önce ?Bağ-Kur-İl Müdürlüğü'nde yolsuzluk yapılıyor, bazı kişiler usulsüz emekli ediliyor' yazılı bir ihbar mektubu üzerine hareket geçti. Savcılığın talebi üzerine de Bağ-Kur Genel Müdürlüğü'nden gelen iki müfettiş incelemelere başladı. Yaklaşık 6 ay süren inceleme sonunda müfettişler, rüşvet karşılığı yüzlerce kişinin usulsüz şekilde emekli edildiğini ve borcu olan kişilerin de tüm borçlarının ödenmiş gibi gösterildiğini tespit etti.

Müfettişler, olayı ortaya çıkardıktan sonra durumu Van Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirdi. Savcılığın talimatıyla Van Emniyet Müdürlüğü ekipleri, kuruma geçen perşembe günü baskın düzenleyerek bilgisayar memurlarından Murat Ayyıldız'ı gözaltına alıp, onlarca dosya ile bilgisayar kayıtlarına el koydu.

Gözaltına alınan memur Murat Ayyıldız, geçen cumartesi günü çıkarıldığı Sulh Ceza Mahkemesi'nde ?devlet kurumunu dolandırmak' suçlamasıyla tutuklanıp cezaevine konuldu.

Müfettişlerin incelemeleri sürerken, ön rapor isteyen Van Cumhuriyet Başsavcılığı, 2 klasör halinde gönderilen belgelerin incelemesine devam ediyor.

Müfettişlerin, savcılığa sunduğu ön raporda, 1995 yılından bu yana bazı kurum memurlarının yaklaşık 300 kişinin rüşvet karşılığı prim borçlarını silip, usulsüz şekilde emekliye ayırdığı belirtildi. Usulsüz şekilde emekli edilen kişilere emekli maaşı bağlandığı ve sağlık hizmetlerinden de yararlandırıldığı kaydedildi. Müfettişler, raporunda incelemelerin sürdüğünü, usulsüz şekilde prim borçları silinen ve emekli edilen kişilerin sayısının yaklaşık 600'ü bulabileceğini ve devletin milyonlarca YTL zarara uğratıldığını kaydetti.

Soruşturma kapsamında Van Bağ- Kur İl Müdürlüğü'nde şu anda görev yapan ya da daha önce de görev yapmış bazı kişilerin de gözaltına alınabileceği kaydedildi. Van Cumhuriyet Başsavcılığı, konunun Ankara'daki Bağ- Kur Genel Müdürlüğü ile bir bağlantısının olup olmadığını ve aynı durumun diğer illerde de yaşanıp yaşanmadığını da araştırmaya başladı.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber